hoestdrank maken

Hoe ik mijn kindjes verzorg bij hoesten, proesten en niezen (+zelf hoestdrank maken)

Een lente of winterbaby is echt een wereld van verschil! Onze dochter uit mei vertoonde weinig snotneuzen. Onze zoon uit november heeft juist al veel verstopte neuzen en soepige ogen gehad. Echt ziek is hij net voor de tweede keer geweest. Ohg, die nachten! Hoe ik mijn kindjes verzorg bij ziekte en wat ik doe qua hoestdrank maken vertel ik je in dit artikel. 

Ziek zijn past niet in onze maatschappij

In een maatschappij waarbij een zieke werknemer euro’s kost, is ziek zijn echt not done. Toch voed ik mijn kindjes op met het idee dat ziek zijn mag. Geen “paracetamol en door” mentaliteit voor mij. Liever uitzieken en de rust, regelmaat en reinheid regel. Natuurlijk kom ik zo snel mogelijk naar huis, en offer mijn borst op als slaapplek voor de nacht.

Een zwakte of juist een sterkte?

In mijn optiek is ziek zijn niet per se erg. Je lichaam maakt anti-stoffen aan, en dit geeft een sterk lichaam. Je bouwt een weerstand op. Natuurlijk is een ziek kindje superzielig. Een oververhit koppie, prut en slijm uit alle gaten. Achgut. Maar van een sterk immuunsysteem, heb je je leven lang plezier.

Knuffeltherapie

Hoe ik mijn kindjes verzorg bij hoesten, proesten en niezen

Even een belangrijke note! In dit artikel heb ik het over het “gewone” hoesten, proesten en niezen. Ik wil graag laten zien hoe wij het hier aanpakken. Ik ben geen dokter, dus voor eigen keuzes ben je geheel zelf verantwoordelijk. Bij twijfel of ernstige dingen ga je gewoon netjes naar een dokter. Een homeopathische bijvoorbeeld 😉

Geen pillen bij koorts

Bij koorts ben ik normaal gesproken geen voorstander van paracetamol. De temperatuur van je lichaam is namelijk verhoogd, omdat je zo de ziekteverwekkers doodt. Bij paracetamol verlaag je de temperatuur en kan je lichaam niet het nodige werk doen.

Wat kun je wel doen bij koorts?

 • Dicht in de buurt blijven, zorgen voor een rustige omgeving;
 • Huid-op-huid liggen, de oeroude mama knuffeltherapie;
 • Zorgen dat je kindje genoeg vocht/ borstvoeding binnen krijgt;
 • En opletten of je kindje genoeg plasluiers heeft;
 • Vitamine C geven (of zelf nemen en via borstvoeding doorgeven);
 • Citroensokjes omdoen bij je kindje (alleen indien hij warme voeten heeft).

Citroensokjes? Knijp een halve citroen uit in een koude/lauwe bak met water. Doe er (spuug)doekjes in. Knijp deze uit en wikkel om de voetjes. Trek er wat grotere sokken overheen. Hierdoor zal de lichaamswarmte net iets af nemen zodat het scherpe randje van de koorts er vanaf gaat.

Ziekig manneke (Instagram foto)

Wat te doen bij hoesten en proesten?

Peutergirl heeft af en toe van die hinderlijke hoestbuien als ze in bed ligt. Zo sneu. Babyboy hoest in periodes met haar mee. De remedie voor de kleinste is gemakkelijk: tiet, tiet en nog meer tiet. Peutergirl krijgt geen borstvoeding meer en ondersteun ik door:

 • Rug en borst insmeren met speciale balsem voor open luchtwegen (bijv. van de Groene Vrouw);
 • Warme douche voor het slapen gaan. Door stomen gaat de neus open;
 • Open gesneden ui naast het bed;
 • Extra vitamine C (bijv. poeder in smoothie);
 • Soep met veel ui en knoflook;
 • En ze krijgt altijd een eigengemaakt hoestdrankje van mij. En dat recept staat hieronder!

Mama’s Liefdevolle Hoestdrank | Recept

Dit recept ben ik ook tegen gekomen en sindsdien maak ik het altijd met veel liefde voor peutergirl als weerstandsdrankje. Een soort natuurlijk antibioticum. Ik zet het in bij gedoe met luchtwegen, ogen en neus. Bij hoesten, proesten en niezen dus. Het drankje stopt de hoest en werkt slijmoplossend.

Nodig om zelf hoestdrank te maken

 • Water
 • Tijm (bio)
 • Kamille thee (los)
 • Gember (vers)
 • 1/2 Citroen (bio)
 • Imker honing (bio)
 • Glazen flesje

Je kunt natuurlijk ook de niet-bio variant, kamille thee uit een zakje of gember poeder nemen!

Recept

 1. Doe een aantal takjes biologische tijm in een laagje water (100cc). Kook 2 minuten door.
 2. Haal de takjes eruit. Dan haal je de blaadjes eraf en deze doe je weer terug in het water.
 3. Doe het warme water met de blaadjes in de blender.
 4. Daarna doe je de losse kamille in een theezakje en laat dit een tijdje trekken in het warme water.
 5. Vervolgens snijd je de gember fijn. Doe dit in het drankje.
 6. Pers een halve citroen. Doe dit sap ook in het drankje.
 7. Als het een beetje afgekoeld is, doe je de honing erbij. Nog niet als het kokend heet is, dan vernietig je de werking van de honing. Schud goed.

Geef 3-4 keer per dag (met name voor het slapen gaan) een eetlepel of mini glaasje hoestdrank. Ik heb schattige mini bierpul shotglaasjes. Die vindt peutergirl fantastisch 😉

Gelukkig hebben wij op wat kinderziektes, koorts en snotneuzen na, niks ergs meegemaakt qua ziekte. Maar zo verzorg ik mijn kiddo’s dus. Vooral er zijn en véél vertroetelen. Mijn brandende vraag is: hoe pakken jullie dat aan bij gesnotter, hoesten en koorts bij de kinderen?

Post Author: Lori

14 reacties op “Hoe ik mijn kindjes verzorg bij hoesten, proesten en niezen (+zelf hoestdrank maken)

  Lori (Mama's Jungle)

  (15 juli, 2018 - 8:26 PM)

  Hoi Katja, bedankt voor je berichtje! Uhm ik heb eerlijk gezegd geen vaste verhoudingen. Maar bijv 1 of 2 of 3 plakjes gember van 1 cent muntje groot ofzo. Dat doe ik erin zodat het kan trekken (dus niet mee blenden) en die stukken dus eruit zeven bij gebruik. Maar blenden kan vast ook hoor. Honing tussen een theelepel en eetlepel ergens in. Succes!

  Ilse van Kreanimo

  (15 april, 2017 - 3:07 PM)

  Ons oma maakte ook een hoestdrankje en dat recept circuleert nog steeds in onze familie en het werkt super! 😉
  …Ilse van Kreanimo schreef als laatst…Bekend persoon zijn als blogger – arrogantieMy Profile

  Resaarcle

  (15 april, 2017 - 1:42 PM)

  Citroensokjes vind ik eo grappig klinken dat ik dat zeker eens wil proberen! Bij gehoest geven we een homeopathische hoestsiroop en verder zorgen we dat we overal in huis wasbare snotdoekjes hebben liggen zodat we nooit ver moeten lopen bij snotneusjesalarm.
  …Resaarcle schreef als laatst…Het eerste groene plekjeMy Profile

  Lilian

  (7 april, 2017 - 10:02 PM)

  M’n meisje kwam uit school met een ‘kriebelkeel’, dus ik dacht ‘he, kan ik Lori’s recept even uitproberen’. Maar nadat ze een glas water had gedronken was het al over. Jammer haha 😉

  Gemberthee werkt overigens heel goed tegen buikgriep. Ik vond het echt een wondermiddel, moest om het kwartier alles eruit gooien, één kop thee en het was helemaal over.
  …Lilian schreef als laatst…Gelezen: ‘Een kleine leven’My Profile

   Lori

   (8 april, 2017 - 2:51 PM)

   oh dat vind ik helemaal leuk om te horen dat je mijn recept wilde proberen! Maar nog leuker eigenlijk, dat het al niet meer nodig bleek 😉 Goede tip die gember!

  Vlijtig Liesje

  (7 april, 2017 - 9:23 AM)

  Ik ben ook niet van de medicatie tenzij het niet anders kan. Als je ziek bent moet je je lichaam de kans geven om uit te zieken.
  …Vlijtig Liesje schreef als laatst…Eten uit je keukenkastjesMy Profile

   Lori

   (8 april, 2017 - 2:52 PM)

   Ja precies, zo denk ik er ook over 🙂

   katja

   (15 juli, 2018 - 5:42 PM)

   Hi Lori. Super dit. Ik wilde het net gaan maken maar euh…wat zijn de verhoudingen? Hoe groot stuk gember? En ik neem aan dat je wanneer alles er in zit nog een keer moet blenden? Anders heb je hele stukken gember in je drankje? Kan zijn dat ik het helemaal verkeerd lees , maar ik heb het dus net gemaakt en mijn verhoudingen kloppen volgens mij niet helemaal (hoeveel honing?) en ik heb het dus helemaal fijngemalen in de blender? Dank alvast

  geertruurzaam

  (6 april, 2017 - 9:15 PM)

  Ik zweer echt bij citroensokken, dat werkt hier als een tierelier!
  Verder maak ik veel gebruik van onze eigen hoestzalf, dat gaat er met potten tegelijk door ’s winters:
  http://geertruurzaam.be/zelf-hoestzalf-maken/
  …geertruurzaam schreef als laatst…De urgentieplank tegen voedselverspillingMy Profile

   Lori

   (7 april, 2017 - 6:46 AM)

   Ja dat werkte hier ook goed. Hoestzalf.. thanks voor het recept!

  Mariska van Heel

  (6 april, 2017 - 9:11 AM)

  Ik heb geen kinderen, maar voor mezelf maak ik ook mijn eigen hoestdrank met o.a. de ingrediënten die jij noemt. Als toevoeging gebruik ik ook nog knoflook en chilivlokken, de laatste gooit de luchtwegen echt goed open. Misschien te heftig voor kinderen maar voor mama en papa zeker een aanrader 🙂
  …Mariska van Heel schreef als laatst…3 tips voor zorgeloos leven en slapenMy Profile

   Lori

   (6 april, 2017 - 1:04 PM)

   Slim! Dat ga ik zeker onthouden voor mijzelf.

  simpel, met een snufje liefde

  (6 april, 2017 - 6:44 AM)

  Wat een goed recept voor die hoestdrank.Ik zal het eens onthouden voor de volgende keer. Ik geef ook zo min mogelijk paracetamol. Alleen als ze naast de koorts ook hoofdpijn of andere pijn hebben krijgen ze een zetpil. Ik ben van mening dat je met koorts sneller beter wordt omdat je lichaam warm wordt. Het moet natuurlijk niet naar de 40 gaan. Verder geef ik ze vaak een koud doekje op hun hoofd, kippensoep en spoel ik de neuzen met zoutoplossing. Als ze echt last hebben van hun neus die helemaal dicht zit komt de neusspray tevoorschijn. Onze jongens zijn vroeger heel erg veel ziek geweest, tegenwoordig is het gelukkig een stuk minder.
  …simpel, met een snufje liefde schreef als laatst…De week, met een snufje liefde #1My Profile

   Lori

   (6 april, 2017 - 1:05 PM)

   Wat vervelend zoveel ziek vroeger. Maar toch ook een voordeel voor een goede weerstand nu 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.