zelf bouillon maken

Zelf bouillon maken van biologische botten

Koop je wel eens biologisch vlees online of bij een boer? Grote kans dat je er een paar mooie botten bij kunt kopen. En wedden dat de meeste van jullie nog nooit je eigen bouillon hebben getrokken? Nou, ik had dat ook niet hoor! Zelf bouillon maken is reuze gezond. Zeker met heersende virusjes of kindjes op de crèche. 😉

Waarom zelf bouillon maken?

Simpel. Bij mij stond het gewoon op mijn 101-doelen lijst. Maar ik kan je nog wel meer redenen geven:

  • Geen e-nummers & zelf het zoutgehalte bepalen, kortom gezonder
  • Bomvol micronutriënten & goede voedingsstoffen, kortom voedzamer
  • Natuurlijk energiedrankje. Bij ziekte. Of een kater.

Hoe ga je zelf bouillon maken?

Nodig:

  • Biologische runderbotten
  • Water
  • Scheutje (appel) azijn
  • Optioneel: Keltisch zeezout

en een hoge pan, water en optioneel een oven

soepbotten

Uitvoering:

  1. Braad eventueel de runderbotten aan in een voorverwarmde oven van 200 graden. Dit is optioneel. Het maakt de soep smaakvoller. Doe je het puur voor de goede stoffen? Dan kun je deze stap weglaten.
  2. Doe de botten in een hoge pan en gebruik zoveel koud water dat de botten net onder staan.
  3. Doe een scheut azijn erbij. Azijn zorgt dat alle mineralen uit de botten komen en goed in de soep terecht komen.
  4. Warm het water langzaam op, maar zorg dat het water nooit gaat koken (je kookt de goede stofjes kapot). Houd de temperatuur tussen 65-70 graden. Omdat je hiermee wel de slechte bacteriën doodt. Een temperatuurmeter is wel handig hierbij. En je kunt ook gedeeltelijk de soeppan in een hooimadam zetten, alleen houd dan de temperatuur goed in de gaten en warm het zo nu en dan weer even extra op om rond die 60 graden te blijven.
  5. Laat de bouillon laaaaaaang pruttelen. Bijvoorbeeld de hele dag. En avond. Tussen de 24-48 uur.
  6. Haal de botten eruit. En bewaar ze nog even.
  7. Zeef je soep door bijvoorbeeld een kaasdoek.
  8. Doe naar wens Keltisch zeezout erbij.
  9. Je kunt de soep een paar dagen bewaren in de koelkast, of invriezen in ijsblokvormpjes.
  10. Vaak kun je van de botten nog een tweede ronde soep maken. Deze is wel iets minder sterk, maar gooi het dus niet te snel weg!

zelf bouillon maken

De soep ruikt een beetje weeïg en misschien moet je aan de smaak wennen. Maar ik proef gewoon de energie. Mijn man de scepticus riep dat het huis stonk. En de soep. En vond het niet te vreten. Stiekem verwerk ik het in maaltijden, en die vindt hij altijd erg lekker 😉

Bewaren? Je kunt het invriezen in ijsblokvormpjes. Handig!

zelf bouillon maken

Note. Ik koos om bouillon te maken van biologische runderbotten (online gekocht bij Schotse Hooglanders). Biologische koeien hebben meer beweging gehad en zijn grasgevoerd, kortom gezonder. Jouw soep dus ook. En er zitten minder in-vet-oplosbare gifstoffen (groeihormonen, antibiotica) in. Ook wel fijntjes. 

Heb jij wel eens zelf bouillon getrokken, hoe maak en bewaar jij dit? Voor mij is het een herhaling waard!

Post Author: Lori

3 reacties op “Zelf bouillon maken van biologische botten

    […] Daar staat de zware doos. Een nieuwe voorraad, heerlijk gezond vlees! Bij Schotse Hooglanders bestel ik 150 euro aan lekker en gezond grasgevoerd natuurvlees voor de komende drie maanden. Vanaf €150,- bespaar je tien euro verzendkosten, vandaar. Ik bestel twee pakketten van 3 kg (Snel klaar pakket en luxe Angus pakket), antibiotica vrije kipfilet en dijfilet (beide 1 kg) en 3 kg botten van grasgevoerde runderen, omdat ik wat wil gaan experimenteren met zelf bouillon maken. […]

    Anniegrisel

    (31 juli, 2015 - 10:57 AM)

    Ik trek vaak bouillon maar altijd van soepvlees met een klein mergpijpje. Misschien vindt je man het dan wel lekker. Daarna maak ik er verschillende soepen van en soms maak ik van het vlees huzarensalade of kroketten.

      Lori

      (1 augustus, 2015 - 1:57 PM)

      Wat goed, ik ga dat ook eens proberen. Ik ben echt aan het experimenteren en merk dat je er zo veel verschillende kanten mee op kan. Nu heb ik veel ingevroren bouillon (ijs)blokjes maar weet ik niet zo goed wat ik er nu mee moet doen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.