wormenbak maken

Spelen met je kids en de natuur: dollen met wormen*

Moestuinieren is hot & happening. En eíndelijk loop ik eens voor op een trend, want mijn moestuinavontuur begon “al” een paar jaar terug. Maar naast moestuinieren is er nog iets leuks om te spelen met je kids en de natuur: dollen met wormen! Ik vertel je over hoe wij een wormenbak maken, een geinig onderzoekje dat je daarmee kunt doen en over het nut van wormen in je moestuin.

Wat heb ik toch met wormen?

Haha, wormen zijn eigenlijk echt te goor. Maar toen peutergirl laatst met veel plezier een wormentrein aan het maken was, dacht ik: ja, leren en spelen met de natuur is toch wel tof!

Filmpje: peutergirl en ik maken een wormenbak..

Like Mama’s Jungle Facebook voor meer filmpjes

Ons eigen wormenprojectje!

Van IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) kregen wij een heuse wormenbak. Echt iets voor ons. Een klein beetje griezelen, het nodige ondervinden en een extra beetje leren van de natuur! Maar what the f… moet je met een wormenbak?

Een wormenbak is een tijdelijke (!) woning voor een stuk of wat wormen, om te bestuderen.

Van glazen vaas tot wormenbak maken

Maar hoe moet je een wormenbak maken en opzetten? Nou, gelukkig is dat niet zo moeilijk.

wormenbak maken

Alles dat je nodig hebt voor een wormenbak, vind je in je eigen huis & tuin

1. Zoek een glazen bak (of koop een wormenbak) en iets donkers dat daarover past. Een doos of vuilniszak.

2. Neem verschillende kleuren grond zoals aarde en zand. Dit moet een beetje vochtig zijn, maar niet te nat. Bouw het per laagje op. Wissel de lichte en donkere laagjes af.

“Gebruik grond zoals tuinaarde, zandbakzand, potaarde.

3. Zoek een stuk of 5-10 wormen. Onder stenen ofzo, of spit wat in je tuin. Samen met je kids he! Leg de dames en heren worm in je wormenbak.

Tip: Zoek tijdens regen. Dan komen wormen naar boven om te paren. Verder kun je wormen vinden door met een schep in de grond wat trillende bewegingen te maken. Ze denken dan dat hun natuurlijke vijand, de mol, eraan komt om ze op te vreten en slaan op vlucht. Vogels weten dit trucje ook. Zij gabberen daarom met hun pootjes op de grond tot de worm naar boven komt en tsjak! Dag worm. Weer wat geleerd 😉

4. Leg een laatste laagje voer aan de bovenkant. Neem hiervoor verschillende soorten verse én dorre bladeren en tel ze. Bijv. bladeren van eik, beuk, liguster of dennennaald.

Dek tot slot de wormenbak af met een donkere kap of zak om het licht buiten te sluiten. Zet de bak koud weg, bijvoorbeeld in de tuin en laat de bak een paar dagen met rust. Check wel tussentijds of de grond nog vochtig is. Zo niet, laat je kind voorzichtig wat water geven en kijk wat er gebeurt!

Ja Lor, en nu dan met die wormenbak?

Nu gaan we Einsteinen. Zet je bril op. Notitie boekje in de aanslag. Kids paraat? Eens kijken wat we onder die donkere kap aantreffen in de bak…

Ik zet alvast wat onderzoekssuggesties voor jouw en de kids op een rijtje.

 • Wat gebeurt er als je de bak water geeft?
 • Wat is de voorkant van de worm?
 • Welke kleur heeft de worm?
 • Heeft een worm ogen? En pootjes?
 • Hoe beweegt de worm zich voort?
 • Wat eet de worm?
 • Waar slaapt de worm?
 • Wat gebeurt er met de verschillende lagen grond?
 • Wat gebeurt er met de blaadjes?
 • Eten ze van de blaadjes? Welke vinden ze het lekkerst?
 • Als je water geeft, loopt dat als de wormen er langer in zitten, sneller door de bak?
 • Wat gebeurt er als je de bak in het donker bekijkt en een stuk verlicht met een zaklantaarn?
 • of.. vul je vraag aan in de reacties !

Wij zijn nu echte wormen experts

Inmiddels weten wij alle antwoorden op de vragen en is ons wormendiploma – oké nerdy grapje, sorry – onderweg. Ben je ook benieuwd? Start dan zeker je eigen wormenprojecten met je kids. Geloof me, lekker lachen en leuk griezelen gegarandeerd!

Het resultaat: onze wormenbak! Peutergirl heeft ook alvast een peper geplukt :/

Wormen zijn welkome gasten in je moestuin

Menig moeder zit momenteel tot aan d’r nek in het moestuin gebeuren. Dat heb je met hypes en kinderen. Ik vind de ah “moestuintjes” een superontwikkeling, want hoe leuk voor kids!

Jeroen over wormen in de moestuin: Ik vind dat het moet! Het is een teken van een gezonde grond. Het zijn zeer belangrijke dieren. Ze filteren de grond; ze eten de troep op en poepen schone grond uit. Hoe duidelijk wil je het hebben 😀

Net als wormen zijn ook bijen erg belangrijk voor je moestuin! Een ander leuk lente projectje voor jou en de kids is het maken van een insectenhotel! Leuk en leerzaam voor jullie en ook nog een goed voor de natuur.

Volgende ah actie…dollen met wormen?

Met wormen kun je ook gemakkelijk een mini composthoop kan maken! Deze heuse wormenthee (!!) is als toverdrank voor je moestuinplantjes! Misschien leuk voor de volgende ah actie?

Eerste Hulp Bij Moestuin

Zijn jouw groene vingers gestopt bij je nagellak of kun je wel wat extra moestuintips gebruiken? Dan loopt er bij IVN een cool project om meer uit je moestuin(tjes) te halen. Check ook de gratis zaaikalender. Leukleukleuk!

Wormen, it is!

Bekijk ook ons wormenavontuur in het filmpje op Mama’s Jungle Facebook! Durf jij het aan om te dollen met wormen?

Post Author: Lori

2 reacties op “Spelen met je kids en de natuur: dollen met wormen*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.