weggaan en thuiskomen

In strijd met jezelf? Over het spirituele weggaan en thuiskomen.

Het vervolg op de eerste achtbaan na mijn mental breakdown is nu: rust. Ik werk niet. Heb alle social media verwijderd. Ik ben veel thuis. Heb veel hulp. Ik doe wat ik kan. En oefen in het klein binnen de veilige muren van mijn gezin. Weet je, ik zat altijd zó erg met mijn gedachten ergens anders, dat ik het huidige moment volledig passeerde. En zo vloog mijn leven aan me voorbij, helaas. Ik probeer nu steeds in het hier en nu te zijn. Vandaag vertel ik je graag iets persoonlijks over mijn spirituele “stapjes” in weggaan en thuiskomen. 

Over weggaan en thuiskomen

Een nieuwe dag start, waarin ik de kids uit bed trommel. Het bekende ochtendritueel. De ene dag verloopt het vlekkeloos, de andere dag niet. Nu is het een beetje gemiddeld. Ik loop tussen alle andere ouders bij school en de opvang. Oeff.. hier gaan we weer ..

Paniekgevoel

Ik herken het opkomende paniekgevoel al snel. Het lijkt alsof ik alle stress van iedereen opslurp. Mijn gemene gedachten razen: “Als je dit al niet aankunt, dan lukt het je straks met werken erbij al helemaal niet”. Mijn adem zit hoog. Tranen prikken achter mijn ogen. Ik wil naar huis.

Terugkomen, thuis & in je hart

De kids zijn bij hun bestemming. Terwijl ik terug loop, probeer ik ook weer terug bij mezelf te komen. Ik verdiep en tel mijn ademhaling. Een, twee, drie, vier, vijf. En van zes, zeven, acht, negen, tien. De paniek zakt. Vervolgens ben ik me bewust van mijn oppervlakkige gedachten. Als een rumoerige storm boven op zee. Ik verlaag, naar het rustige onderwater. Mijn ziel. Deze vertelt mij kalm: “Verwelkom je gedachten zonder oordeel, en focus je weer rustig op het goede.” Oké. Oké: trots zijn op jezelf. Gewoon zijn. In het hier en nu.

weggaan en thuiskomen

Een herhalend proces om mezelf te herzien

Na mijn mental breakdown, of wat de huisarts noemt overspanning, is dit zo’n beetje mijn dagelijkse bezigheid. Elk moment, elk vraagstuk, elke gebeurtenis of gedachtegang is mijn bewustzijn aan het herzien. Dit kost energie, ja. Maar grappig genoeg levert het ook onwijs veel energie op. Steeds een stapje dichterbij mijzelf. Cool!

Een spirituele reis met dankbare levenslessen

Ik ga er niet om liegen. Deze reis “in mijn bewustzijn” is rete-confronterend. Het verdriet van loslaten. De angst voor het onbekende. De continue strijd. Met perfectionisme en zelfhaat als het duiveltje op mijn schouder.

De hulpstukken in mijn rugzak zijn mijn dierbaren, mijn antroposofische huisarts, een fijne psycholoog, een bijzondere fysiotherapeute, een boek over meditatie en een flinke dosis wilskracht.

Elke struggle zoals het huilen van dreumesboy, te weinig slaap, een slechte bui, strijd met kleutergirl of een impulsieve of negatieve gedachtengang, probeer ik te zien als kleine oefeningetjes. Twee stappen vooruit en eentje achteruit. Het is zoals het is. Volgende keer beter. (Ahum, klinkt nu wel makkelijker gezegd dan gedaan, haha)

Langs de weg heb ik al zoveel mooie levenslessen gevonden. Het genieten van mijn kids in het hier en nu. Ik leer mijzelf kennen, verstopt achter een dikke laag mist die langzaam optrekt. Ik raak steeds meer in verbinding met andere mensen door social media juist aan de kant te leggen. Ik heb steeds meer momenten dat ik oprecht trots ben op mezelf. Door juist minder te (moeten) doen, haal ik zoveel meer uit mijn dag.

En de eindbestemming?

Door al die inieminie stapjes bewust te ervaren, er gewoon op dat moment te zijn, is voor mij al zo’n grote stap naar geluk! Het is zo simpel. En ingewikkeld tegelijk. De mooiste eindbestemming is: geen. Ik hoef nergens naar toe om te healen, geluk of een oplossing te vinden.

Weggaan en thuiskomen, het gebeurt op precies dezelfde plek. Much love en tot de volgende keer!

 

foto’s: Pixabay

Post Author: Lori

3 reacties op “In strijd met jezelf? Over het spirituele weggaan en thuiskomen.

  Malou

  (16 maart, 2018 - 12:28 PM)

  Ik vroeg me al af hoe het met je ging (terwijl ik je niet ken). Oww wat is het ook heftig, een werkende, sociale, gezellige, energievolle Collega, Moeder, Vrouw, Vriendin & Dochter te zijn.
  Gun jezelf tijd! Dat is het grootste cadeau aan jezelf

  X

  Maya

  (20 februari, 2018 - 1:36 PM)

  Opzij opzij opzij, ik heb haast…laat dat nou maar gewoon achter je en hou je lekker met jezelf en familie (gezin) en zo bezig…kom lekker bij en inderdaad 2 vooruit en een terug…..#dankomjeerook <3

  Steffanie

  (20 februari, 2018 - 1:06 PM)

  Mooi om te horen dat je steeds meer in contact komt met jezelf. Begin je nu ook steeds meer te zien hoe een mooi mens je bent? Keep going Lor ❤

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.