wasbare zoogcompressen

Een uitgebreide vergelijking: welke wasbare zoogcompressen kies je?

Mijn eerste kindje heb ik twee jaar borstvoeding mogen geven. Een fijne besparing op flesvoeding, maar níet op zoogcompressen. Om geld en afval te besparen zijn wasbare zoogcompressen een duurzaam alternatief.  Nu wil ik alleen eerst graag wat meer weten over de mogelijkheden en verschillen. Zo ben ik benieuwd naar welk materiaal fijn is op je borsten en wat goed absorbeert. Onderaan vind je een uitgebreide vergelijkingstabel van de meest populaire wasbare zoogcompressen.

Wat zijn wasbare zoogcompressen?

Wasbare zoogcompressen zijn zachte pads voor in je bh. Ze zijn gemaakt voor moeders die borstvoeding geven en voor moeders die last hebben van lekkende tepels. Ze absorberen het vocht, zorgen voor een schoon gevoel en beschermen je kleding en je gevoelige tepels. Zoals de term wasbaar al verraadt, je kunt ze hergebruiken.

De pads bestaan meestal uit meerdere lagen en dan spreek je van een buitenlaag (bh-kant), binnenlaag (tussenin) en buitenlaag (borstkant). Je hebt minimaal 8 wasbare zoogcompressen nodig. Afhankelijk van de “lekkage”.

Wegwerp VS wasbaar

In wegwerp zoogcompressen zitten soms Super Absorberende Polyacrylaten (SAP). Zij absorberen vloeistof en zetten dit om in een gelachtige substantie. Dit proces kan echter irritatie opleveren en is slecht voor de huid. In ecologisch wegwerp zoogcompressen maken ze hiervoor in de plaats bijvoorbeeld gebruik van een natuurlijk cellulose.

Wasbare zoogcompressen zijn een milieuvriendelijk en duurzaam alternatief voor wegwerp. De “investering” haal je er al best snel uit. Daarnaast “ademen” de pads beter, waardoor je een broeierig gevoel en irritatie voorkomt. En dat is wel zo fijn met het oog op het voorkomen van een borstontsteking (ik weet er alles van).

wasbare-zoogcompressen2

Verschoon- en wastips bij wasbare zoogcompressen

 • Verschoon wasbare zoogcompressen regelmatig, wanneer ze vochtig aanvoelen.
 • Zorg ervoor dat moedermelk niet opdroogt op de tepels, om te voorkomen dat de tepels blijven plakken aan de pads en misschien gevoelig worden of kapot gaat.
 • Was de pads minimaal 3x van te voren, zodat ze goed absorberen.
 • Gebruik geen vloeibare wasverzachter omdat dit ervoor kan zorgen dat de absorptie van de wasbare zoogcompressen afneemt.
 • Let goed op de wasvoorschriften. Dit kan per materiaal heel erg verschillen. Katoen, bamboe en PUL worden het meest gebruikt. Wees voorzichtig met wol en zijde. Zie ook hieronder bij de materiaal uitleg.

Materiaal uitleg zoogcompressen

 • Bamboe wordt milieuvriendelijker geteeld dan katoen en schijnt weer meer te absorberen. Bamboe is tot 60 graden te wassen.
 • Bio flanel wassen op 40 graden.
 • Bio katoen is vaak wat dunner en dus minder opvallend dan wegwerp zoogcompressen. Dit materiaal kan tot 90 graden gewassen worden.
 • Microvezel wassen op 40 graden.
 • (polyester)fleece heeft een snelle absorptie en is luchtdoorlatend. Deze stof geeft vocht door, maar niet terug zodat je huid droog blijft. Deze laag gaat dus altijd aan de borstkant. Deze stof kan gewassen worden tot 90 graden.
 • PUL is een ademend gelamineerd polyesther. Dit materiaal werkt tegen doorlekken. Dit laagje gaat dus altijd aan de bh-kant. Kan je tot 90 graden wassen.
 • Siliconen plakt vanzelf op de huid en is daarom ook te gebruiken zonder bh en in het zwembad. De plakzijde hernieuwt zich tijdens het reinigen. Dit materiaal gaat maanden mee. Deze borstpads druk je tegen je tepels aan waardoor de melk wordt tegengehouden. Deze variant is niet geschikt voor ingetrokken tepels. (alleen bij: Lilypadz).
 • Wol is lekker warm in de winter en koel in de zomer. Daarnaast is wol antibacterieel en zelfreinigend zodat je de pads niet elke keer hoeft te wassen maar ook kunt uithangen na gebruik (ventileren en drogen). Het liefst wassen op een handwas of in de machine op maximaal 30 graden met een fijn wasmiddel of wolwasmiddel. Wring wollen zoogcompressen nooit uit en doe ze niet in de droger.
 • Zijde is een luxe en zacht materiaal dat fijn is bij een gevoelige huid of bij kapotte tepels. Zijde is vochtopnemend en antibacterieel voor een snelle genezing. In de zomer is zijde de meest koele optie. Was dit materiaal met een handwas en of maximaal 30 graden met fijnwasmiddel of wolwasmiddel. Niet in de droger.

wasbare zoogcompressen

Het verschil tussen wasbare zoogcompressen

Zoals verwacht is er – naast prijs – veel verschil tussen de diverse merken wasbare zoogcompressen. Ze verschillen natuurlijk in materiaal. Sommige zoogcompressen bestaan 100% uit hetzelfde materiaal, maar de meeste bevatten meerdere laagjes bestaande uit verschillende materialen. Je kunt kiezen uit diverse maten (diameter: 10 tot 15 cm), verschillende vormen (rond of druppelvormig) en kleuren of printjes.

Hoe vind je de beste wasbare zoogcompressen voor jou?

Wat de beste wasbare zoogcompressen zijn voor jou, is afhankelijk van een aantal persoonlijke factoren.

Hoeveel melk lek je?

Als je veel melk lekt, kies dan voor een compres dat bestaat uit meerdere laagjes en ook een PUL laagje bevat tegen het doorlekken. Bamboe absorbeert weer net iets beter dan katoen.

Hoe groot zijn je borsten/  tepels?

De Maat van je borsten speelt ook mee. Hoe groter je borsten, hoe grotere de diameter kan (zonder dat dit zichtbaar is buiten je bh dus). Hoe groter de diameter, hoe meer melk het ook weer kan opvangen.

Welke vorm vind je prettig? Welke kleurtjes/printjes vind je leuk?

Smaken verschillen en dit is soms een kwestie van uitproberen.

Welke prijs wil je ervoor uitgeven?

Ga je voor fairtrade/biologisch of ben je ook tevreden met een look-a-like (mits die ook goed werkt)? Want dan kun je ook gewoon heel goedkoop terecht op Ebay. Ik kan geen uitspraken doen over het duurzame aspect als in werkomstandigheden, maar je bespaart zeker wel afval.

Hoe vaak draai je een was?

Gebruik je ook wasbare luiers en maandverband? Dan gaan ze gewoon prima mee in deze wasjes. Was je echter wat minder vaak, dan kun je ervoor kiezen om wasbare zoogcompressen te combineren met ecologische wegwerp varianten. Of de siliconen Lilypadz. Of gewoon oldskool af en toe een handwasje te doen.

Uitleg vergelijkingstabel

In de tabel noem ik het merk. Via de link kom je terecht op een willekeurige website. Het loont de moeite om altijd nog verder te googlen voor een prijsvergelijking (of kortingscodes). In de beschrijving noem ik de vorm en kleur van de zoogcompressen. Verder is het materiaal natuurlijk belangrijk. Bij de prijs noem ik eerst het aantal dat je moet afnemen en heb ik ook een berekening gemaakt was ze dan per stuk kosten.

In de vergelijkingstabel heb ik twee eco varianten van wegwerp zoogcompressen opgenomen, zodat je daar ook een idee van hebt. Daarnaast zijn de Lilypadz een aparte variant. Deze kun je namelijk wel hergebruiken, maar je spoelt ze schoon in plaats van in de wasmachine. Je hebt dus maar 2 stuks nodig. Verder ontdekte ik twee “Chinese varianten” tussen de populaire wasbare zoogcompressen. Deze kun je indien gewenst ook gewoon op Ebay kopen. Goedkoper 😉 De zoogcompressen in de tabel zijn gesorteerd op prijs per stuk (van laag naar hoog).

Wasbare zoogcompressen vergelijkingstabel

Merk Beschrijving Materiaal Prijs
Naty (wegwerp!)

zoogcompressen

Rond, wit GGO-vrije mais en 100% chloorvrij gebleekt 30st € 3,90 (0,13 p.st.)
Natracare (wegwerp!)

zoogcompressen

Rond, wit Afbreekbaar bio katoen en natuurlijk cellulose. Zonder chlorine, parfum, plastic en SAP 26st € 3,59 (0,14 p.st.)
Alva Baby (ebay7-8 dollar)

wasbare zoogcompressen

Rond, wit, 12cm doorsnee 100% PUL (1 laag), 100% polyester microvezel (2laags), bamboe80%-polyester20% (1laag) 8st € 9,95 (1,24 p.st.)
Petit Lulu

wasbare zoogcompressen

Wit en kleur, 12 cm doorsnee Polyester-fleece, bamboe, katoen (3laags) 10st € 13,90 (1,39 p.st.)
Philips Avent

wasbare zoogcompressen

Rond, wit Gekamd katoen 6st € 8,99 (1,50 p.st.)
Imse Vimse – Zoogcompressen

wasbare zoogcompressen

Rond, wit, zwart, roze PUL, 100% bio katoen, fleece 6st € 10,95 (1,83 p.st.)
Bababoe (Ebay?)

wasbare zoogcompressen

Rond, wit, 12 cm doorsnee PUL (1 laag), microvezel (2laags), bamboe (1laag) 8st € 14,95 (1,87 p.st.)
Little Lamb

wasbare zoogcompressen

Wit, 11/13 cm doorsnee PUL, dubbele laag 100% bamboe fleece 10st € 19,50 (1,95 p.st.)
Popolini

wasbare zoogcompressen

Rond, Wit 100% Bio katoen (binnen en buitenzijde) 6st € 11,90 (1,98 p.st.)
Myllymuksut – 10x

wasbare zoogcompressen

Printjes, 11 cm doorsnee PUL, bamboe badstof 10st € 22,95 (2,30 p.st.)
Carriwell

wasbare zoogcompressen

Wit 100% flanel, polyester fleece, 100% zijde 6st € 14,95 (2,49 p.st.)
Lotties

wasbare zoogcompressen

Wit, 15 cm doorsnee Bio flanel 2st € 5,19 (2,60 p.st.)
Myllymuksut – Bamboe

wasbare zoogcompressen

Rond, printjes, 10,5/11,5 cm doorsnee PUL, badstof bamboe fleece 2st € 5,25 (v.a.) (2,63 p.st.)
Myllymuksut – Mega

wasbare zoogcompressen

Rond, printjes, 13 cm doorsnee PUL (1 laags), bamboe-hennep-fleece (2 laags), bamboe-badstof (1 laags) 6st € 16,95 (2,83 p.st.)
Medela

wasbare zoogcompressen

Wit 4st € 11,50 (2,88 p.st.)
Mammae

wasbare zoogcompressen

Rond, wit, zwart, printjes PUL (1 laag), katoen (2 laags), fijne lycra (1 laag) 4st € 12,95 (3,24 p.st.)
Bummis Breast – Travel

 

Wit PUL, bio katoen 4st € 12,95 (3,24 p.st.)
Myllymuksut – Merinowol

wasbare zoogcompressen

Druppelvormig, diverse kleuren, 12 cm doorsnee 100% öko-tex merino wol (3 lagen) 2st € 7,50 (3,75 p.st.)
Imse Vimse – Stay Dry

wasbare zoogcompressen

 

Rond, wit en kleur, 12 cm doorsnee PUL, bio katoen, polyester fleece 3st € 11,25 (3,75 p.st.)
Bourettezijde Wit, 14 cm doorsnee Zijde 2st € 7,95 (3,98 p.st.)
Imse Vimse – Booster

wasbare zoogcompressen

Rond, wit en printjes, 11,5 cm doorsnee Bio katoen flanel 3st € 11,95 (3,98 p.st.)
BoobBirds Druppelvormig, wit, S/M/L Bamboe en fleece 4st € 16,95 (4,24 p.st.)
Imse Vimse – Stay Warm

wasbare zoogcompressen

Druppelvormig, wit, 10/14 cm doorsnee Wol, bio (2 lagen), zijde (1 laag) 2st € 9,50 (v.a.) (4,75 p.st.)
Lily Padz

zoogcompressen

Rond, doorzichtig 100% siliconen 2st € 21,95 (10,98 p.st.)

Mijn persoonlijke keuze

Wat een informatie hè? Ik moet zeggen dat ik dit wel een heel leuk onderzoek vind om te doen. Mijn persoonlijke keuze is gevallen op een setje van 6 stuks van Carriwell met zijde omdat ik in het begin nog wel weet dat ik heel gevoelige en kapotte tepels had. Daarnaast heb ik een setje van 10 stuks van Little lamb gekocht omdat dit goed absorbeert (bamboe fleece) en een PUL laagje heeft tegen lekken.

Ben jij al bekend met wasbare zoogcompressen? Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Deel je ervaring of praat met ons mee in de reacties hieronder.

bronnen: afbeeldingen Pixabay en voorbeelden zoogcompressen van de bijgevoegde links. Uitgelichte afbeelding: eigen.

Post Author: Lori

14 reacties op “Een uitgebreide vergelijking: welke wasbare zoogcompressen kies je?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.