Wasbare luiers mamasjungle

Wasbare luiers vergelijken? Een handige zoek tool!

Zit jij te dubben over wasbare luiers? ‘Sterk voor Wasbaar’ lanceert de eerste reviewsite om wasbare luiers te zoeken en vergelijken. Een handig initiatief waar ik graag aandacht aan geef. Check de site! Scheelt je een hoop uitzoekwerk 🙂

Handig info over wasbare luiers

Op Mama’s Jungle staat veel geschreven over mijn ervaring met wasbare luiers. Ik ben een echte fan. Wasbaar is heel fijn en heeft vele voordelen. Je kunt wasbare luiers ook – net als ik – afwisselend gebruiken met wegwerp. Want ook wegwerp heeft soms zijn voordelen.

In de wasbare wereld is het heerlijk, zachte wolbroekje van het twee-delige wasbare luiersysteem mijn favoriet. Lekker makkelijk vind ik de all-in-one luiers. Die neem ik ook gewoon mee ergens heen. En verder zet ik de voor- en nadelen op een rijtje van wasbare luiers met klittenband of drukknoopjes.

Lees ook: “Wat heb je nodig om te starten met wasbare luiers?

Wasbare luiers vergelijken

Uren internetten 

Initiatiefnemer van deze reviewsite is Sjouke Liem. Zelf startte zij met wasbare luiers toen ze schrok van de hoeveelheid luiers die ze na de geboorte van haar eerste kind in de kliko gooide. Ze verdiepte zich in wasbaar, maar het kostte haar vele uren internetten voordat zij voldoende informatie had en de juiste luier had gevonden. Dit inspireerde haar tot het oprichten van ‘Sterk voor Wasbaar’. In 2017 lanceerde zij de onafhankelijke website WasbareluierWereld.nl waar nu de reviewsite aan wordt toegevoegd.

Duurzaam alternatief

Een gemiddelde baby produceert 260 kg aan luierafval per jaar, 5.300 luiers tot aan zindelijkheid. Wegwerpluiers bevatten houtpulp, plastic en synthetische korrels. En de nodige chemische stoffen. Wasbare luiers bieden een duurzaam alternatief die bovendien uiteindelijk ook nog goedkoper is. Milieu Centraal berekende dat ook als je het wassen, wasmiddel en droger meetelt, wasbare luiers het beste zijn voor het milieu en dat een gemiddeld huishouden er minstens € 450,- per kind mee bespaart.

Wasbare luiers vergelijken

Drempels verlagen

Ondanks de voordelen voor milieu én portemonnee, laten vele (aanstaande) ouders zich ervan weerhouden voor wasbaar te gaan. ‘Rondom wasbaar luieren hangt een wolk aan misverstanden en vooroordelen’, vertelt Sjouke. ‘Daarbij komt dat het soms even zoeken is naar het juiste type luier die bij jou en jouw kindje past. En tot slot is wasbaar wel voordeliger op de lange termijn, maar moet je in het begin een flinke aanschaf doen’. Met haar organisatie Sterk voor Wasbaar werkt Sjouke – samen met gemeenten, Milieu Centraal, luierwinkels en anderen – aan het verlagen van deze drempels. De reviewsite past naadloos in dit plan.

Informatie en gebruikservaring

Met de website WasbareluierWereld biedt Sjouke al sinds 2017 onafhankelijke informatie en tips over wasbare luiers. Dat geeft ouders een idee over wat het inhoudt en voor welk systeem en materiaal ze kunnen kiezen. Want keuze is er genoeg; er zijn all-in-ones, prefolds, vouw-luiers en twee-delige systemen van katoen, bamboe, hennep of microvezel. Op Wasbareluiersvergelijken.nl kunnen ouders de volgende stap zetten en kijken welk merk en type luier het beste scoort. Om vervolgens, hopelijk, tot gebruik over te gaan. De reviewsite wordt gesteund door(online)winkels voor wasbare luiers, maar is en blijft geheel onafhankelijk.

Wat nog meer nodig is

Mensen helpen in de oriëntatie op en aanschaf van wasbare luiers is belangrijk. Maar om ook de andere drempels te verlagen is er meer nodig. ‘Sterk voor Wasbaar’ is daarom ook betrokken bij een plan om wasbaar luieren via verloskundigen en kraamhulpen veel breder onder de aandacht te brengen. Maar ook naar oplossingen als huur- of uitprobeerpakketten, luiermarkten of gespreide betalingen wordt gekeken. Want als we alle billetjes in Nederland in wasbare luiers kunnen krijgen, besparen we jaarlijks 144 miljoen kilo aan luierafval.

Lees ook: “een uitgebreide vergelijking; welke wasbare zoogcompressen?”

Wel eens gedacht aan wasbare luiers? Waarom kies jij er juist wel of niet voor?

Post Author: Lori

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.