Spel Schijf van Vijf

De Spel Schijf van Vijf; gevarieerd spelen met kids

De leukste manier van opvoeden is natuurlijk door middel van spelen! Kinderen ontwikkelen zich tenslotte door te spelen. En jij als speelmaatje of begeleider bent dan hartstikke pedagogisch bezig. De speelgoed of spel schijf van vijf is een handig stukje theorie daarachter! Gewoon leuk om te weten. En fijne inspiratie om als mama of papa leuke variatie en uitdaging in jullie spel te brengen.

Wat is de Spel Schijf van Vijf?

De Spel Schijf van Vijf bestaat uit 5 categorieën. Het spelen wordt ingedeeld in creatief, constructief, cognitief, sociaal en motorisch. Door divers spel aan te bieden, stimuleer je je kind zich te ontwikkelen op  allerlei vlakken. Plus, het is handig als je een hangende peuter hebt en je bent op zoek naar wat speel inspiratie. De schijf is toe te passen bij alle leeftijden, samenspel of alleen, binnenshuis of lekker buiten. Spelen volgens de Schijf van Vijf is dus hartstikke gezond 😉

spel schijf van 5

Aan welke dingen kun je dan zoal denken?

Creatief spelen “doe maar wat”

Bij creatief spelen of creatief speelgoed is het proces belangrijker dan de prestatie. Een soort vrij spelen, zonder regels. Zing zonder tekst of teken op een leeg vel papier. Spring en dans op je eigen manier of ren wat rond. Pak wat random dingetjes en doe daar wat random dingen mee.

Je kunt je kind stimuleren om creatief te spelen door bijvoorbeeld wat potten en pannen neer te leggen en een pollepel. Of zet een muziekje op en maak de woonkamer helemaal vrij. Je kunt een uitvindingendoosje maken en deze onder toezicht geven aan je kind om te kijken wat zij ermee gaat doen.

Motorisch spelen

Bij motorisch spelen gaat het met name om bewegen. Bewegen met de fijne of grove motoriek. Verzin samen een dansje of een parcours in huis. Spring op de bank, bouw een hut of priegel met kleine dingetjes.

Spel Schijf van Vijf

Constructief spelen “kan jij dit?”

Hierbij gaat het wel om het bereiken van een doel. Je kunt een opdracht uitvoeren, een probleem oplossen of iets maken volgens een plan.

Maak er bijvoorbeeld een wedstrijdje van: “Wie het eerst…”. Een schatkaart maken door je huis is ook een leuke opdracht. Of los samen een puzzel op. Je kunt je kindje ook uitdagen om jouw te volgen of jou na te doen. Bijvoorbeeld op één been staan. Of een trucje doen.

Cognitief spelen

Dit is spelen gericht op leren, kennen, denken, inzicht en spelen met verstand. Je kunt bijvoorbeeld spelletjes doen die gericht zijn op het ontdekken van de zintuigen. Wat hoor ik nu? Ik zie, ik zie wat jij niet ziet. Sorteer kleuren bij elkaar.

Sociaal spelen

Spelen met of voor elkaar. Neem bijvoorbeeld het thema helpen. Jij kan iets niet, en je kindje moet uitvogelen hoe hij jouw kan helpen. Of het thema samenwerken. Probeer samen een puzzel op te lossen of verzin samen een verhaal.

Superhandig: Pas de Spel Schijf van Vijf ook eens op deze manieren toe!

De Spel Schijf van Vijf kun je ook gebruiken om een indeling te maken van de dag of een ruimte. Ook is het een leuke techniek om te gebruiken om op meerdere manieren met hetzelfde speelgoed te spelen.

Richt de kinder- of speelkamer nuttig in

Maak een creatief tafeltje of constructieve speelhoek. Is er (lege) ruimte voor sociaal of motorisch spel? Je kunt ook de speelkasten een beetje indelen volgens dit principe. Ben jij van het afwisselen met speelgoed en ligt een deel op zolder? Bied dan per afwisseling een speelgoedset aan met items uit elk van de categorieën.

Spel Schijf van Vijf

Een afwisselende dagindeling

Maak eens een afwisselende dagindeling. Doe ’s samen iets sociaals, daarna iets creatiefs etc. Speel in de ochtend buiten volgertje en maak bijv. ’s middags binnen een vrije tekening of uitdagende puzzel.

Met alles kun je óók op 5 manieren spelen

Een uitdaging voor jezelf en je kind, want je kunt met al het speelgoed ook op 5 manieren spelen.

Bijvoorbeeld met knuffels. Verzin een verhaal met de knuffels (creatief). Los met de knuffels een probleem op, zoek bijvoorbeeld de verstopte olifant (constructief). Speel schooltje en leer de knuffels bijvoorbeeld tellen (cognitief). Speel samen met de knuffels. (sociaal) Organiseer een theekransje met de knuffels en gebruik daarbij de fijne motoriek (motorisch).

Spel Schijf van Vijf

Ook met een thema kun je 5 kanten op. Neem het thema “draken”. Teken een draak of hoe vuur gaat (creatief). Maak een draak van een oud laken of groen papier (constructief). Leer iets over draken (cognitief). Speel samen een draken en prinsessen verhaal (sociaal). Beeld een draak uit; spuw vuur, stamp of vlieg als een draak (motorisch).

Gebruiken jullie veel afwisseling met spelen? En op welke manier spelen jullie het liefst?

*afbeeldingen: Pixabay & Pinterest

Post Author: Lori

2 reacties op “De Spel Schijf van Vijf; gevarieerd spelen met kids

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.