speeltuin in eigen tuin maken

Speeltuintje in eigen tuin maken (grote én kleine speelplekken DIY inspiratie)*

Buiten ravotten is voor kids dé manier om lekker uit te razen en hun creativiteit de vrije loop te laten. Hoe leuk is het dan om een speeltuintje in eigen tuin maken? Laat je inspireren door de toffe speelhuisjes en speeltoestellen voor medium en grote tuinen. Check veiligheidstips. Maar bekijk ook de alternatieve tuinspeelplekken die je kunt maken als je een kleine tuin of een balkon hebt!

Leestip voor inspiratie bij het bouwen van een natuurlijke speelplek in de tuin voor je kind: “De tofste groene schoolpleinen in Zoetermeer”

Hoe kun je een speeltuintje in eigen tuin maken?

Allereerst bekijk je de ruimte die je hebt en bepaal je of het een grote kinderspeeltuin in de tuin wordt of een klein stekje. Bekijk vervolgens de voorbeelden hieronder, wat spreekt je aan? Bepaal wat je er ongeveer aan wilt uitgeven. Materialen kun je nieuw kopen, maar vergeet ook Marktplaats niet! Er is altijd zoveel tweedehands en restmateriaal te vinden.

  • Hoe groot is de ruimte in je tuin/ op je balkon?
  • Wat voor kinderspeeltuin spreekt je aan?
  • Wat mag het kosten?

Veiligheid bij een speeltuinje in eigen tuin maken

Ga je een medium/groot speeltuintje in eigen tuin maken, dan is allereerst de stevigheid belangrijk voor de veiligheid! Een goede bouwtekening helpt hierbij, maar je kunt ook een specialist inhuren. Met een betonpoer kun je je speeltoestel goed vastzetten in de grond. Het is een soort betonblok die je kunt ingraven met een soort schroefconstructie eraan. Daarop monteer je de houten pilaren goed vast. Denk maar aan veranda’s of overkappingen, ook die zet je stevig vast met een betonpoer in de grond. Met een betonpoer voor je kinderspeeltuintje staat de constructie ook een stukje boven de grond. Dit helpt bij optrekkend vocht tegen houtrot.

betonpoer / speeltuintje in eigen tuin maken
Betoenpoer voor de stevigheid van je kinderspeeltuin en tegen optrekkend vocht/ houtrot

Je kunt verder de ondergrond met worteldoek bedekken tegen onkruid. En kies voor een kindvriendelijke zachte ondergrond zoals rubberen tuintegels (zwart of kleur) of ga voor kwalitatief kunstgras. Verder is hardhout stevig en duurzaam materiaal, maar je kunt ook ander hout kiezen. Zorg daarbij voor glad materiaal of schuur het tegen splinters.

  • Zelf doen of specialist inhuren
  • Een stevige constructie met een betonpoer
  • Een goede ondergrond tegen optrekkend vocht
  • Worteldoek, tegels en/of kunstgras
  • Hardhout als duurzaam materiaal
  • Schuur hout tegen splinters

Toffe voorbeelden speeltuintje in eigen tuin maken

Bekijk hieronder toffe voorbeelden van kinderspeelplekken, speeltuintjes en speeltoestellen voor in je eigen tuin of voor op het balkon.

GROOT | Gave voorbeelden van grote speeltoestellen voor kids in je tuin

Heb je ruimte voor een groot speeltoestel, dan kun je echt een stukje paradijs maken voor je kids! Van glijden, klimmen, schommelen tot huisjes.

MEDIUM | Kinderspeelplekken in een medium tuin maken

Heb jij geen grote Amerikaanse tuin of landgoed? Nou, ik ook niet hoor 😉 Hoe geweldig ook als inspiratie, die grote speelhuizen.. de kinderspeelplekken in een medium tuin hieronder zijn wat realistischer.

RUIMTEBESPAREND | Slimme ruimtebesparende kinderspeelplekken in de tuin

Wil je de kinderspeelplek een beetje netjes in de tuin integreren? Dan zijn ruimtebesparende kinderspeelplekken in de tuin een goed idee. Maak een stylish hutje, dat als terugtrek- of verstopplekje kan dienen. Tover bijvoorbeeld een muur om naar een klimwand of krijtbord. Of maak van stevig touw een klimrek, dat je kunt ophangen en weghalen wanneer je wilt.

KLEIN | Mini speeltuintjes voor op het balkon

Heb jij geen grote tuin, maar een klein tuintje of een balkon? No problemo! Met een beetje creativiteit fix je zo een toffe buitenspeelplek. Maak van een dakgoot bijvoorbeeld een waterspeelplek, tover een plantenpot om tot speeltuinhuisje voor poppetjes of dino’s. En hoe cool is dat boompoppenhuis?!

Meer grote én kleine DIY kinderspeeltuintjes? Volg mijn Pinterest bord TUIN | DIY Speeltuintjes voor nog meer voorbeelden.

Een speeltuintje in eigen tuin maken is niet zo moeilijk dus

Hoe gaaf ik die grote speelhuisjes ook vind, gaat mijn voorkeur vooral naar de charmante kleine speelplekjes en de creatief bedachte speelmogelijkheden zoals die dakgoot waterbaan of ..

Heb jij een speelhuisje of speelplekje in de tuin gemaakt? Wat staat er dan en wordt het veel gebruikt? En hoe heb jij op de veiligheid gelet? Klets mee in de reacties en deel je ervaring over het maken van een speeltuintje in je eigen tuin!

Afbeeldingen Pinterest, Pixabay

Post Author: Lori

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.