seksuele voorlichting kleuters

Seksuele voorlichting aan kleuters

Onze kleine onschuldige kleutergirl tekent ineens piemels en vindt geslachtsdelen zeer interessant. Ze geeft kusjes en heeft het over verliefd. Daar is het dan: het begin van de seksuele voorlichting aan kleuters. Oh god, hoe pak ik dit aan?

Welk seksuele (voor)beeld wil ik schetsen?!

Liefde en seks is normaal, het moet leuk zijn én je moet je grenzen goed kunnen en durven aangeven. En ik wil dat er in een veilige setting open over gepraat kan worden. Dat kan ik alleen meegeven, als ik mezelf ook zo opstel.

Iets met voorbeeldfunctie enzo 😉

Benoem het beesje bij de naam

Hier hebben we het over piemels en poes. Maar ook gewoon vagina. Ik praat over geslachtsdelen als normale lichaamsdelen, zoals een enkel of rug. Manlief vindt het iets lastiger, wat hij ermee aan moet.

Je vagina is speciaal van jou

Wel zeg ik dat haar vagina speciaal van haar is. Naakt rondlopen is thuis prima, maar buiten hoort dat niet zomaar. Ook mag zij beslissen wie daar wel of niet aankomt. En als ze er zelf aan wilt zitten mag dat gewoon. Niet overal, wel bijvoorbeeld op haar eigen kamertje.

Een piemel is reuze interessant

Als mijn dochter wilt helpen haar broertje verschonen, is dat piemeltje natuurlijk erg interessant. Ook hier benoem ik dat zij er niet aan mag zitten, omdat iemand daar eerst toestemming voor moet geven. Net zoals bij jou. Je moet het allebei willen.

“Verliefd op een meisje, dat kan toch niet?” 

Zo jammer dat ik deze uitspraak uit haar mond hoorde komen. Ik heb er direct vrolijk op geantwoord: “natuurlijk wel! Meisjes kunnen op meisjes en jongens op jongens. En meisjes kunnen op jongens en andersom”.

Het gaat er toch om dat je iemand heel lief vindt?

Waar komen kindjes vandaan?

Op seksuele vragen probeer ik gewoon in Jip en Janneke taal antwoord te geven. Niet al te diep hoor. Maar bijvoorbeeld: papa en mama zijn heel verliefd en daarom graag heel dicht bij elkaar. Dan gaan we knuffelen en komen er kindjes.

Mama, heb je bloed aan je poes?!

Chips! Precies wanneer kleutergirl erbij is, word ik weer voor het eerst ongesteld. Een beetje geschrokken ziet ze daar wat bloed. Ik leg uit dat dat geen pijn doet en dat meisjes die zo groot zijn als mama daar zo nu en dan wat bloed hebben.

Geschikte antwoorden in kleuterstyle

Nou ja goed, dan hebben we dit onderwerpje ook al een beetje gehad. Lastig hoor. Zeker omdat die vragen zo spontaan komen en je er niet even rustig over na kunt denken, om een geschikt antwoord te geven in kleuterstyle.

Hebben jullie al te maken gehad met seksuele vragen of gedrag? 

Post Author: Lori

2 reacties op “Seksuele voorlichting aan kleuters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.