pompoen cakejes

Pompoen cakejes met pecannoten, appelstukjes en rozijnen (gezonde variant cakejesrecept)

Buiten is het volop herfst, een rainy day. Wij gaan lekker binnen chillen en zien een ideaal bakmomentje! Kleutergirl en ik gaan voor.. pompoen cakejes. Hartig, met een zoetje. Een gezonde cakejesvariant. Echt een aanrader! Zou onze alleseter (die ineens geen pompoen meer lust) ook enthousiast zijn? We gaan het zien 😉 Verder is een keukenles, met “toeziend oog van moeders” wel een goed idee. We zitten hier namelijk midden in de knip-en-snij-fase. Play and learn.. Scrol voor het recept naar beneden.

Kinderen leren snijden in de keuken

Op een gegeven moment komt je kind in de knip en snij fase. De keuken is een van de leukste plekken om dit spelenderwijs te leren. En deze pompoen cakejes, een handig hulpmiddel. Met een onscherp mesje kan je kind de gekookte pompoenblokjes verder klein snijden. En daarna lekker prakken. Met een iets scherper mesje kunnen ze oefenen op de appel. En mijn dochter is de pecannoten aan het knippen. “Dat gaat het beste, mam!”. Prima, maar let op je vingers. Tijdens de snijles hou ik het volgende aan:

  • Als je een mes in je hand hebt, moet je er altijd naar blijven kijken.
  • Zorg dat het eten stevig en recht ligt. Dus appel op de gehalveerd kant.
  • Maak een klauw of bruggetje van de hand, waar je niet mee snijd.

pompoen cakejes Mama's Jungle

Pompoencakejes met pecannoten, appelstukjes en rozijnen

De cakejes smaken smeuïg door de pompoenvulling en zachte appelstukjes. Ze zijn mooi gebonden, en proeven niet hard of droog, zeg maar. De honing en rozijnen zorgen voor een lekker zoetje. Pecannoten geven je die lekkere bite. Ik vind de pompoen cakejes heerlijk als tussendoortje, met een loeihete kop Russian Earl Grey erbij. Geen rainy day, die mijn bui nog verpest 😉

Ingrediënten (>15 muffins)

1 pompoen (oranje of flespompoen)
200 gram (spelt)meel*
100 gram (tarwe)bloem*
250 ml (rijst) melk*
2 eieren
Flinke snuf zout
1 zakje baksoda (ongeveer 2 tl)
1,5 tl koek & speculaaskruiden
4-5 el honing
2 kleine appeltjes
Flinke hand rozijnen
Klein bakje pecannoten

*Je kunt ook andere types bloem, meel en rijst gebruiken.

pompoen cakejes

En zo maak je de pompoen cakejes..

Zet de hete lucht oven op 175 graden. Zet de pompoen hierin voor een kwartiertje of voel of de buitenkant lekker is opgewarmd. Zo kun je makkelijker de pompoen schillen! Kies je voor een flespompoen? Kan ook. Een flespompoen snijden, is wat gemakkelijker omdat ‘ie wat zachter is.

In de tussentijd voeg je de droge ingrediënten samen. Roer de meel, bloem, een flinke snuf zout, het zakje baksoda en de koekkruiden door elkaar heen.

Pak een andere bak voor de natte ingrediënten. Klop de eieren los en voeg daarna de melk en honing toe. Meng goed door elkaar heen.

Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd daarna de appels in kleine blokjes. Hak of breed de pecannoten fijn. Niet helemaal vermalen, want deze brokjes zorgen voor de bite. Doe de appelsstukjes, pecannoten en rozijnen in een bak en meng ze door elkaar.

Is je pompoenschil al warm? Haal hem uit de oven. Laat de oven aanstaan op 175 graden voor je cakejes straks. Verwijder de pompoenschil en de pompoenpitten. Snijd de pompoen in stukken en kook voor ongeveer 10 minuutjes. Zodra je mes er doorheen glijdt, is het prima. Giet af en laat even uitlekken. Pureer of gebruik een stamppotstamper.

Nu kun je alles samenvoegen. Schenk de bak met natte ingrediënten over de droge ingrediënten (of andersom) en roer goed door. Voeg de gestampte pompoen toe. Roer als laatst de appel, rozijnen en pecannoten mix er door heen.

Nu kun je ongeveer 15 muffins vullen. Dat ligt natuurlijk aan de grootte van je pompoen!

Let op de bak tijd

Laat de cakejes ongeveer 30-60 minuten bakken op 175 graden. Het is een beetje een ruime tijd. Maar je kunt het beste na 30 minuten kijken en met een satéprikker controleren of ze droog genoeg zijn van binnen. Als de prikker er schoon uitkomt, zijn ze goed. Geniet ervan!

TIP: Je kunt ook minder muffins maken en de rest voor een cakevorm gebruiken. Snijd de cake in plakken. Deze kun je invriezen. Lekker voor een later moment.

pompoen cakejes Mama's Jungle

pompoen cakejes Mama's Jungle

pompoen cakejes Mama's Jungle

pompoen cakejes Mama's Jungle

 

TIP: De cakejes kunnen ook perfect in de herfstige bentobox of als 10-uurtje op de basisschool. Neem ze zelf mee op je werk of verras je vent ermee.

Onze 2 jarige knul is niet bij de cakejes weg te slaan! Ik geniet heerlijk van twee cakejes, met die hete kop thee erbij. En kleutergirl? Die is toch niet zo dol op pompoen, geloof ik. Ze eet een half cakeje. Wel oké.. Maar verder hoeft ze niet meer. En de papa des huize? Die eet mijn creaties alleen onder dwang! Veel te gezond 😉 Ach ja. Zo zijn we weer lekker divers met zijn allen. Anyways, geniet van het recept! Veel liefs, Lori

Post Author: Lori

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.