Mode shoppen in het groen*

Een fashionista annex shopaholic ben ik niet echt, nooit geweest ook. Online shoppen daarentegen vind ik een stuk leuker, makkelijker en overzichtelijker. Toch blijf ik het lastig vinden om een op en top outfit te scoren. Regelmatig vraag ik mijn mode-voorbeeld Sonja om goedkeuring, advies of raad. Als ik van haar dan een complimentje krijg, gaat mijn minimale modehartje triomfantelijk sneller kloppen. Sinds het moederschap ben ik eigenlijk zelfs nog gieriger, want elke euro extra voor míj betekent eentje minder voor háár. Erg eigenlijk hè. Al weet ik zeker dat de meeste andere moeders dit al hoofdknikkend zullen beamen. Note-to-self; jezelf verwennen mag best eens.

greenshopping

Afijn, in een dusdanige bui struinde ik wat kledingwebshops af. Mijn voornemen dit jaar was om voor nieuwe of nodige artikelen zoveel mogelijk voor de ecologische of biologische variant te gaan, maar hoe moet dat met kleding? Kortom, waar kun je op letten als je niet alleen leuk, maar ook bewust, ecologisch en duurzaam kleding wilt shoppen?

Arbeidsomstandigheden. Het is helaas een feit dat kleding niet altijd onder goede omstandigheden wordt gemaakt. Kinderarbeid is – vreselijk genoeg – misschien het eerste dat in je op komt, maar denk ook aan gedwongen overwerk, een slechte omgeving, discriminatie, onveilige omstandigheden of barbaars lage lonen. Het is iets wat we ons hier in Nederland (gelukkig) moeilijk kunnen voorstellen. Een moeilijke pijler om te checken, overigens. Transparantie is wat mij betreft een begin. Waar komt de handel vandaan? Wat wordt er gedaan aan en wat zijn de toekomstplannen op het ecologische en duurzame gebied? Sommige kledingwebshops besteden gelukkig ook aandacht aan dit soort informatie op hun website.

Duurzame materialen. Bewust shoppen kan ook door wat meer op de gebruikte materialen te letten. Zoals biologisch katoen (bijvoorbeeld de Zeeman rompertjes) in plaats van conventioneel katoen. Natuurlijke stoffen zoals hennep, wol of bamboe in plaats van bewerkte (milieu-uitputtend of zelfs giftige) stoffen. Er bestaan ook milieuvriendelijkere stoffen zoals Tencel (Lyocell), een cellulosevezel gemaakt van houtpulp.

Je kleding een tweede leven geven mag bij dit kopje ook niet ontbreken. Vraag je altijd af voordat je iets weggooit of je er een ander blij mee kunt maken. Of dit nou via verkoop of een kledingcontainer is.

Herkomst. Als je dan nu toch in dat label aan het spieken bent, waar komt het kledingstuk vandaan?  Komt het uit Europa, dan weet je dat de regels omtrent arbeidsomstandigheden sowieso al beter zijn. Komt het uit een ontwikkelingsland, kun je dan misschien wat meer info vinden op de desbetreffende website? Made in China is niet altijd slecht, maar als het jurkje € 4,95 kost mag je best je vraagtekens zetten.

Prijs. Tja, kleding shoppen op een wat meer duurzame wijze zal best z’n prijs hebben. Al kun je het ook zien als investering. Een investering in jezelf; je zal bewuster shoppen, minder impulsaankopen doen en waarschijnlijk ben je met een duurder kledingstuk ook een stuk zuiniger. Een investering in een ander; het geeft ongetwijfeld een goed gevoel dat je met je kleding een statement maakt tegen kinderarbeid en uitbuiting. En eigenlijk ook een investering op lange termijn; want hoe meer mensen uiteindelijk kiezen voor bewustere producten, hoe meer er bewust geproduceerd gaat worden. Het oeroude vraag en aanbodverhaal.

Keurmerken en regeltjes. Qua kleding heb je natuurlijk ook nog diverse keurmerken. Hier een handige link van milieu centraal over keurmerken (een fijne om op te slaan). Verder, als in het etiket staat dat het ..% biologisch is, mag je hier ook vanuit gaan. De term biologisch (bio, eko, eco etc.) is wettelijk beschermd.

keurmerken milieu centraal

Esprit uitgelicht. Blij verrast was ik toen ik stuitte op de – zeer uitgebreide en met zorg samengestelde – informatie omtrent duurzaamheid op de website met dameskleding van Esprit. Nice! En leuk om te lezen ook. Met hun “Wees geïnformeerd, wees betrokken, maak een verschil” motto, willen ze verder kijken dan mode alleen en extra aandacht besteden aan de sociale en ecologische gevolgen van kledingproductie. Zo bestaan de Organic Esprit-items uit bijvoorbeeld biologisch katoen (BOTS gecertificeerd), organisch linnen of organisch wol (schapen krijgen bio voer en grazen op ecologisch terrein). Er worden verder ook duurzamere vezels zoals Tencel (lyocell) gebruikt. In 2012 en 2013 waren er zelfs gerecyclede badkleding collecties (helaas alleen in Azië verkrijgbaar).

Na heel wat uurtjes zweten heb ook ík een collage gemaakt met Polyvor (om my..) met daarin een aantal duurzaam getinte kledingartikelen van de huidige Esprit collectie.

 

bio kleding2

bron: dameskleding Esprit

 

Persoonlijke conclusie. Het uitzoeken van bewustere kleding kost wel echt meer tijd. Ook is het aanbod ineens een stuk, stúk minder. Maar met dit in mijn achterhoofd kijk ik wel verder dan alleen het uiterlijk van het kledingstuk zelf, als ik weer eens op een kledingwebshop zit te neuzen. Voor mij goed, want dan koop ik niet lukraak (lees: impulsief) het eerste beste leuke artikel (“..want het is toch niet zo duur…”). Ik denk dat het niet altijd haalbaar is voor mij om alleen maar duurzame kleding te kiezen. Maar ik denk ook dat ik me nu wat beter bewust ben van kwaliteit in plaats van kwantiteit. Liever één gaaf shirtje van kwalitatieve materialen, eerlijke ecologische oorsprong en met een langere levensduur dan vier cheapies, die óók leuk zijn, maar van inferieure kwaliteit, gemaakt onder erbarmelijke omstandigheden en veelal ook nog eens snel stuk. Oh my.. zo logisch eigenlijk. Niet “meer.. meer.. meer” en “hebben, hebben, hebben” maar gewoon concreet iets goeds.

Post Author: Lori

2 reacties op “Mode shoppen in het groen*

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.