Uit eigen ervaring: de menstruatie cup

De menstruatie cup is een manier – net zoals tampons of wasbaar maandverband – om ons vrouwen een beetje fris en comfy de maandelijkse periode door te laten komen. Alleen is de menstruatie cup iets minder bekend dan. En ik was nou toch zo benieuwd naar dit dingetje. Uiteraard in het kader van duurzaamheid, maar hey, een mens moet toch af en toe eens naar links of rechts afslaan in plaats van continu blind rechtdoor te gaan (doe het eens, heerlijk verhelderend).

De menstruatie cup – whatthecup?

De menstruatie cup is letterlijk een cupje of bekertje, gemaakt van stevig, flexibel siliconen. Ze bestaan in allerlei vormen, kleuren en maten – net zoals onze lady parts natuurlijk. Het cupje breng je in je vagientje en het vangt vervolgens het menstruatiebloed op. De cup doe je zo nu en dan legen en omspoelen en breng je vervolgens weer in.

En zoals mijn man hardop riep: “Doe je dat er helemaal in?!!” Uh ja, jouwe past er toch ook in. Nou ja, dat zei ik eigenlijk niet. Ik vertelde netjes dat je de cup in beetje in elkaar vouwt. Mannen en vagina’s..

menstruatie cup

Waarom een menstruatie cup, kortom de voordelen?

 • Herbruikbaar & duurzaam
 • Beter voor milieu – geen extra afval, plastic etc.
 • Eenmalige aanschaf (tussen 20-40 euro), maar op lange termijn voordeliger
 • De cup is niet behandeld met chemische, parfum of schadelijke stoffen
 • De cup kan geen deeltjes of stofjes in de vagina achter laten
 • De cup blijft niet “zuigen”
 • De cup voel je niet tot nauwelijks zitten
 • De cup kan langer blijven zitten (het vangt meer op dan een tampon absorbeert, zeg maar)
 • Kans op TSS (toxic shock syndrome) lager
 • Minder snel last van schimmelinfecties
 • Cup is geurloos

Review/ eigen ervaring met de menstruatie cup

Ironisch genoeg kwam ik achter het bestaan van de menstruatie cup doordat een vriendin hiermee een kleinschalig menstruatiebloedbad had gecreëerd op d’r werk. Op het toilet daar dan hè – Sja, dingen kunnen echt altijd nóg erger. Relativeren is de shit 🙂 Afijn, misrekening met ’t cupje, oops-momentje. Shit happens, bloed ook. Allemaal menselijke shit. (haha jaja, ik houd al op).

Anyways, het cupje had ik al een tijdje liggen. Ook weer zo heerlijk lachwekkend, mijn vader te choqueren die net op bezoek was “Kijk, pap! Ik heb weer wat nieuws gekocht” Uhhhhhhhhhh………

Ik moest dus nog even wachten tot dat ik ongesteld werd, want we gaan dan wel voor het echte werk en niet droog oefenen, haha. Verdorie, met griep en een gaar hoofd zat ik op de plee. Hoe moest ik dat ding ook al weer vouwen (a-la origami)? Oja, in een c-tje. Met je mond Ooopen is beneden Ooopen. Ik lach hardop. Dat trucje werkt dus nog echt ook. Plop. Beetje gek idee, maar je voelt ‘m dus totaal niet. Echt niet. +1 voor comfortabel. Het inbrengen gaat dus als volgt: de cup vouw je in elkaar zodat je het makkelijk in kan brengen. De cup ontvouwt zich in je vagina. De cup trekt een soort vacuüm en blijft dankzij je bekkenbodemspieren zitten.

Het cupje kun je lang in laten zitten (althans, vol is natuurlijk wel vol, de menstruatiedruppel kan uiteindelijk ook de emmer doen overstromen). Zelf deed ik het cupje de eerste dagen zo’n 3 keer legen en daarna 2 keer. Het legen doe je door met je duim en wijsvinger het cupje samen te drukken (ontbreken van vacuüm) en eruit te trekken. Leegkiepen in het toilet, even omspoelen bij het kraantje en opnieuw inbrengen. Jazeker, thát easy.

Ten opzichte van tampons vind ik de cup prettiger slapen, een stuk minder ruiken en minder lekkage.

Nadelen zijn er ook. Ik vind het zelf prettiger om thuis te verschonen. Of dat door onervarenheid komt of aan het vriendinnenverhaaltje ligt weet ik nog niet zo. Ook moet je wel even de anatomie van je poes kennen. Nee, hij kan niet zomaar “verdwijnen”. Ja, trekken aan een vacuüm gezogen iets doet echt wel pijn. Ik kan me voorstellen dat een menstruatie cup bij een postmama-poes beter in te brengen is dan bij een nou ja premama-poes 🙂

Al met al ben ik overtuigt. De menstruatie cup vind ik in alle opzichten prettiger dan tampons, met als grootste plus het zit gewoon fijn.

Kennen of gebruiken jullie de menstruatie cup? Of wat helpt jullie het prettigst door de vrouwelijke periode heen? Lijkt zo’n menstruatie cup je wat of vind jij het maar een raar ding?

Post Author: Lori

10 reacties op “Uit eigen ervaring: de menstruatie cup

  […] tampons, inlegkruisjes & maandverband kun je perfect vervangen door een menstruatie cup of een menstruatie […]

  […] luchtjes. Weet jij niet wat een menstruatie cup is of waarom je het echt zou moeten proberen? Lees dat dan even eerst voordat je hieronder getraumatiseerd raakt van alle viezigheid en bloed. Ben jij een beginnende […]

  mariska

  (11 maart, 2015 - 10:47 AM)

  Lijkt mij eigenlijk wel handig! Als ik niet meer zwanger ben straks, zal ik er eentje bestellen. (Misschien dat het ook handig is voor de latere weken na de bevalling? Ik ben namelijk geen fan van broeiend verband in die zone..)

   Lori

   (11 maart, 2015 - 1:10 PM)

   Na de bevalling, zit op zich wat in (omg dat maandverband inderdaad) maar aan de andere kant kon ik toen ook echt geen aanraking niks verdragen down under, dus wat dat betreft misschien minder. Let me know 🙂

    mariska

    (11 maart, 2015 - 1:13 PM)

    Ja, is nog maar de vraag hoe ik uit de strijd kom ( duurt nog even hoor, 1 september uitgerekend). Maar ik hou je op de hoogte 🙂

  Vlijtig Liesje

  (3 maart, 2015 - 9:38 AM)

  Het lijkt mij niet fijn dat ding steeds in en uit te moeten doen. Maar je review vind ik geweldig. Ik ga hem linken op mijn review blog!
  …Vlijtig Liesje schreef als laatst…Investeren in projecten, mensen of aandelen?My Profile

  Jess

  (2 maart, 2015 - 10:41 PM)

  Ik heb er geen ervaring mee maar het lijkt me op zich wel een handig ding. Ik heb alleen de neiging om nogal uhhh… veel bloed te verliezen dus ik weet niet of ik het aan zou durven. Ben bang dat wanneer ik dat ding probeer te verwisselen het net lijkt alsof in een slachthuis is veranderd. Maar misschien is het een kwestie van oefenen.
  …Jess schreef als laatst…Borstvoeding versus flesvoeding – Ask me anythingMy Profile

  Ipie

  (2 maart, 2015 - 3:04 PM)

  Na de geboortes van mijn kinderen heb ik de cup jarenlang gebruikt.
  Inmiddels ben ik in de overgangsleeftijd en voldoet de cup niet meer vanwege het enorme bloedverlies. Ik heb nu wasbaar maandverband wat prima gaat.

  mmiirraah

  (1 maart, 2015 - 9:58 AM)

  Wat een leuk, informatief en vrolijk verhaal!

  Ja die cups, die overweeg ik weleens…. Als ik je verhaal zo lees dan twijfel ik nog even door….!
  …mmiirraah schreef als laatst…Thuiswerk Inpakken En WegwezenMy Profile

  Joyce

  (1 maart, 2015 - 8:53 AM)

  Hahaha ik moest erg lachen om je “Ook moet je wel even de anatomie van je poes kennen”.
  Ik heb wel van de menstruatie cup gehoord, maar ik denk niet dat het iets voor mij is. Vooral omdat ik mezelf ken en waarschijnlijk overal bloed heb zitten, behalve in het toilet. En ik ben al niet zo’n goede huisvrouw… 😉
  …Joyce schreef als laatst…Eerste verjaardag – ThemafeestMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.