kinderboeken TAG mamasjungle

Gênante voorleesmomenten, boek successen en de fails (kinderboeken tag)

Kinderboeken! Soms heb ik het idee dat ik ze leuker vind, dan kleutergirl hier, haha. Als we op een marktje zijn, duik ik gelijk in de boeken voor kids. En ik vind het heerlijk om online te struinen, naar boekjes die passen bij onderwerpen die op dit moment bij ons leven. Kijk maar is in mijn kinderboeken tag.

De Kinderboeken TAG

In de kinderboeken TAG van Merel, deel ik graag mijn hilarische boekmomentjes en mijn zennn tips bij het (voor)lezen.

Hebben jullie een voorleesritueel?

Jazeker. Het bedritueel is onze pure quality time. De ene avond breng ik babyboy naar bed met een flesje of de tiet. Na het drinken, kiest hij 1 of 2 boekjes. De andere avond breng ik kleutergirl naar bed. Zij kiest dan stoeien, kunstjes doen, knuffelen, kletsen, maar vaak zat ook een boekje lezen.

Wat zijn de favoriete boeken van je kind?

Nou, niet echt een vaste (gelukkig). Het wisselt nogal. En met een regelmatige nieuwe bieblading voorkom je wel eentonigheid. Ode aan de bieb.

Welk boek vind je verschrikkelijk?

Haha, ik moet direct denken aan de verschrikking van manlief! We zitten nu al een tijdje in de seksuele ontdekkingsfase van kleutergirl.

“Hoe worden poezen geboren? Mag ik zien hoe een paardje word geboren? Mama, waar zit mijn babygaatje precies? En die van jou? Oké mam, ik ben een babypoes en ik word nu uit jou geboren. Ga maar duwen met je buik.”

Je kunt je voorstellen hoe dat gaat hier.. Ter info kocht ik het boekje “ik vind jou lief”. Over het verschil tussen jongens en meisjes, baby’s en liefde 😉 Voor de grap gaf ik de suggestie om deze nieuwe te lezen. Manlief begon vol enthousiasme. Na een tijdje begon hij te stotteren, hield vol, maar sloeg op een gegeven moment toch het boek dicht. Ik stond natuurlijk stiekem voor de deur te luisteren en piste zowat in mijn broek. Niks mis toch, met de naakte waarheid?! 😉

kinderboeken tag Mama's Jungle

Welk boek las je als kind het liefst?

Ik denk meteen aan Jip en Janneke! Mijn moeder vertelde later dat zij de namen regelmatig verwisselde. Iets met een statement, gender gelijkheid en emancipatie? Ik kon me er niks van herinneren. Maar het doel is mooi 😉

Stimuleer je het lezen van kinderboeken?

Tot op zekere hoogte. Tijdens het bedritueel wil ik vooral een fijn momentje in het hier en nu. Daarom laat ik liever de kids kiezen (zie ook de eerste vraag) Maar je weet hoe dat gaat: “Ik kies een filmpje op je telefoon!” Nee. Dat dan weer niet. Al is papa makkelijker 😉 Ik stuur dan toch sneller aan op een boekje.

Welk boek lees jij het liefst voor?

Grinnik…… Tijdens mijn burn-out en meditatie fase heb ik de boekjes Nachtlichtjes & Relax Kids gekocht. Kinderverhalen met een vleugje meditatie. De verhaaltjes en plaatjes zijn leuk, maar het meditatie ding is toch meer iets voor mij, dan voor haar 😉

Hebben jullie een abonnement op de bieb?

Ja, en daar hebben we al veel plezier aan gehad! Maandelijks namen we 10 boekjes mee. Een babyboekje, een stuk of 5 uitgekozen door kleutergirl en de rest door mij. Ik ben tenslotte de voorlezer 😉

Lees: “Zo laad je ook jouw batterij op, tijdens het samen spelen met je peuter”

Welke onbekende kinderboek zou je anderen aanraden?

Oh, het is zo’n aanrader om bij een kringloopwinkel je kinderboeken te halen. De boekjes kosten meestal nog geen halve euro per stuk. Zo scoorden we “Muisje Andersom”, over een eigenwijze kleuter. Eh, muis. We lezen over een ondeugende tweeling (kleuter, eh, poezen). Tijgers, zeehonden, de koning en de kip. Dieren blijven favo! Aanraders vind je ook bij 15 onbekende leuke kinderboeken.

Wie is je favoriete kinderboekenschrijver/schrijfster?

Euhhhm. Nee echt, er zijn zoveel schrijvers. Ik weet het niet. Ik ben een struiner. En verder zoek ik toch het meest per thema online. En dan koop ik het tweedehands 😉

Gebruik je stemmetjes tijdens het lezen?

Zekerrrr. En dat lukt het best als er verder niemand meeluistert, haha. Het heerlijke aan kinderen is dat zij je grootste fan zijn.

Wat is je beste voorleestip?

Laat je kind het boekje kiezen, dan weet je meteen in wat voor vibe ze zijn. Maar de voorselectie…? Die maak je lekker zelf, zodat het voorlezen ook leuk voor jou is.

Een andere tip. Speel in op thema’s die op dat moment bij je kind leven. Hier dus die seksuele voorlichting bij nieuwsgierigheid naar baby’s. Maar ook: nee-zeggen (voor jezelf opkomen), “ik krijg een broertje” of in 30-seconden alles over insecten. Dit laatste is niet echt een kinderboek, beetje te informatief. Maar ik verzin gewoon wat kleuterpraat bij de plaatjes.

De laatste tip, vooral bij de kleintjes: maak het lezen interactief. Laat je kind iets doen met het plaatje dat je ziet. Bijvoorbeeld: pluk jij de kersen maar. Of bak jij de taart maar: beetje meel, een ei erin. Etc. Gewoon vanalles erbij fantaseren.

Tja, ik maak er ook maar een lolletje van. Wat is jouw ultieme voorleestip om het nog leuker voor je kids (en voor jezelf!) te maken? Ik ben benieuwd 🙂 Wil je de kinderboeken tag ook invullen? Leuk! Let me know 🙂

Post Author: Lori

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.