ingeknipt bij de bevalling

Ingeknipt bij de bevalling? Huidverzorging van je private parts

Oké, we gaan voor mij even twee jaar terug in de tijd maar het blijft een actueel iets. Je ligt met je kersverse baby in bed en zodra je gedachten naar je poes gaan denk je: “aii”. Ingeknipt bij de bevalling. Komt dat nog wel goed? Gaat de pijn wel weg? Wordt het nog een beetje mooi?

Ik ben 1x ingeknipt bij de bevalling en 1x ingescheurd (wat een zin, haha)

Als ervaringsdeskundige (i know. Auww..) op dit gebied kan ik de volgende tips echt aanbevelen. En ja, het komt goed. Tja, het heeft even tijd nodig. En ja, je moet zéker gaan masseren. Daar zo meer over. Een extra tipje van de huidtherapeut, laten we maar zeggen 🙂

ingeknipt bij de bevalling

Wie kraait er nog naar die pietluttige knip als je zoiets op je borst hebt liggen?!!

Tips als je bent ingeknipt bij de bevalling

Oké, je kraait er toch naar (ik ook hoor). Komen de eerste tips.

Spoelen spoelen spoelen

Een gehechte knipwond aan je vagina en dan moeten plassen. Angst. Een (maat)bekertje met koud water naast je toilet is je grootste vriend. Schenk wat water langzaam over je onderkantje en begin te plassen. Zie je? Dat valt best mee.

De gehate harde stoel

Dat onderkantje is op z’n zachtst gezegd nogal gezwollen en blauw. Ik viel daarom ook bijna van mijn bed, toen mijn kraamvrouw adviseerde om een paar keer per dag op een harde stoel te gaan zitten. Uh watte?! Door deze druk help je het wondvocht beter uit de zwelling. Huilen en lachen op die rare, harde klapstoel. Ik weet het nog goed. Maar het werkte wel.

Spiegeltje spiegeltje aan de wand..

..hoe is het met de onderkant?! Na een paar dagen durfde ik het eindelijk aan. Kijken naar de poes. Het valt echt mee. Die oorlogsbeelden van je beneden terrein zijn niet realistisch. Als je het eenmaal gezien hebt, stelt dat echt gerust. Love you kitty and respect her powerrrr.

Koude washand of coldpack

De zwelling een paar keer per dag koelen met een natte washand of wasbare billendoekjes of coldpack in een doek is ook heel fijn. Niet te lang en niet direct koud op vlees. Dan zit je vast, probeer maar niet.

Dé tip der tips – litteken massage na inknippen bevalling

Een litteken dat strak en stug is veroorzaakt pijn. Pijn bij bewegen. Pijn bij seks. En met een simpele massage kun je dat oplossen. Omdat je het gebied extra doorbloed zal het litteken ook nog eens mooier genezen. En nee. Daar heb je geen dure crèmes voor nodig. Gewoon een basic olie is goed.

Welke type massage olie bij je vagina?

Hoe voer je een litteken massage uit bij je vagina?

Vanaf het moment dat de wond netjes dicht is mag je gaan masseren. Allereerst gewoon het wrijven met of zonder olie aan de buitenkant. Ongeveer 1-3 x per dag. Door de doorbloeding gaat de genezing sneller. En niet geheel onbelangrijk; je raakt weer één met je eigen poes (wat vanaf nu niet meer de baarmachine is, afgesproken).

Als het litteken heel stug en strak is, bouw je het gewoon langzaam op. Je moet qua masseren niet over je pijngrens heen gaan. Net er tegen aan zeg maar.

Ook de binnenkant mag je gaan masseren. Die harde streng is het littekenweefsel. Dit kun je met masseren versoepelen. Met je wijsvinger aan de binnenkant tegen je duim aan de buitenkant en het litteken ertussen. Maak draaiende en wrijvende bewegingen tegen elkaar. Ook dit 1-3 x per dag.

Je merkt echt al snel dat het litteken soepeler wordt, en minder strak en pijnlijk aanvoelt. Ook geneest het mooier. Bij mij hielp het echt goed. Ben jij ingeknipt tijdens je bevalling en hoe ging de genezing bij jou? Kende jij deze tip al? 

Post Author: Lori

13 reacties op “Ingeknipt bij de bevalling? Huidverzorging van je private parts

  Iris

  (5 oktober, 2017 - 8:51 AM)

  Okee, awkward, maar ik loop er al een tijdje mee rond, dus hier komtie: Mijn knip litteken van 4 jaar geleden jeukt nog steeds als een malle (okee, heel erg dus gewoon) Heb jij tips? Kan ik er iets opsmeren, dan kan ik ook gelijk masseren?

  […] baby 4 maanden slaapdrama, traktatie peuter, rapley in een notendop, biologische speen, menstruatie cup schoonmaken, litteken knip masseren […]

  […] 2. Ingeknipt bij de bevalling […]

  Korreltje

  (28 juni, 2015 - 2:00 PM)

  Ik ben twee keer ingescheurd en (de eerste keer) één keer ingeknipt. Dat laatste is echt veel minder fijn. Litteken, ontstoken hechtingen. Het scheuren (En best heftig!) heb ik niet zo heel veel last van gehad. Moet denk ik ook een beetje geluk hebben. Schoonhouden is wel een goede tip natuurlijk, maar verder vraag ik me af of je er veel aan doen kunt, aan het herstel.

  janske

  (27 juni, 2015 - 10:20 PM)

  binnen gescheurd en buiten geknipt…ik durfde ook bijna niet te kijken…zou dat masseren een jaar later nog steeds nut hebben denk je? Ik heb er nu geen last van, maar echt “lekker” aanvoelen voelt het niet als ik er aan kom…
  …janske schreef als laatst…Voor het eerst met de pot mee etenMy Profile

   Lori

   (28 juni, 2015 - 8:51 AM)

   Hoi Janske, jazeker. Vooral littekenweefsel dat stug is kun je versneld helpen versoepelen met masseren. Ik zou het zeker doen! Gewoon rustig aan opbouwen (al doe je het 1x per dag). Na 1-2 weken zal je echt al verbetering merken! Ben benieuwd wat jij ervan gaat vinden.

  Josan

  (26 juni, 2015 - 9:11 AM)

  Eerste bevalling ingeklapt, tweede ingescheurd omdat men dat ‘natuurlijker’ vond
  Wat een hel. Ik had stukken meer last van die scheur en hechtingen dan van mijn knip
  Derde bevalling dan ook gezegd dat ik niet wilde scheuren maar liever preventief een knip kreeg. Gelukkig was het scheurtje dit keer minimaal en hoefde ik geen hechting.
  …Josan schreef als laatst…Het leed dat Freek Vonk dierenplaatjes heetMy Profile

   Lori

   (28 juni, 2015 - 8:54 AM)

   Pff vreselijk hè. Knippen, scheuren. En inderdaad echt een voordeel, je kunt gerichter knippen zodat je niet de verkeerde kant op scheurt. Toch schijnt het te zijn dan je met scheuren sneller geneest. Maar dit was dus niet bij jou zo.

  Vlijtig Liesje

  (26 juni, 2015 - 8:58 AM)

  Ik ben gewoon ouderwets uitgescheurd… Gelukkig is alles weer goed geheeld.
  …Vlijtig Liesje schreef als laatst…Staycation: hoe doe je dat?My Profile

  Priscilla

  (26 juni, 2015 - 8:41 AM)

  Oh man.. afschuwelijk was het! Ik durfde ook echt niet te kijken of het aan te raken. Ik heb het gewoon met rust gelaten. Lang last van gehad. Inmiddels is het 6,5 jaar geleden en merk ik er eigenlijk niets meer van. Volgens mij is het ook vrijwel niet meer te zien.
  …Priscilla schreef als laatst…Nieuwe LayoutMy Profile

   Lori

   (28 juni, 2015 - 8:55 AM)

   Bizar hoe “mooi” het toch geneest hè. Dat verwacht je echt totaal niet – daar ergens net na de bevalling

  Ipie

  (26 juni, 2015 - 8:34 AM)

  Ik beviel 24 en 20 jaar geleden. Eerste keer uitgescheurd, 2e keer ingeknipt. Beide babies 9 pond. Gek genoeg werd er beide keren niet over het litteken gesproken behalve dat “je er vooral niet aan moest zitten”…..

   Lori

   (28 juni, 2015 - 8:57 AM)

   Gelukkig is er nu meer bekend over (nog steeds niet bij iedereen natuurlijk), maar ik vind het zo iets simpels en zinvols 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.