huidtherapeut

Wat ik precies doe als huidtherapeut

Waarschijnlijk weet je prima wat een schoonheidsspecialist doet. Of een fysiotherapeut. Maar waarom zou je naar een huidtherapeut gaan? Of lijkt het je misschien zelf wel een leuk beroep? Ik neem je vandaag mee in mijn werkzaamheden als huidtherapeut.

Wat doet een Huidtherapeut

Zo simpel mogelijk: als huidtherapeut behandel je de “zieke en beschadigde” huid. Je kunt bij een huidtherapeut terecht voor gesprongen vaatjes, overbeharing, pigmentvlekken, acne, littekens en bijzondere wonden. Maar denk ook aan het behandelen van vochtophopingen (na ziektes zoals borstkanker) en het aanmeten van borstprotheses na een borstamputatie. Je kunt je zelfs specialiseren in het medische tatoeëren. Je maakt dan bijv. een prachtige tepel op een gereconstrueerde borst (na amputatie).

De opleiding huidtherapeut is een 4 jarige HBO opleiding. Als “bachelor of health” paramedicus sta je geregisterd in het kwaliteitsregister. Je moet jaarlijks punten halen om “bevoegd en bekwaam” te blijven.

Mijn werkdag als huidtherapeut

Als vroege (mama) vogel start ik om 8. Ik bekijk mijn planning. Mijn dag is nooit hetzelfde. De ene keer heb je veel controles. Iemand vertelt je heel enthousiast hoe snel de behandeling is aangeslagen of iemand vertelt je dat het resultaat wat tegenvalt. Dan ga je hier natuurlijk op verder handelen. Soms veel intakes. Een behandeltraject start áltijd met een intakegesprek. Hierin bespreek je het probleem. De medische geschiedenis. Oorzaken. Je stelt een behandelplan op. Een leuke uitdagende puzzel vind ik altijd. En natuurlijk alle behandelingen.

Waar heeft u last van?

Een gezicht met veel gesprongen vaatjes en ontstekingen. Ga ik behandelen met een chemische peeling of met de vaatlaser? Pigmentvlekken. Hoe zijn ze ontstaan dan, ben je misschien gevoelig voor bepaalde antibiotica of anti conceptie? Een vlotte damewil graag haren in de oksels en bikinilijn weg. Terwijl daarna een onzekere jonge meid binnen schuifelt. Een hormonale stoornis. Vreselijke donkere overbeharing in het gezicht. Maar ook de ijdele “grootmoeder” die zich vreselijk ergert aan al die ouderdomswratjes “Het is wat als je ouder wordt met die huid”. Die haal ik zo voor u weg!

Je karakter als huidtherapeut

Je wilt altijd veel weten. Je interesses liggen rond het medische vlak, met name de huid. Je bent zoals je noemt een mensenmens. Het sociale spreekt je aan. En je wilt helpen. Houd van uitdagingen en puzzelen. Kan adequaat handelen op moeilijke situaties. Kan goed je verantwoordelijk nemen.

Nee, dit is geen “kom studeren op de Hogeschool” praatje, haha. Huidtherapie is gewoon echt een superrrr leuk vak! Ben jij ook zo dol op je baan? Wat voor werk doe je dan? Zou huidtherapie iets voor jou zijn?

Post Author: Lori

7 reacties op “Wat ik precies doe als huidtherapeut

  […] Ook leuk om te lezen: Wat doe ik precies als huidtherapeut? […]

  […] eentje tot managementassistent. Toch moest en zou ik een HBO doen. Ik studeerde 4 jaar later af als huidtherapeut. Na ups en downs ben ik toch trots dat ik het heb […]

  Anita

  (3 juni, 2015 - 1:42 PM)

  Heel informatief wat je vertelt. Laatst had ik er al even op gegoogeld wat voor beroep het was, nu heb ik meteen antwoord van je.
  Het klinkt als een heel leuk beroep. Ik zou wel moe worden van al die verschillende mensen in mijn behandelkamer, geloof ik. Het is in ieder geval heel iets anders dan je rol thuis als moeder.
  Voor mij is mijn rol altijd hetzelfde: thuis regel ik alles, plan alles, organiseer alles, zorg voor personen die zelf niks kunnen 😉 . Als secretaresse doe ik dat op het werk ook. Wat dat betreft had ik beter een ander beroep kunnen kiezen.
  …Anita schreef als laatst…Ouderschap vanuit je hartMy Profile

  Vlijtig Liesje

  (2 juni, 2015 - 9:13 AM)

  Huidtherapie zou helemaal niets voor mij zijn. Ik ben fulltime blogger en dan ligt me wel!
  …Vlijtig Liesje schreef als laatst…Hoe houd jij je menstruatie cyclus bij?My Profile

  Kaboutertuin

  (31 mei, 2015 - 8:30 PM)

  Hey collega! Haha ik vind het zo grappig, ik ben ook huidtherapeut! 😉
  Ik heb 6 jaar mijn eigen praktijk gehad en ben onlangs dus gestopt met werken. Het is op het moment teveel voor mij. Het bezorgde mij een hele hoop stress… Wij hebben drie kindjes en ik wil meer van ze kunnen genieten. Bovendien is mijn man ook veel weg (hij zit bij de marine) en dat is voor de kinderen ook niet altijd makkelijk. Dus extra fijn voor hen als mama er altijd is.

  Miss Milla at Home

  (31 mei, 2015 - 5:32 PM)

  Dat lijkt me een heel erg leuk beroep en ik begrijp goed dat er een opleiding van vier jaar aan voorafgaat. Jammer dat je in Nederland woont en da’s nogal ver voor mij, anders kwam ik zeker eens langs voor een huidanalyse. Ik heb namelijk altijd direct een knalrode huid en daar zou ik graag eens iets aan doen.
  …Miss Milla at Home schreef als laatst…Hoe gaat het nu met mijn scharminkeltjes?My Profile

  Boerderij Zinin

  (31 mei, 2015 - 2:06 PM)

  Ik heb een superleuk vak! Opgeleid tot fysiotherapeut en een paar jaar later gespecialiseerd tot dierfysiotherapeut.
  Momenteel geniet ik thuis van de kinderen (en dieren en erf), maar als de jongste naar school gaat, ga ik het weer serieus oppakken. Al heb ik nu ook nog wel eens een patiënt in de avonduren.
  …Boerderij Zinin schreef als laatst…Één zwaluw maakt nog geen zomerMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.