gratis babyboxen

Gratis babyboxen en dozen vol cadeaus? 4x doe mij maar niet

Toen ik voor het eerst moeder werd, vroeg ik ze allemaal aan. Alle gratis babyboxen, dozen, tassen en proefpakketten. Wie vindt het nou niet leuk om allerlei gratis dingetjes te krijgen? Inmiddels denk ik daar ietsje anders over en ik vertel je graag waarom ik een hekel heb aan al deze gratis “cadeaus”. Ook zijn er voldoende slimme alternatieven.

Ouders-to-be, de beste melkkoetjes

Er zijn een stuk of vijf, zes verschillende gratis babyboxen die je kunt aanvragen. Misschien wel meer. Zodra er ook maar iets van een baby in je groeit, ben je een Zeer Interessant Marketingdoel. Ouders-to-be zijn zomaar bereid honderden tot wel duizenden euro’s te besteden aan “nodige” kinderdingen. Dat is interessant. En daarbij.. voor jou zijn wat gratis extra spulletjes toch ook altijd wel welkom? Of toch niet?

Waarom ik toch niet kies voor gratis babyboxen

Persoonlijk ben ik (hoop ik) te eigenwijs om een bepaalde marketing richting ingeduwd te worden. Ik doe liever mijn eigen research en zoek dan zelf wel waarin ik mijn euro’s “investeer”. Als je al moeder bent, is het ook heel anders dan als je voor het eerst moeder wordt. Je bent dan nog zo blue en alle informatie is welkom. Maar voor mij zijn er nog meer redenen waarom ik bij mijn tweede zwangerschap geen interesse heb in de gratis babyboxen.

1. Reclame, spam en vastzitten aan abonnementen

Het grootste deel van de gratis babyboxen bestaat uit folders. Sommige informatie is vast interessant, maar het meeste beland ongelezen in de prullenbak. Tijdens het bestellen van de box moet je vaak je telefoonnummer en/of e-mailadres invullen. Je zit dan ineens vast aan een nieuwsbrief of abonnement. Of je wordt een paar dagen later gebeld door een of andere verkoper. Heel irritant.

2. De helft gooi je bijna direct weg

Leg al die folders, het extra verpakkingsmateriaal en de dingen die je niet wilt op een stapel. Dit gooi je allemaal zonder pardoes direct weg. Ik vind dat zó zonde.

3. Selectieve informatie

De meeste gratis babyboxen bestaan uit gesponsorde reclame. En dat is logisch, want anders kan het niet gratis zijn. Maar het gaat veelal om de grote bedrijven en die zijn zeker niet altijd het best. Ook word je gratis geïnformeerd over van alles en nog wat. Ook niet per se slecht hoor, maar de informatie is vaak vanuit bepaalde reguliere visies en richtlijnen. Als (een beetje alternatieve) mommy van een peuter, weet ik nu dat er nog zo veel meer keuzes en mogelijkheden bestaan.

4. Dingen die je net niet jouw ding zijn

Een leuk speentje, pak extra luiers of blikje Radler 0,0% is zeker welkom (behalve als je wasbare luiers gebruikt of als je kindje niet speent). Maar zo’n lelijk mutsje, rompertje of slap met rare print of reclametekst? Nou nee, bedankt. Of proefmonsters. Soms handig, maar bij mij blijven ze vaak ongebruikt. Wat ermee gebeurt? Juist, het wordt weggegooid.

romper

Alternatieven voor gratis babyboxen

Ben je toch op zoek naar informatie over baby producten? Of vind je het leuk om verrast te worden met baby producten die je nog niet kent? Dan zijn er ook alternatieven voor gratis babyboxen. Zonder gedoe, gestalk en afval 😉

Via vrienden en familie

Vergis je niet. Er zijn al zoveel babyspullen in omloop. Is dit je eerste kindje en voel je je nog onwetend? Vraag vrienden en familie met kinderen om raad en ervaringen. Misschien hebben zij nog spullen over die je kunt zien, aanraken en uitproberen. En als het bevalt kun je het wellicht lenen, overkopen of misschien wel gratis krijgen.

Informatie op internet

Alle informatie die je wilt weten staat op internet en reclame folders zijn bijna allemaal online te bekijken. Het voordeel van internet is dat je niet alleen de productinformatie van de fabrikant in kan zien, maar ook kan door-googlen naar reviews en ervaringen.

Een Swap

Hou je van verrassingen, cadeaus en nieuwe ontdekkingen? Dan kun je misschien met andere moeders of zwangeren via fora een swap organiseren. De regels (zoals het nut van de producten) bepalen jullie zelf en er komt geen reclame aan te pas.

Tweedehands

Het is voor volgend kindje veel makkelijker dan bij de eerste, dat weet ik. Maar als je je concrete “wishlist” hebt samengesteld kun je ook goed tweedehands terecht. Denk aan Marktplaats, reshopper of de tweedehandswinkel in de buurt. De rest van je wishlist kun je kenbaar maken voor een babyshower of je kraambezoek 😉

Heb je het financieel zwaar?

Als je het financieel zwaar hebt, kom je wellicht in aanmerking voor goede baby startpakketten. Een prachtig initiatief hiervoor is Stichting Babyspullen. Heb jij spullen over? Dan kun je die ook aan dit goede doel doneren.

Wat vind jij van al die gratis babypakketten, een Do of Don’t? 

Post Author: Lori

9 reacties op “Gratis babyboxen en dozen vol cadeaus? 4x doe mij maar niet

  […] waarmee je nooit iets doet. Daarom vind ik dit blog van Lori zo interessant, die schrijft over alternatieven voor zo’n gratis babybox die veel beter zijn voor het […]

  Anita

  (29 december, 2016 - 10:04 PM)

  Ik heb heel selectief gekeken welke mij handig leken. Dus alleen de kruidvat en baby-dump heb ik gehaald. Nee al die folders en tijdschriften daar heb je inderdaad weinig aan. En ook al is dit mijn eerste kindje, zo blue ben ik niet!

  Merel

  (27 december, 2016 - 7:05 AM)

  Vond die van prenatal wel fijn, met pakje luiers, een fles en nog wat dingetjes. Die radler hadden ze van mij wel mogen houden. Vind dat zo vies! Dan wacht ik liever nog wat maanden op echt bier haha.

  Maar je hebt een goed punt, het levert vooral afval op. De alternatieven die je hier noemt zijn veel beter voor het milieu en waarschijnlijk veel leuker. Vooral zo’n swap. Ben trouwens zelf gelukkig nooit gebeld volgens mij.
  …Merel schreef als laatst…Waarom kiezen voor de peuterspeelzaal? 5 belangrijke voordelen!My Profile

  Patricia

  (26 december, 2016 - 11:08 PM)

  Heb ze ook aangevraagd en vond het niet tegenvallen. Daarnaast doorzie ik de marketingtrucjes en ben ik goed in het afkappen van de telefoontjes. Geen punt dus.
  …Patricia schreef als laatst…Kerst anders met een kindje?My Profile

   Lori

   (29 december, 2016 - 9:02 PM)

   True, sommige dingetjes zijn ook wel leuk in die dozen.

  Resaarcle

  (26 december, 2016 - 9:43 PM)

  In België hebben we ook zo’n doos, die ik enthousiast had aangevraagd. Zat vol papier. Ik was heel teleurgesteld. Gelukkig komt er bij ons wel geen opdringerig gebel bij kijken.
  …Resaarcle schreef als laatst…Hippe groene wensenMy Profile

  Marieke

  (26 december, 2016 - 10:48 AM)

  Ik ben het helemaal met je eens. Ik heb ze destijds aangevraagd toen ik zwanger was van de eerste, want wist ik veel. Nou, ik ben nog nooit zo gek gebeld en werd niet goed van alle spam. Bij de jongste heb ik het lekker laten zitten, dat beviel mij veel beter 🙂
  …Marieke schreef als laatst…Erica Kruiderijen feestdagenpakket & Fijne Kerstdagen!My Profile

   Lori

   (29 december, 2016 - 9:00 PM)

   Ik denk dat ze bij een eerste kind inderdaad vaker worden aangevraagd, dan bij de tweede, ja.

  Nicole

  (26 december, 2016 - 10:20 AM)

  Ik heb ze stiekem wel weer aangevraagd al heb ik er nog geen een opgehaald. Gebruik veel dingen die erin zitten wel behalve de folders die gooi ik ook snel weg..
  …Nicole schreef als laatst…Onze kerst outfits moeder en dochterMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.