gezonde seksspeeltjes

Gezonde seksspeeltjes, duurzame dildo’s & veilige vibrators (toppers 2019)

Een beetje extra liefde tussen twee mensen is superbiologisch. En een beetje extra liefde met jezelf trouwens ook. En als je het daarnaast “all the green way” wilt doen, scrol dan vooral verder. Gezonde seksspeeltjes, zoals duurzame dildo’s en veilige vibrators zijn allereerst goed voor JOU, maar óók goed voor het milieu. Lees dus hoe het precies zit met eco sexytoy materialen – jajaja – mét heerlijke voorbeelden per materiaal, voor een rete-gezond hoogtepunt 😉.

Ook lezen: “Bio glijmiddel en eco condooms; veilig losgaan voor lekkere seks”

Wat zijn gezonde seksspeeltjes voor je private parts?

Al surfend naar een leuke sextoy voor mijn geheime collectie, verdrink ik in een zee van plastic staven. Whoops. Als experimenterende puber zocht ik naar goedkoop, als groene moeder ben ik gelukkig een stuk wijzer. Je stopt het tenslotte toch in een natte bedoeling met slijmvliezen. En die nemen meer op dan je denkt. Gezonde seksspeeltjes betekenen dus voor mij: sextoys van veilig materiaal van kwalitatieve en betrouwbare merken. Een lastig puntje is dat het met de ingrediëntenlijst niet zo nauw wordt genomen in sextoy-land. Als erop staat siliconen kan dit dus net zo goed onzin zijn (fijn.. ). Betere of bekende merken zullen dit niet zo gauw doen. Maar sla die Ali-dildo of Ebay-vibo dus maar over!

 • Veilig materiaal
 • Betrouwbare merken

Tja, let ik zo op “gezond” kinderspeelgoed, vergeet ik bijna het grote-meisjesspeelgoed. 

De duurzaamheid van seksspeeltjes

Vanuit een duurzaam oogpunt kijk ik daarnaast ook of een sextoy lang meegaat en of het seksspeeltje oplaadbaar is in plaats van op batterijen. Een sextoy gemaakt van gerecycled materiaal is uiteraard ook heel tof (mits het geen schadelijke stoffen bevat) en duurzaam verpakkingsmateriaal van je sekstoy verdient ook een extra plus.

 • Levensduur van je sextoy
 • Oplaadbaar i.p.v. batterijen (mechanisch opwindbaar, of zonne-energie 😉)
 • Recycle materiaal (ja, dildo’s van gerecycled materiaal zijn eens gemaakt. Alleen dan ben ik wel benieuwd uit welke stoffen dan.. En hoe gezond zijn die.. 😊)
 • Duurzaam verpakkingsmateriaal (gerecyclede verpakking. Papier, geen plastic. Geen doos-in-doos-in-doos.)
gezonde seksspeeltjes

Hoe vermijd je “slechte” seksspeeltjes?

Slechte speeltjes stinken allereerst, zijn vaak cheapy en ziet er veel te jelly uit. Dat glibberige, doorzichtige en flexibele uiterlijk ontstaat door het toevoegen van weekmakers en ftalaten. Hiervan is bekend dat dit soort stoffen slecht zijn voor je gezondheid en ze kunnen hormoonverstorend werken. Zeker bij frequent gebruik 😉. Daarnaast moet je poreuze materialen vermijden. In de eerste plaats omdat je niet zit te wachten op een afgebroken anaaltoy ofzo.. maar óók omdat in kleine scheurtjes en naadjes zich extra bacteriën hechten. Wil je niet.

dildo
Van een plaatje kun je niet zien of je seksspeeltje veilig en gezond is..

Weekmakers, ftalaten en poreus materiaal vermijden

Seksspeeltjes die gemaakt zijn van weekmakers (met bijvoorbeeld pvc) kunnen allergische reacties uitlokken. Jeuk, bultjes, rode uitslag of vaginale afscheiding. Op lange termijn kun je allerlei (hormoon gerelateerde) gezondheidsproblemen ervaren, of kanker.

Ftalaten zijn chemicaliën die ervoor zorgen dat hard plastic (PVC) zacht wordt. Het zijn ook weekmakers dus. Inmiddels zijn deze stoffen gelukkig in kinderspeelgoed verboden. Want ja, die stoppen alles in hun mond (slijmvliezen). Waarom zien we het dan wel veelvuldig terug in seksspeeltjes?! Ik bedoel, ook slijmvliezen toch..

Sextoys gemaakt van poreus materiaal zijn vaak de flexibele varianten. Toch zullen juist deze sneller scheuren. De kleine kiertjes en naadjes zie je sneller over het hoofd tijdens het schoonmaken, waardoor bacteriën zich makkelijk kunnen ophopen. Inspecteer niet alleen je toy VOOR het allereerste gebruik, maar kijk ook regelmatig je vriendje na op oneffenheden.

TIP: voor handige reinigingstips voor je sextoys per materiaal, verwijs ik je naar dit duidelijke artikel van Climaximaal. Sowieso een aanrader voor sexy reviews.

Slechte seksspeeltjes herken je aan..

 • Een penetrante, plastic geur (soms verbloemd met parfum o.i.d.);
 • Ze zijn volgens de verpakking gemaakt van “jelly” . Zo ziet het er eigenlijk ook wel uit;
 • Het zijn meestal de goedkopere varianten;
 • Ze zijn flexibel (plastic) en vaak in knalkleurtjes of doorzichtig;
 • Dat ze zijn gemaakt met behulp van weekmakers, zoals ftalaten. Vermijd ook de ingrediënten: cyclohexanon, diethylhexyl ftalaten, dimethylformamide, dimethyl fosfiet, fenol, tetrahydrofuraan, tolueen, 1-methyl-2-pyrrolidinone.

Wat zijn goede materialen voor gezonde seksspeeltjes? (+ voorbeelden!)

Een gezonde seksspeeltjes moeten lekker zijn maar ook veilig! Natuurlijk lees je eerst bij de productspecificaties waaruit je toekomstige sextoy bestaat. Het moge maar duidelijk zijn, wie er straks bij je in bed ligt. Materialen zoals glas, keramiek, roestvrij staal of steen geven geen slechte stoffen af zoals de badboys ftalaten en pvc. Of kies voor de topper: kwalitatieve siliconen.

Goedkoop is duurkoop! Liever één geweldige, misschien ietwat dure dildo, dan zo’n goedkope box vol flexibele troep. Goede merken zijn; LELO, Fun Factory, We-Vibe, Europe Magic Wand, Swan Vibes, Womanizer, Je Joue, Svakom, Dorr, Rocks-Off.

Veilige sextoys zijn gemaakt van deze materialen

 • Vibrators van kwalitatieve siliconen (100% medisch siliconen of platinum siliconen) zijn de beste gezonde seksspeeltjes.
 • Dildo’s van glas, hout, keramiek, steen, roestvrijstaal (RVS) of metaal.
 • Overig mogelijk: ABS (soort plastic waarvan bijvoorbeeld lego is gemaakt), PVC (alleen hard plastic). Maar let dan altijd goed op bij de oprechtheid van de fabrikant.

1 | Siliconen; de meest gezonde seksspeeltjes

Sextoys gemaakt van siliconen, zijn dus het meest populair. Siliconen is sterk en niet-poreus materiaal. Het gaat niet snel kapot en kan lang meegaan. Daarnaast is het reukloos, kleurvast en hypoallergeen. Ook kun je het goed reinigen. Kijk op de verpakking naar 100% siliconen, 100% medisch siliconen/ medical grade silicon of platinum siliconen. Voorkom dat je een dildo of vibrator koopt waarvan alleen het buitenlaagje bestaat uit siliconen (een mix of blend met bijvoorbeeld TPR).

Let er ook op dat je GEEN siliconen glijmiddel gebruikt, bij siliconen seksspeeltjes. De wisselwerking kan er gek genoeg voor zorgen dat er juist (slechte) stoffen vrij komen. Gebruik altijd waterbasis glijmiddel. Verder zijn er dus GEEN ingrediënten regels voor sextoys. Blijf dus altijd kritisch bij goedkopere seksspeeltjes of via dubieuze webshops en merken. Hieronder een paar prachtige voorbeelden 😉

Deze Master Vibrator van Satisfyer is gemaakt van siliconen. Goede gezonde seksspeeltjes dus.
gezonde seksspeeltjes tarzan / rabbit vibrator / dubbele vibrator siliconen
Deze Mr. Rabbit van Satisfyer is een dubbele vibrator / tarzan ofwel rabbit van veilige siliconen.
gezonde seksspeeltjes vibratie ei siliconen usb
Dit vibratie eitje is waterproof, usb oplaadbaar en gemaakt van veilige siliconen.
Prostaat massager voor mannen, van siliconen.
top 10 groene seksspeeltjes
Tango pleasure mate collection (We-Vibe) Deze vibrator, g-spot stimulator en anale toy is gemaakt van 100% siliconen en is latex- en ftalaatvrij. Je kan de Tango Pleasure mixen & matchen, naar eigen genotswensen. De batterijen zijn oplaadbaar, met usb. Hij is waterproof en te reinigen met water en zeep. Let op: gebruik alleen glijmiddel op waterbasis!
gezonde seksspeeltjes siliconen
Masturbator rise.Nadat George Clooney zijn luxe nespressootje gezipt heeft, pakt hij zijn volgende tool-voor-de-elite: de
Masturbator Rise.
Me-time op z’n climax. Deze vibrerende en trillende masturbatie tool voor mannen is gemaakt van 100% siliconen en oplaadbaar via usb. Hoera voor onze groene Cloon.
gezonde seksspeeltjes siliconen
Deze We-vibe Gala is een veilige siliconen vibrator voor je clitoris met twee motortjes in de “oortjes”.
gezonde seksspeeltjes anaal ketting siliconen
Deze anaalketting (Bendydeads) van Fun Factory is gemaakt van veilig siliconen en heeft een lus.

2 | Sextoys van ABS (soort plastic waarvan ook lego is gemaakt)

ABS is een lichaamsveilige stof, van hard kunststof en valt onder de gezonde seksspeeltjes dus. Ook gaat het lang mee en is het meestal wat goedkoper dan siliconen. Het bevat geen weekmakers, het materiaal is sterk (niet-poreus) en goed schoon te maken. Nog een pluspunt, het geleid extra goed trillingen, nog beter dan siliconen (al kun je dat weer wel wat harder horen). En kan gecombineerd worden met alle soorten glijmiddel.

Let op, weersomstandigheden zoals vocht, zuurstof, hitte en uv-licht kunnen invloed hebben op de kwaliteit van ABS.

Deze womanizer is van ABS en geeft bijzonder genot met zuigkracht.

3 | Eco sextoys van glas, metaal, roestvrijstaal (RVS), keramiek of steen

Seksspeeltjes van glas, metaal, keramiek of steen zijn hard, glad en zwaar. Ze zijn ook makkelijk te reinigen en niet-poreus. Je kunt hierbij alle soorten glijmiddelen gebruiken en ze zijn geschikt voor warme en koude sensaties (temperature play). Het beste kwaliteit glas is Pyrex. En daarna Lucite en Acryl. Het beste metaal is roestvrijstaal (RVS) en aluminium, maar zilver en goud kan ook.

Let op: bij elk barstje of scheurtje moet je écht het speeltje weggooien. Een beetje oppassen in the heat of the moment dus, vooral bij glas.

gezonde seksspeeltjes metaal prostaat / g-spot
De NJOY Pure Wand is een interessante metalen dildo voor g-spot massage (grote bol) en prostaat massage (kleine bol).
top 10 groene seksspeeltjes
Glazen stimulator (Icicles, Pipedream) Deze glazen stimulator is een gladde vaginale of anale genotsknots, heeft 9 bolletjes en is gemaakt van 100 % glas. Het glas is hypoallergeen, non-poreus en lichaamsveilig. Hij is waterdicht en geeft je edele delen een thermische ervaring als je hem in heet water of de vriezer legt.
gezonde seksspeeltjes
Ben wa ballen. Deze vaginale balletjes prikkelen je binnenkantje en kun je tevens gebruiken als (of onder het mom van) bekkenbodemtraining.
Ze zijn gemaakt van metaal, dus makkelijk te reinigen met water en zeep en te gebruiken
met elk duurzame glijmiddel.
gezonde seksspeeltjes
Massagesteen contour M (jimmyjane). Deze massagesteen kun je gebruiken met een heerlijke (olijf)olie of een tropische kokosolie. Een goede erotische massage als voorafje, creëert tenslotte het meest biologisch eigen glijmiddel.
En dat scheelt weer producten en afval tijdens het hoofdgerecht. De massagesteen is gemaakt van hoogwaardig biocompatibel porselein, met zacht gepolijste oppervlakten.

4 | Seksspeeltjes gemaakt van hout & overig

Een seksspeeltje van hout moet allereerst op de juiste manier zijn bewerkt en gelakt. Natuurlijk moeten er ook geen scherpe randjes aan zitten. Veel groefjes en naadjes zijn ook niet de bedoeling in verband met de bacteriegroei.

sextoys hout
Van hout worden ook
enorme penis kunstwerken gemaakt.
Misschien iets hard, maar met een goed glijmiddel geeft het weer eens een andere ervaring.
Let op het reinigen.

Gezonde seksspeeltjes anno 2019

Gelukkig is er tegenwoordig steeds meer info over veilige en gezonde seksspeeltjes. Dit artikel heb ik in 2019 een update gegeven, en aangezien het één van de meest populaire artikelen is, zal ik hem voor jullie – en mezelf.. – netjes bijhouden.

Inmiddels ben ik zoveel wijzer over gezonde seksspeeltjes, erg interessant! Enne, wie zegt dat onderzoek niet sexy is, moet in de hoek, voordat ik je straf met een sperm-stopper.. Maar wel van veilige & duurzame kwaliteit 😉 En wil je het helemaal anders, boek eens een reisje in Dildo, haha. Nou tot slot nog maar een dingetje: have fun!!

Post Author: Lori

10 reacties op “Gezonde seksspeeltjes, duurzame dildo’s & veilige vibrators (toppers 2019)

  Marleen

  (21 november, 2019 - 6:16 PM)

  Hoi Lori, nog bedankt voor jouw reactie. ik kijk nu naar de anaalketting (Bendybeads) van Fun Factory. In jouw artikel is een foutje geslopen > bendydeads is bendybeads 😉

  ik heb een beetje twijfels! de paarse is 19.90 en de zwarte 28.50. denk jij dat er dan verschil zit in kwaliteit van de siliconen? of hoeft dit niet zo te zijn?

  ik zou liever een paarse kopen 😉 vind ik wat gezelliger 😉 hihi groetjes, Marleen.

   Lori

   (25 november, 2019 - 10:04 AM)

   Hai Marleen, ik denk dat als het hetzelfde merk is, dat de kwaliteit precies hetzelfde is, alleen de kleur anders. Maar wel raar dat er zo’n groot verschil zit in prijs! Dus eh, lekker paars doen :p

  Liefdeskruiden

  (21 november, 2019 - 12:54 PM)

  Het is echt niet zo dat alle speeltjes die duur zijn het beste werken. Voor sommige merken gaat erg veel geld in hun marketing budget zitten, dat merk je in de prijs. Maar kwaliteit heeft (meestal) wel een prijs.

   Lori

   (25 november, 2019 - 10:06 AM)

   Hoi Liefdeskruiden, daar heb je helemaal gelijk in! Ik doe zelf gewoon eerst goed de specificaties bekijken en daarna pas prijs. Ik vind speeltjes van over de 200 euro ook echt achterlijk duur. Als er dan een goedkoper alternatief is, zou ik dat ook kiezen (mits de specificaties naar mijn wensen zijn). Altijd gewoon je gezonde verstand gebruiken 🙂

  Marleen

  (19 november, 2019 - 4:40 PM)

  Hoi, wat super zeg, zo n mooi overzicht met informatie hierover.

  ik heb gekeken naar de
  Tango pleasure mate collection (We-Vibe)
  op hun website.

  de prijs komt wat later in beeld > namelijk 258 euro.
  hier schrik ik wel van… is dat een normale prijs? (kwaliteit prijsverhouding) ?

  ik hoor het graag van je.

  Groetjes, Marleen.

   Lori

   (19 november, 2019 - 5:28 PM)

   Hey Marleen,

   Nouuu dat is wel heel duur hoor 😉
   Met Google kwam ik op Willy iets van 130 euro. Maar goede seksspeeltjes zijn wel vaak rond de 100 euro dat wel. Veel plezier alvast 🙂 liefs!

  Sanne

  (19 september, 2016 - 4:39 PM)

  Dit is mijn oplaadbare groene seksspeeltje 😉 En ook nog eens waterdicht.

  *link verwijdert door mij*

  Nele

  (14 augustus, 2015 - 7:26 AM)

  Geen reactie? Hij staat zelf vandaag in mijn Shout out http://www.mamaexpert.be/2015/08/saturdays-sparkle-zomereditie-5/

  Kom je kijken, meis?
  …Nele schreef als laatst…Saturday’s Sparkle – zomereditie #5My Profile

   Lori

   (14 augustus, 2015 - 8:55 PM)

   tuuuuurlijk! Ik had het stiekem al gezien toen ik nét wakker was vanochtend, gaaaaaaaaaaap (daarna hard werken. Pff, werkpaarden hè :-))

  Ipie

  (11 augustus, 2015 - 9:25 PM)

  Zo grappig dat er geen reacties komen…. 🙂
  De vibrator van glas is milieutechnisch zeker een goed alternatief maar ik zou hem zeker laten vallen in de badkamer bij het schoon maken….
  Ik ben het met je eens dat er weinig milieuvriendelijke speeltjes te vinden zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.