groene energie

Check of jouw groene energie niet per ongeluk sjoemelstroom bevat*

Als jij je telefoon oplaadt in je stopcontact thuis, kun je niet letterlijk zien of die stroom nou groen, grijs of zwart is. Ook al denk je een groene stroomleverancier te hebben. Het is best ingewikkeld. En vals. Hoe check je hoe groen jouw stroom is?

Wat is groene energie

Groene stroom wordt opgewekt uit zon, water, wind en biomassa (het verbranden van hout en afval). In een ideale wereld wekken de stroomleveranciers het zo op, en dan gaat de stroom naar jou. Maar er wordt ook stroom opgewekt uit kolen, gas, olie en uit kerncentrales. Dit heet dan grijze stroom.

Eindstand: deze stroomsoorten lopen letterlijk door elkaar heen. Ook binnen één bepaalde stroomleverancier. En dan is het allemaal niet meer zo duidelijk.

Het grootste verschil tussen groene en grijze stroom? Grijze stroombronnen kunnen opraken en groene stroom is oneindeig. Best nuttig voor later dus.

En daar is het: de sjoemelstroom…

Om groene stroom dus wél te kunnen meten, zijn GvO’s bedacht. Garanties van Oorsprong. Certificaten die aantonen dat de energieleverancier groene stroom heeft opgewekt. Helaas is er nu ook een hele handel in deze certificaten.

Eindstand: de energieleveracier heeft 3 certificaten gekregen voor 3x groene stroom. De rest is opgewekt uit grijze stroom. Maar hij heeft 4x groene stroom nodig, dus hij “koopt” 1 extra certificaat van een handelaar. Snap je het nog?

Pff waar doe je dan goed aan?

Al dat gesjoemel en gedoe gaat me een beetje boven m’n pet. Hoe onderzoek ik nou welke leveracier goed is? Ik gooi het voor nu maar op de grote hoop en richt mij op energieleveranciers die in ieder geval hun best doen en het grootste gedeelte groen opwekken.

Uit een onderzoek naar duurzaamheid van de Nederlandse stroomleveranciers in 2016 komen De Unie, Pure Energie en Qurrent het best uit de bus. “Onze” Eneco zit nog net in het groen. Je kunt ook de andere energie leveranciers opzoeken zoals UnitedConsumers, Nuon en Essent.

Groen? Grijs? Let’s check!

Wil je in het algemeen energie vergelijken? Of kijken welke energieleverancier het best bij jou past? Kijk dan zeker eerst even naar het rijtje groene energieleveraciers uit het onderzoek dat ik hierboven noem.

Ik vergeleek mijn energie in de test en kwam op 156 per maand uit bij mijn huidige Eneco. En op 165 bij een van de groenste: Qurrent. Verrassend! Dat is dan wel de moeite waard om over te stappen.

Groene webhosts en datacenters

Blogtechnisch ben ik helaas nog niet zo groen als ik hoopte, aangezien mijn webhost voornamelijk gebruik maakt van grijze datacenters. Topblogger Linda schreef al een uitgebreid en leerzaam artikel over groene webhosts. Het lezen waard!

Slimme meter

Tot slot worden ook alle energiemeters vervangen door slimme meters. Wat ik van slimme meters vind, schreef ik al. Want is dit wel een voordeel? Misschien wel niet als jij zonnepanelen hebt.

Voorlopig zit ik nog even vast aan mijn energie leverancier, maar tegen die tijd ga ik zeker over. Staat jouw leverancier in het groene rijtje? Praat mee in de reacties hieronder.

Post Author: Lori

1 reactie op “Check of jouw groene energie niet per ongeluk sjoemelstroom bevat*

    Linda - Zaailingen

    (7 augustus, 2017 - 11:12 AM)

    Dank je wel dat je mijn blog noemt, Lori!
    Sowieso goed om die sjoemelstroom onder de aandacht te brengen. Zoveel mensen hebben er echt geen idee van, terwijl het enorm veel uitmaakt aan wie wij ons geld geven. Gelukkig is écht groene stroom inderdaad niet eens per se (veel) duurder dan grijze stroom 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.