consuminderen: je eigen glasreiniger & vloeibaar wasmiddel maken DIY

Naast gezond eten ben ik ook zoekende naar een gezonde omgeving. En ook hier slaan de tegenstrijdigheden je om de oren. Niet slecht. Wel slecht. Ik denk liever niet in deze termen. Het suggereert zo snel dat jij (of een ander) het fout doet en dat is jammer. Ik moet even mijmeren hoor, scrol door naar beneden voor het recept van je eigen glasreiniger en vloeibaar wasmiddel maken. Super easy en het werkt!

Ook leuk: “Wat kun je allemaal hergebruiken i.p.v. wegwerpen?”

Benodigdhedenlijstje DIY glasreiniger + DIY vloeibaar wasmiddel maken

Eerst nog even al die mijmeringen dan

Iedereen mag op zijn eigen manier zijn steentje (of steen) bijdragen aan een betere wereld. En de interpretatie is all yours. Het doet mijzelf gewoon goed om bewust bezig te zijn met de wereld om mij heen en je kunt nooit voor een ander denken of bepalen. Gelukkig maar trouwens, want anders zou jij zelf niks meer te zeggen hebben 😉

Verzorgingsproducten

Het gaat zo automatisch. Je staat in de winkel, voor je een schap met de keuze is reuze. Wil ik dit? Of wil ik dat? Wil ik extra plus, de goedkoopste, duurste of meest duurzame? Je kiest uit hetgeen dat je wordt voorgeschoteld, logisch. Maar er zijn nog meer opties. Je kunt ook kiezen om bepaalde dingen niet te gebruiken óf zelf te maken.

Zelf was ik altijd dol op al die verzorgingsproducten, kleurtjes, vormen, geuren, loved it!

Ik heb nog steeds een hele verzameling in mijn badkamer. Tegenwoordig raakt die verzameling wel steeds meer uitgedund. Want hoe leuk al die potjes en flesjes ook zijn… deze gezonde levensstijl van nu vind ik nóg leuker. En van al dat DIY-en word ik nóg blijer. Daarnaast stel ik mij regelmatig de vraag “Heb je dit écht nodig?” Nee. Eigenlijk niet.

Wasverzachter, waarom gebruik je dat niet?

Zo gebruik ik eigenlijk nooit wasverzachter. Voornamelijk omdat ik het altijd vergat te halen, ook omdat ik het duur vind en sinds er een kleintje in huis is ook omdat parfumstoffen snel irriterend zijn. Ook hoef je je haar niet elke dag (of twee keer per dag) te wassen. Tegenwoordig was ik mijn haren 2-3 keer per week max. Veel beter. En goedkoper. Baby verzorgingsproducten? Eigenlijk op een klein billenzalfje en drupje olie in bad, soms wat milde zeep na, eigenlijk ook niet.

Wat zit er in al die producten?

Als er op staat dat het goed is, is het goed en als er op staat dat het gezond is, is het gezond. Helaas pindakaas, dat is niet helemaal waar. En toen ik zelf tot deze verhelderende, klaarblijkelijke conclusie kwam ben ik gaan zoeken; wat dan wel? Dat bleek nog niet zo makkelijk.

Oké tot zover mijn mijmeringen. Nu zelf aan de slag!

Of het allemaal beter, gezonder, duurzamer, goedkoper is? Het schijnt. Het zelf maken van allerlei producten. Kost het veel moeite? Ik ga het allemaal uitproberen deze komende tijd. Aangezien mijn persoonlijke verzorgingsspullen nog voldoende op voorraad zijn, beginnen we in de schoonmaakkast.

Ik begin met wat simpele dingen. Glasreiniger en vloeibaar wasmiddel voor de bonte was.

glasreiniger

DIY: Je eigen glasreiniger maken

Glasreiniger recept: makkelijker kan haast niet. 170 ml witte schoonmaakazijn + 330 ml gekookt (en afgekoeld) water + max. 5 druppels etherische lavendel olie. Alles in een hergebruikte glasreiniger fles. Goed schudden en klaar voor gebruik! Natuurlijk direct uitgeprobeerd, toppie! Werkt als een trein. Meer Glasreiniger recepten via Aromalifestyle.

wasmiddel

DIY: je eigen vloeibaar wasmiddel maken

Vloeibaar wasmiddel recept: los 40 gram geraspte Marseille zeep in beetjes op, in 0,5 liter kokend water. Vervolgens nog 2 liter kokend water erbij. Nachtje laten afkoelen, goed roeren en in fles doen. Gebruik per wasbeurt ongeveer 1 wasbol nadat je even goed hebt geschud. Het heksenprutteltje staat vannacht dus af te koelen hier. Voor de witte was kan er nog soda (natriumcarbonaat) bij en voor de geur etherische olie maar ik houd het even eerst zo om te proberen.

Benodigdhedenlijstje DIY glasreiniger + DIY vloeibaar wasmiddel maken

Ik houd jullie op de hoogte! Voor meer van dit soort geweldige recepten even klikken naar aromatherapie-info. Heb jij nog leuke websites met dit soort DIY dingen, pleasee share below, baby! Lees het volgende artikel: Zelf vaatwasblokjes maken.

Post Author: Lori

6 reacties op “consuminderen: je eigen glasreiniger & vloeibaar wasmiddel maken DIY

  Een bevroren verzameling schillen |

  (31 december, 2014 - 6:38 AM)

  […] zelfgemaakte allesreiniger of glasreiniger werkt namelijk prima op basis van azijn (en is zó gemakkelijk te maken). Maar het is natuurlijk nog leuker om nog verder te […]

  Van de glazen oppervlakten en de wasmand, naar de vaatwasser – DIY cleany baby |

  (6 november, 2014 - 12:18 PM)

  […] keer had ik easy peasy glasreiniger gemaakt. Nou, werkt perfecto! En super makkelijk en snel te maken, echt een aanrader! *Klik* ook voor het vloeibare wasmiddel, simpoooll. Die heb ik […]

  Kaboutertuin

  (3 november, 2014 - 9:51 PM)

  Dat recept voor glasreiniger kende ik nog niet. Ga ik zeker proberen! Dank je. Wasmiddel maak ik al jaren zelf. Echt ideaal.
  …Kaboutertuin schreef als laatst…Herfst in de tuinMy Profile

  How to “Plastic-minderen”? |

  (2 november, 2014 - 11:40 AM)

  […] Plastic schoonmaakflessen besparen? Maak je supersimpele eigen schoonmaakmiddel en hergebruik elke keer die oude schoonmaak […]

  Vlijtig Liesje

  (31 oktober, 2014 - 9:19 AM)

  Ik word soms een beetje moe van alles waarop je moet letten moet ik bekennen. Want als je je er in gaat verdiepen dan is bijna alles gevaarlijk. Dat gevoel krijg ik tenminste soms.
  …Vlijtig Liesje schreef als laatst…Electrische fiets: Union E-Rail als beste getestMy Profile

  Arcadia

  (30 oktober, 2014 - 8:24 PM)

  Wat goed dat je dingen zelf maakt. Ik ben wel van de standaard troep afgestapt qua verzorgingsproducten, maar niet qua schoonmaakmiddelen. Misschien als de baby er is en ik wat meer tijd heb om me er in te verdiepen dat ik er mee aan de slag ga. Goeie, makkelijke recepten geef je!
  …Arcadia schreef als laatst…Ik wil als mama consequent zijnMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.