financiele tag

Wij verdienen minder dan het gemiddelde (de financiële tag)

Over financiën en inkomsten praten doen we over het algemeen niet zo graag. Ik snap dat wel. Als je hoort dat je minder verdient dan de ander, word je onzeker en krijg je misschien wel een rot gevoel. En als je meer verdient dan de ander, voel je je misschien ook opgelaten. Je wilt een ander niet onzeker maken en je wilt ook niet opscheppen. Vandaag ga ik zelf met de billen bloot. Hoe het zit met onze financiën lees je in deze financiële tag (afkomstig van moeders.nu).

De financiële tag: vagen en openhartige antwoorden

Wil je vertellen hoeveel inkomsten jouw gezin heeft?

Mijn man werkt fulltime in de ICT en ik werk parttime als huidtherapeut. Er zijn online veel verschillende cijfers te vinden over inkomsten, maar laten we zo stellen dat wij iets minder verdienen dan het gemiddelde inkomen. Eigenlijk wel een beetje lullig om daar zo achter te komen, haha. Ik had dit nog nooit zo uitgezocht namelijk. Maar eerlijk gezegd heb ik mij nooit “arm” of “minder” gevoeld. En ik ben ook zeker niet van plan me nu zo te voelen 😉

Lees ook: “Bewust autorijden en geld besparen in een duurzame lifestyle

Kun je rondkomen van je gezinsinkomen?

Ja, wij hebben een redelijk strak budget maar kunnen goed rondkomen. Het is soms een beetje schuiven van het ene potje naar het andere potje. Soms moeten we sparen en soms hebben we een meevaller en kunnen we wel direct iets groots kopen. Het scheelt dat wij veel zelf doen. Ik met mijn eigen schoonmaakmiddelen en moestuin. Mijn man met de klussen in huis. Geld over aan het eind van de maand? Neuh, dat niet. Maar wij hebben wel een potje “sparen” in het budget ingecalculeerd hoor.

Weet je wat je ongeveer per maand uitgeeft?

Ja, genoeg! Haha.

Waar geven jullie té veel geld aan uit?

Nou, té veel geld geven wij ook niet uit. Mijn man en ik storten allebei maandelijks een vast bedrag op de gezamenlijke rekening voor de vaste lasten. Daar gaan dan ook alle vaste lasten vanaf. We houden allebei wat geld over op onze eigen rekening. Dit is ons zakgeld 😉 om vrij uit te geven zeg maar. Omdat we nergens rood kunnen staan, geen schulden hebben en op is op hanteren komen we nooit in de problemen. En dat is wel heel fijn 🙂

Hoeveel geef je per maand uit aan boodschappen?

Ons boodschappenbudget per maand is 250 euro. Hiervan zet ik 50 euro opzij, waarvan ik per kwartaal een groot pakket biologisch vlees online bestel. Vervolgens houd ik 50 euro per week over. Hiervan haal ik bij de bio winkel een grote groente/fruit tas á 17,50. De rest is voor ontbijt, brood, yoghurt, aardappelen etc. (note: in 2019 met twee volledig mee-etende kids is dit inmiddels 320 euro)

Ook leuk: “7x duurzame tips tegen voedselverspilling rondom groente en fruit (red de losse banaan enzo)

Om dit een beetje goed te handhaven (want het is best een strak budget), haal ik mijn biologische meel, granen, noten, zaden etc. meestal in grote verpakkingen (bij de Body&Fit) van mijn “eigen zakgeld”, zo eens per kwartaal. Ik wissel de Appie af met de Lidl en doe echt 1x per week de boodschappen aan de hand van een precies lijstje. En als ik echt goed bezig ben maak ik een weekmenu, maar dit schiet er nog wel eens bij in.

Wat zijn jullie vaste lasten per maand?

Zie laatste vraag.

Hoeveel geef je uit aan kleding voor jezelf en voor je kinderen?

Mwah niet zo veel. Ik ben niet zo’n kleding shopper en ik ben heel gierig wat dat betreft. Voor kosten voor onze dochter bereken ik 50 euro per maand, maar soms koop ik wat meer en dan gebruik ik daar mijn eigen geld voor.

Ook leuk: “Hoe maak je een capsule wardrobe voor kids? (Kinderkleding minimaliseren)

En zeg eens eerlijk, hoeveel geef je uit aan extra cadeautjes voor de kids?

Volgens mij valt dat wel mee. Ik heb een hekel aan 1001 spullen in huis. En ik probeer alleen iets te kopen als het echt nodig is. Maar af en toe koop ik natuurlijk wel wat kleins. Een leesboekje, een playmobiel poppetje in de aanbieding. Of laatst kleine mini diertjes.

Wie is de financiële man/vrouw in huis?

Ik ben de vrouw met de hand op de knip. Haha. Nou, ik probeer wel altijd goed de budgetten te bewaken, anders valt het hele plan in duigen. We overleggen altijd goed wat er nodig is en of we dat kunnen en willen kopen. Verder zijn we allebei heel erg impulsief, maar door dit budget en goed overleg maken we nu steeds vaker keuzes als verstandige volwassenen 😉

financiele tagbron: Pixabay

Houden jullie een kasboek bij?

Ja, in Excel probeer ik het bij te houden. Maar soms versloft dat en moet ik de tabel invullen voor meer dan een maand. Pff, en dan weet ik het ook niet meer, omdat we soms wat creatief moeten zijn en verschuiven van het ene potje naar het andere.

Heb je nog bespaartips?

Jazeker. Met een beetje extra voorbereiding, planning en tijdsinvestering, heb je aan het einde heel veel winst:

 • Doe wekelijks boodschappen aan de hand van een lijstje en/of weekmenu.
 • Specificeer je budget zo uitgebreid mogelijk. Dus alle vaste lasten, boodschappen, cadeautjes, kleding, spaargeld, overig etc.
 • Kook zoveel mogelijk, liever restjes de volgende dag dan iets bestellen. Neem ook altijd eten mee als je op pad gaat. Veel gezonder en echt zo veel goedkoper.
 • Maak een wensenlijstje met wat je nodig hebt. Een gedeelte kun je na een aantal dagen/weken wegstrepen, want dat blijkt toch niet nodig.
 • Wat er nog wel op je lijstje staat, kun je eerst tweedehands proberen op te speuren, bijvoorbeeld op marktplaats.
 • Leen spullen van elkaar. En breng ze netjes terug 😉
 • Zoek altijd éérst naar kortingscodes.
 • Wees tevreden met wat je hebt.
 • Deel je jaarlijkse lasten door 12, en neem dit mee in je maandbudget.

Wil je je financiële overzicht plaatsen?

In de tabel vind je de beknopte versie van onze vaste lasten. Thuis heb ik hem in details gespecificeerd. Gelukkig krijgen we voor de hypotheek en kinderopvang nog wel wat terug van de belastingdienst. Zeer binnenkort mag ik wel weer knutselen aan mijn financiële schema. Er komt natuurlijk een baby bij! Manlief gaat een dag minder werken, waardoor we minder kinderopvang nodig hebben. Oja en de zorgverzekering had ik al voor het hele jaar betaald dit keer, dus dat bedrag zit bij jaarlijkse kosten ingerekend.

Vaste lasten (gezin met 1 jong kind)

Huis (hypotheek e.d., gemeentelijke belasting etc.)€ 1.280,00
Verzekeringen€ 260,00
Kinderopvang€ 630,00
Abonnementen (energie, water, overige)€ 370,00
Boodschappen€ 250,00
Hond, cadeaus, kleding, uitstapjes€ 200,00
Onvoorzien, jaarlijkse kosten, sparen€ 350,00
 Totaal per maand (gezin met 1 jong kind)€ 3.340,00

Zelf ben ik best tevreden met onze financiële situatie en de manier waarop we het doen. Natuurlijk wens ik soms ook meer geld omdat ik wat wil, maar als ik goed nadenk zijn de dingen die er echt toe doen niet te koop. Vind je het leuk om de financiële TAG over te nemen? Laat het weten in de reacties, dan kom ik ‘m graag bij jou lezen.

Ook lezen: “Een groene mama zijn is stom en kost geld!

Doe jij het ook een beetje op deze manier of heb je andere handigheidjes en bespaar tips? Deel ze in de reacties hieronder zodat we elkaar kunnen helpen met besparen.

Post Author: Lori

8 reacties op “Wij verdienen minder dan het gemiddelde (de financiële tag)

  Jip

  (27 maart, 2017 - 9:51 PM)

  Wat goed dat je zo open bent over je financiële situatie. Het is goed om bewust te zijn van je maandelijkse vaste lasten. Dan weet je wat je verder nog te besteden/te sparen hebt.

  Jasmine Oosterman

  (13 maart, 2017 - 2:53 PM)

  Leuk om dit te lezen en te kijken waarin jullie uitgaven verschillen met de mijne!

   Lori

   (16 maart, 2017 - 2:08 PM)

   Thanks, ja het is altijd lastig om zo open over geld te zijn.

  Simpel,met een snufje liefde.

  (6 januari, 2017 - 7:55 PM)

  Leuk om te lezen. Ik denk dat wij ook minder dan gemiddeld verdienen en alleen mijn man heeft inkomsten. Toch komen wij ook rond. Ik geef ongeveer 300 euro per maand aan boodschappen uit voor een gezin van 4.
  …Simpel,met een snufje liefde. schreef als laatst…The Uber Frugal Month challenge! Een maand echt besparen.My Profile

  Barbara

  (5 januari, 2017 - 9:01 PM)

  Wow, goed gedaan! Wij zitten met 3 kids op 5oo euro inclusief luiers per maand. Leuk om te lezen.

  Zo €250 voor boodschappen 😮 das echt heel weinig! Zijn dit ook luiers? Oh wacht jullie oudste is misschien al zindelijk… Wij zijn rond de €450 per maand kwijt aan boodschappen, dit is incl luiers voor 2 kids. Wel is ons huis heel veel goedkoper. Hypotheek is €400 (hier is de hypotheekrenteaftrek al vanaf) en dan nog gwl en internet en gemeentelijke belastingen, dus denk zo’n €700 per maand in totaal. Erg interessant om te lezen! Weet niet of ik de tag overneem, denk er even over na.

  Jess

  (5 januari, 2017 - 1:07 PM)

  250€ voor de boodschappen. Knap!
  Ons totaal op het einde van de maand is 350€ minder, maar sparen niet (oeps)

  Marguerita

  (5 januari, 2017 - 10:15 AM)

  Oh wat knap, ik zit zeker aan het dubbele per week qua boodschappen volgens mij. Natuurlijk let ik op de Scoupy dingen en doe ik af en toe aan mystery shopping om wat extra’s op een leuke manier te hebben, maar wij hebben het ondanks dat ik steeds aan salaris moet inleveren zeker niet krap. Ik probeer nu de gederfde inkomsten door de ww bij te verdienen met mijn blog zodat het een beetje gelijk blijft.
  …Marguerita schreef als laatst…Hoe bevallen mijn wimperextensions? + winactieMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.