Ervaring menstruatie cup reinigen

Ervaring menstruatie cup reinigen; bij toiletten met en z贸nder waterkraantje ;-)

Alweer een jaar gebruik ik de menstruatie cup en ik ben echt helemaal om! Wat een geweldig ding. De grootste voordelen vind ik dat het prettig draagt, het duurzaam is en zonder vieze luchtjes. Ben je nieuw hierin? Lees dan eerst mijn ervaring met de menstruatie cup en de voor- en nadelen, voordat je wegrent van de vieze, bloederige praatjes 馃槈 En dan nu.. hoe kun je de menstruatie cup het best reinigen tussendoor en na je menstruatieweek? Al mijn ervaringen en tips op een rijtje!

Hoe reinig je de menstruatie cup?

Een menstruatie cup is het makkelijkst te reinigen als je op een toilet zit, waarbij je al boven de pot hangend bij het kraantje kan. Je haalt je cupje eruit, kiept ‘m leeg in de plee, spoelt de cup om onder het kraantje en doet ‘m聽plop weer erin.聽Helaas pindakaas, heb je niet overal zo’n waterkraantje dichtbij. Wat dan.聽Hier kun je menstruatie cups kopen of bekijken.

De menstruatie cup reinigen op een toilet met聽wasbak

 • Haal het cupje eruit en leeg het in de pot. Spoel het cupje goed af met koud water. Breng het weer in.
 • Je kunt het cupje bij elke wisseling ook wassen met een beetje zeep. Spoel de zeep dan zorgvuldig weg en gebruik voor de zekerheid een milde zeep.
 • Zelf was ik de cup alleen聽extra聽met wat zeep onder de douche. Dan kan ik de zeep goed afspoelen en spoel聽ik direct de gaatjes uit (zie volgende).
 • De gaatjes in de cup聽moeten ook聽schoon blijven en open vanwege het vacu眉m. Je kunt dit met een ragertje/tandenborstel doen. Of je vult de cup met water en knijpt erin. Dan spoelt het water door de gaatjes naar buiten. Dit doe ik niet bij elke wisseling, maar als ik ’s avonds douche bijvoorbeeld.

Menstruatie cup reinigen zonder wasbak

 • Je kunt de cup leeggooien en afvegen met een toiletpapiertje voordat je de cup weer inbrengt.
 • Je kunt zelf (vochtige) doekjes meenemen of een flesje water.
 • Of – ja echt – je plast ‘m gewoon even schoon en brengt ‘m dan weer in. Plas is steriel. Don’t Worry.聽Zo doe ik het meestal en dan 1x per dag (’s avonds thuis voor het slapen gaan of tijdens het douchen), maak ik hem even extra schoon met wat milde zeep.

Lees ook: “over menstruatie sponsjes”聽en “vergelijkingstabel menstruatie ondergoed”

De menstruatie cup steriliseren na je menstruatie week

 • Je steriliseert de cup in ieder geval maandelijks om alle ongewenste bacteri毛n te doden.
 • Dit kan in een speciale magnetron sterilisator, die je vult met water en in de magnetron doet.
 • Je kunt de cup ook simpel een paar minuten koken in een pannetje. Zorg dat de cup de onderkant niet raakt (doe hem in een garde, bijvoorbeeld).
 • Kook met water en zout. Dit gaat verkleuring tegen, verhoogt reinigende werking.
 • Kook met water en scheut azijn (3%). Voorkomt kalk en dit is een natuurlijk ontsmettingsmiddel en neutraliseert geur.
 • Of eerst schoonmaken en daarna nog een keertje in de vaatwasser.

Je cup opbergen

 • De聽menstruatie cup wordt meestal geleverd is een (stoffen) zakje. Steriliseer de cup alvast voordat je het聽hierin opbergt. De cup is dan direct klaar voor gebruik bij je volgende menstruatie. Het stoffen zakje kun je ook zo nu en dan in de wasmachine meedraaien.
 • Bewaar de cup in een glazen bakje. Zelfde verhaal. Het bakje kun je af en toe afwassen of in de vaatwasser.

Wat gebruik jij in de maandelijkse periode? Ken je de menstruatie cup, heb je het ooit geprobeerd of gebruik je het al jaren? Ik ben er erg benieuwd naar, laat het me weten in de reacties.

Post Author: Lori

21 reacties op “Ervaring menstruatie cup reinigen; bij toiletten met en z贸nder waterkraantje ;-)

  Charlotte

  (26 maart, 2018 - 10:22 AM)

  Ik merk dat ik de cup in het begin niet te diep in durfde te brengen, toen voelde ik het 鈥榮tokje鈥 aan de onderkant steeds. Heb het stokje toen een heel klein stukje korter gemaakt. Maar merk nu dat na een dag dragen de cup toch dieper naar binnen gaat en dan is het lastiger hem te pakken. Ik ben toch bang dag hij te diep naar binnen gaat en ik hem niet meer te pakken krijg. Iemand hier ervaringen mee en/of tips?

  Ik heb de organicup.

  Groetjes Charlotte

   Sandy

   (15 december, 2018 - 8:11 PM)

   Ik had het onlangs ook voor, gewoon een klein beetje druk zetten van binnen uit en hij schuift meteen een stukje naar beneden waardoor je hem veel makkelijker kan vastnemen 馃槈

   Kim

   (28 maart, 2019 - 9:38 AM)

   Hi Charlotte,

   Gelukkig is het anatomisch onmogelijk dat je cupje zo ver omhoog gaat dat je er niet meer bij kunt. Je baarmoedermond, de ingang naar je baarmoeder, sluit de baarmoeder van vagina af, en dieper dan dat kan je cupje niet komen.
   Als ze te diep zit om erbij te geraken, helpt het om te ‘persen’, zo duw je het cupje net wat naar beneden waardoor je er vaal toch bij kunt.

   Het is goed dat je het stokje een stukje hebt afgeknipt, want het is helemaal niet prettig als je die steeds voelt. Ik gebruik mijn cupje nu ruim een jaar. Onder de douche krijg ik ze er bijna nooit uit, ik moet echt op het toilet zitten. Ieder zal zo haar voorkeur hebben.

   Probeer je geen zorgen te maken, je lijf weet wel wat ze moet doen, al denk je soms dat dat niet zo is. Liefs,

  Wendy

  (30 mei, 2017 - 3:33 PM)

  Sinds kort heb ik een cup en de eerste keer vond ik het erg wennen en kreeh hem er niet makkelijk uit. Dus toen weer de tampons gepakt. Nu ga ik toch weer een poging wagen.

  Vroeg me af of ik hem ook in de flessenwarmer/sterilisator kan steriliseren. Heb ooit zo een ding gekregen maar omdat ik borstvoeding geef en gaf en de kleine na korte tijd de fles ging weigeren (met borstvoeding) heeft dat ding dus geen nut meer. Maar misschien wel dus als cup sterilisator.

   Lori

   (30 mei, 2017 - 5:26 PM)

   Ja kan want die spenen zijn bijv ook gewoon van siliconen 馃檪

  Irene

  (1 maart, 2017 - 9:38 PM)

  Ik heb er ook een en ik vind het echt de beste uitvinding ooit! Ik kan er gerust een hele dag mee rondlopen dus het is echt super handig voor op het werk 馃檪 Ga binnenkort ook nog een artikeltje schrijven over m’n ervaring na een paar maanden.
  …Irene schreef als laatst…Overzicht 鈥 FebruariMy Profile

   Lori

   (3 maart, 2017 - 10:11 PM)

   Ja, echt boven verwachting fijn die dingen. Maar weet je wat nog fijner is…. borstvoeding geven en (nog steeds) niet ongesteld zijn 馃槈 Yaayy

  nora

  (13 februari, 2017 - 11:12 AM)

  Super om al deze tips te lezen. Ook ik ben heel blij met de cup! Zoveel minder afval!!!
  Alleen blijf ik het irritant vinden als er geen kraan is in de wc.
  Een aanrader voor iedereen!

   Lori

   (14 februari, 2017 - 2:24 PM)

   Thanks voor je bericht. Ja, het is echt even wennen en “anders”, maar al gauw wil je niks anders. Zoveel hygi毛nischer. En op zich zonder kraantje kan het wel een keertje, dan kiep ik ‘m alleen leeg. Maar ik snap wat je bedoeld 馃檪

  Iris

  (12 januari, 2016 - 5:18 PM)

  Never heard of, maar klinkt redelijk briljant bedacht. Ik ga nog even nadenken of ik het wil proberen…..

   Lori

   (12 januari, 2016 - 9:36 PM)

   Je zou het minimaal een keer moeten hebben geprobeerd in je leven 馃槈

  Wendy

  (12 januari, 2016 - 4:57 PM)

  Dit is een superuitvinding!
  Ik zocht jaren geleden naar een oplossing voor het zwemmen als je ongesteld bent. Tampons werken bij mij niet, op de 茅茅n of andere manier zuigen die zich ook vol met zwemwater en als ik dan het zwembad uitstapte liep alles eruit. Drama! Op internet kwam ik de menstruatiecup tegen en het is ideaal met zwemmen. Er kan geen zwemwater bij komen en hoef me niet druk te maken over dat rottige touwtje wel goed zit. Niemand kan die cup zien. Ook ideaal als je naar de sauna gaat en je niet om de haverklap je tampon hoeft te vervangen.
  Ik gebruik de cup nu altijd als ik ongesteld ben, heb al in geen jaren meer tampons aangeschaft. Nooit meer in je tas zoeken naar een tampon en vlug in je broekzak stoppen. Eigenlijk alleen de eerste dag tussendoor legen. Als de ongesteldheid minder wordt alleen ’s ochtends en ’s avonds.
  Geen nare luchtjes! Tegen het einde van de menstruatie veel makkelijker in te brengen dan een tampon, die kreeg ik er dan bijna niet meer in en gaf een droog gevoel.
  Thuis hebben we gelukkig bij beide toiletten een fonteintje en dat is wel erg makkelijk maar anders kun je ‘m met wat wc papier schoonvegen.

   Lori

   (12 januari, 2016 - 9:37 PM)

   Ik vind ‘m ook zo fijn, en precies de dingen die je zegt, ja!

  Vlijtig Liesje

  (12 januari, 2016 - 9:06 AM)

  Ik gebruik maandverband.
  …Vlijtig Liesje schreef als laatst…Gordijnen wassenMy Profile

   Lori

   (12 januari, 2016 - 9:38 PM)

   En heb je ooit een menstruatie cup geprobeerd?

  Ester Schouten

  (12 januari, 2016 - 2:16 AM)

  Nog nooit van gehoord! Klinkt inderdaad wel beter dan al het andere spul wat je normaal gebruikt. Wasr koop je zo een cup?

   Lori

   (12 januari, 2016 - 9:39 PM)

   Met name online; ik heb er 茅茅n via greenjump gekocht (22,95). Op cutecotton.nl vind je ook veel info en soorten cups.

  Petra

  (11 januari, 2016 - 8:37 PM)

  Mijn cup is van hetzelfde spul als babyspenen. Stukken prettiger dan siliconen, waar stoffen uit kunnen weglekken.

  Met cup red ik het net om drie uur rond te lopen. Stukkenlanger dan met superplus tampons. Ik heb twee cups, en een sterilisatie bakje waar ik de schone uithaal en de vieze indoe. De vieze kan ik dn in alle rust schoonspoelen.

  Steriliseren doe je het liefst na en voor de menstruatie. En bewaren doe je niet in een afgesloten bakje.

   Lori

   (12 januari, 2016 - 9:44 PM)

   Hai Petra,

   De meeste spenen zijn van siliconen gemaakt (al heb je ze ook van natuurrubber/latex), toch? En waarom kun je het niet in een afgesloten bakje bewaren? (ik gebruik zelf een stoffen zakje, maar ben even nieuwsgierig).

    Petra

    (15 januari, 2016 - 12:08 AM)

    Tpe. Daar worden duitse babyspenen van gemaakt. Mijn cup is een duits fabrikaat. Geen vliegtuig aan te pas gekomen. Geen giftige stoffen en gassen waar nonchelant mee om kan worden gegaan. Geen afval, want het wordt steeds opnieuw gebruikt.
    Tpe is geen silicone maar een nieuwe generatie plastic waar geen stoffen uit weglekken. Ik mag er geen glijmiddel op oliebasis voor gebruiken. Water, speeksel en waterbasis glijmiddel mag als het nodig is. Ik heb het nog nooit nodig gehad, doordat de gewone vochtbalans niet verstoord wordt.

    Niet in een afgesloten bakje, dat is wat de fabrikant zegt, ik denk zodat het steeds schone, verse lucht heeft. Omdat je hem misschien iets vochtig weglegt. Ook geen geurtjes die uit een bakje oprijzen na drie weken afgesloten te zijn. Als ik mijn neus in de cup steek ruik in na vier jaar een vage bloedgeur/ijzergeur. Op vijf centimeter ruik ik niets. Mijn zusje heeft een andere cup waarin een bruin laagje zit en die cup geurt behoorlijk meer, ze bewaart hem in de schuur, al na een jaar.

    Ik bewaar ze in het bijgeleverde zakje.

     Lori

     (25 januari, 2016 - 9:24 PM)

     Bedankt weer voor je toevoeging op dit artikel! Ik ben nog even gaan speuren. Zeker ook een goede keuze 馃檪

     “TPE is een vrij nieuw materiaal en heeft zowel eigenschappen van rubber als van kunststof, het is een materiaal in opkomst. Voor menstruatiecups wordt een medisch goedgekeurde TPE variant gebruikt. De productie is goedkoop en de vormgeving flexibel omdat de cup direct in vorm gespoten kan worden. Bij siliconen en natuurrubber kan dit niet. TPE is milieuvriendelijk omdat ze geen chloor, fluor, broom of jodium bevatten en herbruikbaar is. Daarnaast komen er bij de verwerking van TPE geen weekmakers aan te pas. De cup kan slecht tegen zonlicht.” (menstruatiecup-info.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.