Who The FUCK Is Eco – ietsje energie, weinig water en karig met karton

Er is al een tijdje geen WTFIE artikeltje geweest. Ik was even uitgeïnspireerd, maar nu ga ik er weer helemaal voor. Met steeds kortere dagen en langere nachten, vervangen de binnendingen weer de buitendingen. Weer wat meer tijd voor verdieping en verbreding dus (lezen op het eindeloze web). Let’s talk about wat nieuwe duurzame doelen; energie en water. Onmisbaar, maar volgens mij zijn er op dit vlak volop mogelijkheden qua besparen. Ook goed om er soms gewoon eventjes bij stil te staan dat dit voor ons van die vanzelfsprekende dingen zijn, niet? Kortom, ik wil mijzelf gewoon een beetje simpel wat nieuw, goed gedrag aanleren.

Qua energie kan ik onnodige lampen uit laten en eventueel vervangen voor gezellige kaarsen. Computers uitzetten als zij niet gebruikt worden. Even goed verdiepen in de vloerverwarming, om geen energie te verspillen. Ik ben geen lange doucher, wel ga ik graag in bad. In de douche hangt nu een geinig, waterbesparend zandlopertje van 5 minuten (die vonden wij een keer verbaasd tussen de boodschappen) en het bad kan per keer iets minder vol.  Tijdens het tandenpoetsen gewoon de kraan uit, why not?! Een regenton lijkt mij super leuk, al weet ik niet in hoeverre dat regenwater bruikbaar is voor ons. Wassen en drogen ’s avonds en in het weekend (al doe ik de wasjes graag op mijn vrije mama-dag, want dan heb ik meer Q-time met manlief in het weekend. Wellicht een kwestie van anders indelen en plannen?). Verder wil ik de energie en water nota’s eens kritisch bekijken. Iemand nog tips hiervoor?

Tot slot wordt het plastic hier alweer maanden consistent van het normale afval gescheiden. Goed bezig! Helaas ben ik dan wel weer laks qua papier en karton. En ik bedacht laatst zo iets simpels. Ik haal altijd zo’n bio groente tas en die is van papier. Voel je ‘m al hangen? Die vul ik met kartonnen, papieren en pakken tot die vol is, neem ik mee naast mijn plastic afvalzakje en hots dat is weer een scheidingsrondje extra. Overigens heb ik al veel minder kartonnen omdat ik in het kader van gezondheid nagenoeg geen kant-en-klaarpakken en drinkpakken meer haal. Scheelt ook weer qua ruimte in de grijze container. Jawel, daaraan zie ik ook concrete resultaten van mijn duurzame doelen. Wel eens kritisch en bewust naar je eigen afval gekeken?

Mijn brandende vraag rest: In hoeverre is regenwater gezonder om te drinken dan kraanwater?

prullenbak

Post Author: Lori

1 reactie op “Who The FUCK Is Eco – ietsje energie, weinig water en karig met karton

  Karin

  (21 oktober, 2014 - 9:22 PM)

  Leuk om te lezen!
  De meeste tips gebruik ik ook 🙂
  Maar het zandloopertje bij de douche, kan ik wel gebruiken!

  Wij hadden ook altijd dag/nacht stroom (dubbele meter) en deden de vaatwasser en wasmachine altijd snachts of in het weekend aan.

  Maar wat bleek? Dat het dagtarief hoger is als het ‘normaa/enkel’ tarief en het nachttarief maar iets lager als het ‘normaal/enkel’ . Je moet heel veel snachts en weekend gebruiken om het echt voordelig te maken.

  Ik was er heel trouw in, maar toch is voor een enkeltarief goedkoper. Even uitgerekend met het jaaroverzicht. E je kunt het met 1 belletje omzetten en je hebt geen nieuwe meter nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.