Een blaasontsteking zelf oplossen, tips (want ik wil geen antibiotica)

’s Ochtends wakker worden en na de derde keer plassen in een uur was het me wel duidelijk. Ohh noo.. Een blaasontsteking! Een eerste gedachte was “Shit, ik wil geen antibiotica”. Maar ja, het moet wel weg! Gelukkig is daar het www en ben ik gaan surfen, lezen, onderzoeken en afwegen. Voor elk probleem is een oplossing, nietwaar? Ik dacht, ik geef mijzelf vier dagen om het zelf op te lossen, als dat niet lukt ga ik naar de dokter voor antibiotica. Hier het verhaal van mijn fijne blaasontstekingsavontuur en alle alternatieve tips voor een blaasontsteking oplossen!

blaasontsteking2

Ik probeer eerst een blaasontsteking zelf oplossen

Zo rottig, een blaasontsteking! En omdat ik liever geen antibiotica wil, probeer ik eerst de blaasontsteking zelf op te lossen.

Blaasontsteking week 1; wat ik bestel en doe tegen die blaasontsteking

Ik begin met extra veel water en thee drinken. Ik haalde een fles pure, ongezoete cranberry sap en drink hiervan 2 flinke glazen. Verder haal ik ook kamille thee. Dit werkt verzorgend en verzachtend op de blaas. Online bestel ik d-mannose. Een poedertje dat helpt de bacteriën uit de blaas te scheiden. Ik bestel ook een interessante thee met blaas&nier kruiden.

Ik neem verspreid over de dag 3 maal een hoge dosis vitamine C; 500 gram per keer (vitamine C capsules of  vitamine c poeder). Verder neem ik Rust. Lekker in bed met mijn favoriete kruikje, een pittenzak en wat televisie kijken. Tot slot niet te vergeten v-e-e-l plassen. En dan proberen geen druk te zetten, maar met rust en zorg uitplassen. Wachten op dat laatste druppeltje, ook die moet eruit. En naspoelen met een bekertje water.

De klachten verbeteren na twee dagen. Waar de blaasontsteking begint als een 5/6 (gelukkig dus geen ernstige blaasontsteking) is het later in de week een 2/3, maar nog niet weg. Verdorie, elke dag merk ik dat het in de middag bijna weg was, maar als ik dan de volgende ochtend wakker wordt, is het weer wat terug. Voor mijn gevoel komt dat doordat ik overdag veel moeite doe om de bacteriën uit te plassen en zij zich ’s nachts gewoon weer vrolijk vermeerderen in mijn blaas.

Tips: bestrijd een blaasontsteking zonder antibiotica

De belangrijkste tips om een blaasontsteking te bestrijden nog even op een rijtje.

 • Water, water & vocht to the max;
 • Plassen to the max;
 • Plas niet ophouden en geen kracht zetten tijdens plassen;
 • Even blijven zitten op de wc om de laatste druppels ook goed uit te plassen;
 • Naspoelen met bekertje water en goed handen wassen;
 • Extra vitamine C (capsules vit C of vitamine C poeder) om je weerstand te verhogen;
 • Pure (=100%) ongezoete cranberry sap (cranberry pillen bestaan ook);
 • Verzachtende kamille thee en/of speciale blaas&nier thee;
 • D-Mannose = poedertje;
 • Beredruif capsules (deze niet in combinatie met vitamine C of cranberry, maar juist innemen met een theelepeltje baking soda. Het is een andere methode);
 • Rust en een aangenaam warm lichaam;
 • Peterselie eten (schijnt ook goed te zijn bij een blaasontsteking);
 • Minimaal suiker, koekjes en andere slechte dingen!

Toch antibiotica?

week 2; het gaat toch niet helemaal weg 🙁

Na 5 dagen ben ik dan toch naar de dokter gegaan. Het plaspotje vertelt wat ik al weet: blaasontsteking. Afijn, dat wist ik al. De doktersassistente wil mij gelijk antibiotica meegeven, maar ik heb eerst met haar overlegd in hoeverre ik het nog zelf kan “wegspoelen”. Ze geeft aan dat dat zeker kan maar als het na 2 dagen niet weg is of verergert moet ik terug komen.

Met goede moed ga ik weer drinken-plassen-drinken-plassen. Ik stop met de cranberry en vitamine C om een paar dagen de beredruif capsules te proberen. Dat schijn je namelijk beter niet te combineren. Ohh, zal het lukken.. fingers crossed!

Het laatste restje blijft hangen, balen! Wat nu?

Helaas, na iets meer dan 2 dagen (namelijk nog een week proberen) blijft de blaasontsteking hangen op een 1/2. Bijna weg, maar niet helemaal weg dus. Mijn grootste twijfel is dat een blaasontsteking niet te lang aanwezig moet blijven. Ik weet niet hoe lang het nog verstandig is om op deze alternatieve manier door te gaan.

Balend als een stekker ga ik terug naar de dokter. Voor de antibiotica, bummer! Voor mijn eigen gemoedsrust bestel ik online een speciale probiotica, te gebruiken bij antibiotica. De Groene Vrouw adviseert me welke het best is, thanks nog daarvoor! Na een antibiotica zijn namelijk niet alleen alle slechte bacteriën weg, maar ook de goedzakken. En deze goede bacteriën vechten juist weer tegen ongewenste schimmel(infectie)s. Want helaas hebben veel vrouwen na een blaasontsteking, óók ineens een schimmelinfectie. Zo naar allemaal.

En is het nu weg?

Helaas kan ik deze blaasontsteking niet oplossen zonder antibiotica en ondanks ik best wat geld kwijt was aan natuurlijke spulletjes, ben ik blij dat ik eerst dat heb geprobeerd. Voor hetzelfde geld was het wel gelukt. Daarnaast vind ik het persoonlijk ook niet erg om geld uit te geven aan mijn gezondheid. Ik kan concluderen dat – na een antibiotica kuur van vijf dagen 2x daags een pilletje en het testen van een plasje – mijn blaasontsteking nu gelukkig wel weg is. Toch zou ik een volgende keer opnieuw de blaasontsteking zelf oplossen.

Heeft iemand wel eens een blaasontsteking zelf weg gekregen? Wat doe jij als je last van een blaasontsteking hebt? Vind jij het verstandig om het eerst “natuurlijk” op te lossen? Praat mee in de reacties en deel graag je tips!

Post Author: Lori

13 reacties op “Een blaasontsteking zelf oplossen, tips (want ik wil geen antibiotica)

  Eveline

  (3 oktober, 2019 - 7:36 PM)

  Zelf ga ik altijd meteen aan zure producten. Zoals zuurkool! Maar ook citroenen en sinaasappels. Dat alles naast de cranberry-pillen. Ook drink ik dan brandnetelthee. Als het dan niet na een paar dagen weg of minder is ga ik pas naar de huisarts.
  Het werkt ook als je na een kuurtje er nog net niet vanaf bent. Dit heb ik ooit als tip gekregen van de huisartsassistente.

   Lori

   (11 oktober, 2019 - 11:03 AM)

   Hi Eveline, bedankt voor je nuttige tips als aanvulling! Slim om het eerst zo te proberen, ik ga ze onthouden 😊😊

  Nanja

  (5 mei, 2019 - 1:50 PM)

  Ik denk dat t wel gelukt is bij mij…eergisteren voelde het wat branderig en nogal warm daar ,en herkende t gevoel onmiddellijk! Lang geleden maar herkenbaar.. veel drinken maar..om dat vele scheermesjes uitplassen uit te houden paracetamol genomen. Dat hielp..
  Gisteren werd t in rap tempo erger,en kreeg ook verhoging nu..liters water en brandnetelthee zuiverend en(voert afvalstoffen af)gedronken. Vannacht ging aardig door de pijnstiller gelukkig
  Vandaag veel verse gemberthee gemaakt (gerasp!) (Ontstekingsremmend )En wéér heel veel water…en nu in de middag merk ik dat hoewel de paracetamol allang uitgewerkt moet zijn,het na iedere plasbeurt minder pijn doet! Voel me ook n stukje beter😊 dus hoewel het potje al.klaar stond voor de dokter heb ik goede hoop dat ik t zonder antibiotica ga redden!!

  Desi

  (25 mei, 2017 - 2:49 PM)

  Ik gebruik ook d-mannose bij een blaasontsteking. Beste werkt bij begin klachten 2mg of 4 capsules, na 1 uur weer 4 capsules. Daarna elke 2 a 3 uur 3 a 4 capsules. Dit doe ik ongeveer een dag of 5. Ligt er aan hoe erg het is.
  Het advies is 2 mg per dosis = 4 capsules. Maar als je na een paar dagen merkt dat het zo goed als weg is, kan je ook minderen naar 3 capsules en er dan wat meer tijd tussen laten zitten. Het is een beetje uitzoeken wat voor jou het beste werkt op dat moment.
  Ik gebruik dagelijks voor het slapen gaan 1 cranberry capsule van Life Extension en 1 vitamine C tablet van 1000 mg. Na de seks 3 d-mannose capsules voor de zekerheid.
  Heb wel altijd AB in huis mocht het niet lukken met de d-mannose.

   Lori

   (25 mei, 2017 - 3:18 PM)

   Hi Desi, bedankt voor je handige aanvullingen en tips. Thanks!

  Martine stel

  (16 februari, 2017 - 8:51 PM)

  De D-manose (puur) werkt bij mij het best. Meestal zit er cranberry bij in maar via internet is ook de pure variant verkrijgbaar. Hangt helaas wel een prijskaartje aan ook…

   Lori

   (18 februari, 2017 - 8:53 AM)

   Hi Martine, thanks voor je toevoeging. Ik was inderdaad ook best wat geld kwijt al met al met deze middeltjes. Als het maar werkt, dan heb ik het er ook zeker voor over!

  Johan

  (20 mei, 2016 - 2:43 PM)

  Nog een tip. Buchu thee. Deze heeft een desinfecterende werking in de blaas. Dus bij een ontsteking minimaal 4 kopjes thee (4 zakjes). Voordeel is dat dit ook gewoon ’s nachts door werkt in tegenstelling tot water. Na de ontsteking 1 kopje per dag. Voorkomen is beter dan genezen

  Succes

  Ipie

  (27 april, 2015 - 10:08 PM)

  Ik had geregeld een blaasontsteking en heb het nog nooit op een natuurlijke wijze weggekregen. Groot nadeel van antibiotica vind ik dat ik steevast hierna een vaginale schimmel heb…
  Na mijn laatste ontsteking ben ik begonnen met cranberry tabletten van Vitalize. Ik neem iedere dan 1 tablet en na het vrijen 2 extra. Wat ook belangrijk is, is dat je na het vrijen altijd moet gaan plassen! Het gaat nu al lange tijd goed.

  Anita

  (27 april, 2015 - 8:32 AM)

  Wat goed dat je het eerst zelf geprobeerd hebt! Je hebt veel stappen gezet, die komen je een volgende keer zeker van pas en dan heb je misschien de antibiotica niet nodig.
  Leuk verslag!
  …Anita schreef als laatst…Toch maar niet…My Profile

  Nicole

  (26 april, 2015 - 10:59 PM)

  Ik heb het (even afkloppen) nooit gehad nog. Ik denk dat ik zelf wel direct de antibiotica had gepakt. Maar geen idee…
  …Nicole schreef als laatst…Mijn inspiratieMy Profile

  Boerderij Zinin

  (26 april, 2015 - 10:02 PM)

  Gelukkig maar 2x blaasontsteking gehad. Ook geen fan van antibiotica, tenzij het niet anders kan. Ik heb beide keren all septicum gebruikt (homeopatisch), na 3 dagen was het over. All septicum werkt sowieso goed bij wat voor ontsteking dan ook.
  …Boerderij Zinin schreef als laatst…Wanhopige, slechte huisvrouwMy Profile

  Madelon

  (26 april, 2015 - 9:46 PM)

  Het is me regelmatig gelukt om op natuurlijke wijze een blaasontsteking weg te krijgen maar die zat dan nog wel in de beginfase. Ik nam dan ook rustig 3 tot 4000 mg vit c in en echinaforce druppels in de dosis van een ‘kuur’. Cranberrysap deed ik ook altijd.
  …Madelon schreef als laatst…#WaymadiFood Sudan: Restaurant Al HoushMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.