lunchboxen en bekers voor kinderen

Ideale ecologische lunchboxen en bekers voor kinderen op de overblijf (+ de leukste suggesties)

Met het onderwerp gezond eten ben ik altijd veel bezig. Nu onze dochter bijna naar de basisschool gaat, ben ik mij aan het voorbereiden op de lunch mogelijkheden daar. Naast tips voor een gezonde lunch op de basisschool, zoek ik ook naar ecologische lunchboxen en bekers voor kinderen. De gezonde lunch moet tenslotte ook nog ergens in.

Kies een geschikte lunchbox en beker voor je kind

Waar houd je allemaal rekening mee als je op zoek gaat naar (ecologische) lunchboxen en bekers voor kinderen? Kinderen kunnen nogal onvoorzichtig zijn en er raakt geregeld iets kwijt. Blijven de trommeltjes buiten de koelkast? Dan kun je ook niet alles mee geven. Bekijk in het schoolboekje hoe dit allemaal bij jullie is geregeld of vraag naar het overblijfbeleid aan de schooldirecteur. Houd de volgende punten in je achterhoofd:

 1. De kinderlunchbox: niet te groot en niet te klein

De lunchbox moet natuurlijk in het schattige mini rugzakje passen, maar het moet ook groot genoeg zijn voor je homemade wrap of gewoon simpele boterham met gezonde spread. En wil je het tussendoortje er ook in doen? Of geef je dat apart mee?

 1. Vakjes, klepjes en bakjes in de lunchbox

Als je wilt variëren met kleine hapjes, groenten en fruit is het handig als de lunchbox compartimenten heeft of groot genoeg is dat er bakjes in passen. Een standaard vak indeling heeft mijn voorkeur, omdat losse bakjes sneller kwijtraken.

 1. Handige drinkbekers met verschillende dopjes

Een drinkbeker moet niet lekken. Afhankelijk van je kind kun je kiezen voor een draaidop, drinktuit of rietje. Het is handig als het rietje eraan vast zit. Een thermosbeker is fijn voor warme thee. Geef je graag smoothies mee, kies dan voor iets met een dikker rietje, wat je ook goed kunt schoonmaken.

 1. Herkenbare lunchboxen en bekers

Agos, ja. De kleinste kleutertjes moeten wel hun trommeltje en bekertje kunnen herkennen. Of de juf moet dit voor hen kunnen vinden in de bak met 20-30 lunchtrommels. Zoek een origineel ontwerp of plak er een naam of sticker op.

 1. Stevig, veilig (en ecologisch) materiaal

Het materiaal moet wel tegen een stootje kunnen. Let ook op de afsluiting. Hoe sluit de deksel? Zit er een stevige clip op? Je kind moet de lunchbox natuurlijk wel open kunnen krijgen, maar de lunchbox moet ook kindproof zijn. Dit geldt ook voor de beker.

Qua materiaal kun je erop letten of er geen BPA (hormoonverstorende stof) in zit. Glas is wel veilig, maar wellicht minder geschikt voor kinderen op de basisschool 😉 Kies voor RVS of veilige plastic soorten zoals HDPE (code 2 plastic) en polypropeen (code 5 plastic). Of kies voor andere gerecyclede, biologische of natuurlijke materialen.

Voorbeelden: De leukste en meest handige producten

Hieronder heb ik een aantal ecologische lunchboxen en bekers gezocht als voorbeeld die aan zoveel mogelijk van bovenstaande punten voldoen. Er zijn natuurlijk nog zo veel meer leuke en geschikte lunchboxen en bekers voor kinderen. Zo kunnen goedkopere lunchtrommels ook best geschikt zijn, als je maar weet van welk materiaal ze gemaakt zijn. En het liefst dat er ook een duurzaam productieproces achter zit.

Lunchboxen met compartimenten

ajaa-broodtrommel-open-180x180

Ajaa! € 14,90 Een broodtrommel met verschuifbaar scheidingsstukje gemaakt van natuurlijke, duurzame en biologisch afbreekbare materialen (melasse, mineraal kalk en carnaubawas). Hij mag in de vaatwasser.

rebel_broodtrommel_blauw5

Orange Rebbel € 7,50 Een broodtrommel, met verwijderbare tussenschotjes. De bovenkant kun je pimpen met foto’s en teksten voor een origineel effect. De trommel is BPA-vrij en gemaakt van ABS plastic en lekt geen schadelijke stoffen.

 

bentgo-kids-4-180x180

Bentgo kids € 28,90 Een broodtrommel met lekdichte vakjes en een handige sluitclip. BPA-vrij, PVC-vrij, Lood-vrij en Vinyl-vrij materiaal.

lunchbots_oranje_rvs_lunchtrommel1

Lunchbots duo dots € 23,95 RVS broodtrommel met 2 vakken. Niet lekdicht, mag wel in de vaatwasser. Ik weet niet of de sluiting wel geschikt is voor kinderen, misschien de iets oudere basisschool kinderen?

goodbyn_hero_pink_food

Goodbyn Hero € 21,95 Lunchbox met vakjes. BPA vrij en gemaakt van polypropeen. Deze plastic soort kan gerecycled worden en eindproduct is veilig. Ik weet niet hoe strak of los de deksel is, er zit geen clip op.

rood_yumbox4

Yumbox € 29,95 Een lekdichte lunchbox met vakken en daarom ook geschikt voor bijvoorbeeld wat nattig fruit. Het materiaal is BPA en ftalaten vrij. Verder gemaakt van kunststof, plastic en siliconen. Een handige clip voor een goede afsluiting.

Kindvriendelijke bekers voor op de basisschool

rvs-rietjesbeker-325-ml-meegroeiend-1

“Pura Kiki Straw Bottle” € 17,99 Een RVS beker van 325 ml met een rietje. Geschikt voor water, thee, smoothies en sapjes. Klein nadeel: de dop met het rietje is niet helemaal lekvrij. Gelukkig kun je op deze beker verschillende doppen zetten zoals een afsluitdop, sportdop of tuitje. Er zijn ook nog allerlei andere RVS drinkbeker merken.

prodvar_23355_1

Sugerbooger flip en sip € 13,95 Drinkbeker van 350 ml met flipdop gemaakt van tritan, polypropyleen en siliconen. Ftalaten en bpa vrij.

 

classic-insulated-thermosfles-355-ml-tree-frog

Klean Kanteen € 29,95 RVS thermos uitvoering van 355 ml voor kids met lekdichte draaidop. Drankjes blijven tot 6 uur warm. Ik zou zelf nooit kokende hete thee erin doen, maar dan gewoon warme thee. Zeker voor die hele kleintjes nog. Veiligheid boven alles.

glazen-drinkfles-lekvrij-siliconen-hoes-350-ml-straw-cap-lemon

Lifefactory € 23,99 Glazen schoolbeker van 350 ml met siliconen omhulsel met rietje. Ook hier zijn andere doppen mogelijk. Glas heeft niet mijn voorkeur voor de nog kleine kleutertjes overigens, maar het is mogelijk.

Persoonlijk vind ik de meeste dingen hierboven nog vrij prijzig. Je hebt wel kwaliteit en als (als) het lang meegaat haal je het er ook wel uit. Maar het blijven toch kinderen hè. Dus er gaat wel eens iets stuk of kwijt. Ik weet het nog niet. Met wat voor lunchbox en beker gaat jouw kindje naar de basisschool? Praat mee in de reacties hieronder. Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaring! 

Post Author: Lori

8 reacties op “Ideale ecologische lunchboxen en bekers voor kinderen op de overblijf (+ de leukste suggesties)

  Paula

  (30 december, 2016 - 8:21 PM)

  De lunchboxen van ikea zijn van polypropeen, code 5. Naar mijn weten veilig en de prijs is in ieder geval leuk 😊

   Lori

   (1 januari, 2017 - 9:48 PM)

   he Paula, thanks voor het uitzoeken. Bij mijn volgende Ikea bezoek staan de broodtrommels op het bekijk-lijstje, haha

  Paula

  (26 december, 2016 - 10:19 PM)

  We hebben hier drinkflessen van ecovessel, dit zijn tevens thermosflessen. Voor de lunch de trommels van ikea

   Lori

   (29 december, 2016 - 9:01 PM)

   bij die van Ikea kon ik niet vinden welk plasticsoort dat was. Weet jij dat toevallig? Want de prijs was wel mooi 🙂

  Resaarcle

  (22 december, 2016 - 9:40 PM)

  Onze kleine meid gaat met een lunchbots vol vakjes en een klean kanteen naar de kleuterklas (net als ik trouwens). Op de brooddoos plakte ze wat stickers om het er een beetje leuker te laten uitzien en ik leg steeds een lint onder het deksel zodat ze de doos makkelijk zelf openkrijgt. Er werd al wel eens gemiept dat ze ook een Anna&Elza-brooddoos wil, maar ik probeer plastic echt te vermijden.
  …Resaarcle schreef als laatst…Als de dijken brekenMy Profile

   Lori

   (29 december, 2016 - 8:59 PM)

   Ooh die Anna en Elsa ja… Slim met het lint!

  Emy

  (22 december, 2016 - 12:53 PM)

  Leuke blog! Wij hebben al jaren de lunchbots! Zowel de 3vaks als de 4vaks (allebei twee x). En ik vind ze super! Mijn middelste van 6 gebruikt ze nu 2,5 jaar. Direct sinds hij op school kwam. Oudste dus langer. Ze waren inderdaad duur, maar het geld zo waard.
  Voor kleine kinderen zijn ze ook geschikt hoor. Wel doe ik er een post elastiek om heen. Gewoon voor de zekerheid dat de trommels niet open gaan in de tas.

  Voor drinkbekers hebben ze er een van tupperware (krijgertje) en de kids klean kanteen met draaidop. De klean kanteen is absoluut lekvrij en daarom wil ik de andere bekers hier ook door gaan vervangen. Toen ze 4 waren gebruikte ik eerst nog de sportdop omdat dit mij handig lekker voor die kleintjes. Deze zijn niet helemaal lekvrij. Maar inmiddels zijn ze groot genoeg voor de gewone dop.

  Iris

  (22 december, 2016 - 10:28 AM)

  Yumbox!!! Echt ideaal! Wij hebben die met 4 vakken. Hij lijkt wel onverwoestbaar, echt waar. Voor de ochtendsnack gebruik ik gewoon normale snackboxjes van van alles en nog wat (Hema bv.). Als drinkbeker gebruik ik de pakjes van Drink in the Box of van die herbruikbare smoothiezakjes.
  …Iris schreef als laatst…Tradities met Kerst: welke zijn de moeite waard?My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.