Dreumesregels 2 VS puppycursus

Naar aanleiding van mijn vorige bevindingen over de regels der dreumesen, ben ik mij toch informatief gezien wat meer gaan verdiepen in de deze materie. Jawel.. klaar voor de start?! Het opvoeden is begonnen! En daarmee bedoel ik overigens onszelf, want net zoals bij puppycursus verklaard werd: “Eigenlijk wordt het baasje opgevoed..”

Volgens de teksten op het www kun je vanaf 1,5 jaar regels stellen. Daarvoor begrijpen kinderen het nog niet. Tja, ik neem aan dat dat een gemiddelde is, want onze wijsneus begrijpt bepaalde dingen dondersgoed. Straffen en belonen, schijnen verder de key te zijn. En dan liever wat meer beloon dan straf. Klinkt tot zover te doen. Hoe gaat de praktijk?

Situatie 1: eten
Gezellig aan het eten en daar gaat weer een korstje of ander ongewenst voedsel in een hoge boog door de lucht. En dan het ergste… die stoute grijns op haar gezicht. Dit betekent maar één ding: ingrijpen.. “Dát mag niet Lieve, als je dat weer op de grond gooit, ga je op de gang” (op een lage, zware en duidelijke toon – tevens geleerd bij puppycursus). Toch doen? Dan niet houden bij dreigen, maar ook doen. Hup, met kinderstoel en al op de gang. Adios. Huilen, bleren en een paar minuutjes laten gaan. Vervolgens terughalen, uitleggen en niet eerst troosten, “dát moet in het mondje, hoor” (een lieve toon). En bij goed gedrag belonen. “Jaaaaa, lekker eten jaaammmm goed zo, lalalalalala”.

Situatie 2: slaan
Dat is ook nieuw, tijdens het borstvoeden op mijn tiet slaan, vind ik toch wat minder aangenaam zeg maar. Dus: één keer waarschuwen “je mag mama NIET slaan”, uitleggen “dat doet pijn”. Toch doen? Jammer joh, geen tiet voor jou. Afkoppelen en toedeloe. Ook weer even niet troosten en daarna opnieuw proberen. Herhaling schijnt ook zo’n key te zijn. Net als bij puppycursus, ha! Helaas gaat dat niet om 5x herhalen, maar eerder 5000x. Of eindeloos, net zoals papa Jungle tegen mama Jungle zegt: “pff je leert het ook nooit, doe die lampen nou eens achter je hol uit”. (……….) Tijdens ander lichamelijk geweld, zoals tepelbijten, werkt soms een lichte pijnprikkel geven (terugbijten) ook… Ik weet alleen niet in hoeverre dat pedagogisch verantwoord is 🙂

Situatie 3: hebbe, hebbe, ikwildathebbe!!
Denk aan glazen op tafel, of speelgoed van hond, snoeren bij de computer of andere kwesties-die-niet-van-jou-zijn. Gaan we weeeeer… waarschuwen “dat mag niet” uitleggen “dat is van het huis, of van de hond”. Alternatief bieden “dit is van jou” en belooooonennnnnnnnnnnnnn “Jaa, jeej leuk met het popje spelen” of eventueel met haar meespelen.

consequent-zijn

En dan in theorie goed gedrag zo veel mogelijk belonen voordat je moet straffen, in theorie hè. Zucht.. dit wordt letterlijk een lang verhaal. (-:

 

Post Author: Lori

7 reacties op “Dreumesregels 2 VS puppycursus

  Favoriete bloggers - September

  (8 januari, 2018 - 11:23 PM)

  […] Mama’s Jungle – Dreumesregels vs Puppycursus […]

  […] maar het tegendeel bleek waar! Nadat iedereen een beetje gewend was aan elkaar en we goede dreumes VS puppyregels hadden opgesteld, liep alles op rolletjes. De hond wist duidelijk haar plek; onder de baby. De baby […]

  Jessica

  (22 september, 2014 - 9:08 AM)

  Ik heb vanaf dag 1 al ontdekt hoeveel baby’s eigenlijk te vergelijken zijn met puppy’s… Negatieve aandacht werkt nooit, je moet ze leren socializen met soortgenoten en ze vinden het heerlijk om te kroelen :). Er is 1 groot verschil overigens waar ik mij wel in heb vergist… Na de geboorte doen baby’s gelijk hun ogen open en honden wachten daar even mee. Ik was dan ook zeeeeeer verbaasd toen ze me direct aankeek hahahahahaha!
  …Jessica schreef als laatst…Opvoed failsMy Profile

  Madelon

  (21 september, 2014 - 11:59 AM)

  Consequent zijn is denk ik het belangrijkste. Hier snapt het mannetje van 10,5 maand al twee maanden dat niet alles speelgoed is en dat papa en mama grenzen aangeven. Ik hoor hier ook wel eens dat het geen zin heeft wat ik doe (vaak van mensen wiens kinderen slecht luisteren LOL). Maar ze zijn dan verbaasd als mijn zoontje beter luistert dan hun grut.
  Zelfs onze kat hebben we kunnen leren dat nee echt nee betekent . Een kind is veel slimmer 😛 Ik verheug me alleen niet op de eeuwige waarom fase.
  …Madelon schreef als laatst…What Did We Eat #10My Profile

  linda

  (21 september, 2014 - 9:33 AM)

  Wat heb je dit weer herkenbaar geschreven. Het heeft soms inderdaad overeenkomsten met het opvoeden van een bond als ik mijn schoonvader moet geloven. Die beweert namelijk altijd dat als ze eerder een hond hebben gehad hij dat heel anders aangepakt zou hebben. Consequent zijn is met, kinderen moeten weten wat de grenzen zijn en wat ze kunnen verwachten.
  …linda schreef als laatst…Gewoon Nederlands / Just Dutch TagMy Profile

  mmiirraah

  (21 september, 2014 - 8:16 AM)

  Kljnkt alsof je er goed mee bezig bent en ook goed bewust van wat je doet.

  Ik ben het helemaal eens met je aanpak op één punt na: uitleggen waarom je nee zegt. Voor mij is nee gewoon nee. Alternatief bieden: afleiden van het snoepje of voorwerp doe ik wel. Maar pff al die kinderen die eindeloos willen weten waarom waarom…. en daar dan ook een mening terug over hebben….. nee zo’n kind ga ik mezelf niet aandoen….
  …mmiirraah schreef als laatst…eet trentsMy Profile

   Lori

   (21 september, 2014 - 8:20 AM)

   Tjaa daar heb je ook een punt! Misschien alleen toelichten waar jij het als ouder nodig vindt. Die eindeloze waarom.. ik ben nog niet in de fase maar daar zul je best gek van worden haha

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.