5 tips om duurzaam te leven, rondom je huis*

Duurzaam leven wordt steeds belangrijker. Toch valt het niet mee om een leven te leiden waarbij je fatsoenlijk omgaat met de natuur, de dieren en natuurlijk met die 7 miljard andere mensen. Bovendien zijn we vaak niet bereid om de hoofdprijs te betalen en radicaal anders te gaan leven. Het moet tenslotte wel een beetje leuk blijven. Met deze 5 tips maak je in ieder geval een verschil. Gastblog door: Daan Konijn.

5 tips voor duurzaam leven

  1. Gebruik minder elektriciteit
  2. Houd die prullenbak leeg
  3. Gebruik een mengkraan
  4. Vervang je lampen
  5. Met het zelfde gemak… gooi je het in de gescheiden afvalcontainer

Gebruik minder elektriciteit

Je hoeft maar even in je huis rond te kijken en je vindt zo minimaal tien apparaten die elektriciteit verbruiken. Het `probleem` daarbij is dat vrijwel iedereen weet dat het slim is om daar op te bezuinigen. Het is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Aan de andere kant nemen veel mensen uit tijdgebrek of desinteresse niet de maatregelen die helpen om te besparen op energie. En dat terwijl het echt veel kan schelen. Een paar kleine tips:

  • Gebruik een wasrek in plaats van de droger. De zon gaat voor niets op, gebruik hem dan ook.
  • Je kunt een garde gebruiken in plaats van elektrische apparaten. Dan bespaar je gelijk op de sportschool.
  • Waar je vervolgens die loopband een keer aan de kant zet, om lekker buiten te gaan sporten. Dat is nog een stuk gezonder ook.
  • Wil je het echt goed aanpakken, dan kun je natuurlijk het beste aan de slag gaan met zonnepanelen. Deze zijn inmiddels goed te betalen en zelfs zonder subsidie haal je de kosten er vaak binnen vijf tot tien jaar uit. Een goede investering als je jouw spaargeld wilt investeren. Bovendien vermeerderd het de waarde van je huis.

Zoektocht naar energieleveranciers

Tenslotte is het altijd handig om even je energieleveranciers onder de loep te nemen. Sommigen zijn heel bewust bezig met het leveren van groene stroom. Terwijl anderen dat niet of nauwelijks doen. Vergelijk energie om de beste deal te vinden. Zowel qua prijs als wat groenste stroom betreft.

Ook lezen: “Hoe duurzaam zijn groene stroom en gas? (+ top 5 groene energieleveranciers 2019)

Houd die prullenbak leeg

Ieder jaar gooien we in Nederland per persoon 500 kilo eten weg. Dat zijn een heleboel maaltijden. Bovendien is het natuurlijk pure verspilling. In sommige gevallen ontkom je er niet aan, als de restanten te klein zijn voor nog een fatsoenlijke maaltijd. Aan de andere kant gebeurt het ook vaak genoeg dat de overgebleven porties nog ruim voldoende zijn voor de lunch van de volgende dag. Doe het gewoon in een plastic bakje, stop het de volgende dag in de magnetron en je kunt gewoon nog een keer genieten van je goedbereide maaltijd. Ga je de volgende dag niet naar je werk, of komt het niet uit? Stop het dan gewoon in de vriezer. Je kunt het dan nog maanden bewaren.

Ook leuk: “7x duurzame tips tegen voedselverspilling rondom groente en fruit (red de losse banaan enzo)

Gebruik een mengkraan

Bij de volgende verbouwing van onze keuken komt deze er zeker in. Een goede mengkraan verbruikt tot wel 50 procent minder water en daardoor tot dertig procent minder energie. Dat is nog eens makkelijk bezuinigen.

Schakel over op led

Het is een echte dooddoener aan het worden. Gebruik een led lamp in plaats van de verfoeide gloeilamp of de gehate spaarlamp. Led lampen gebruiken maar liefst 85% minder energie, gaan tien tot twintig keer zo lang mee en in tegenstelling tot spaarlampen geven we wel direct vol licht.

Met het zelfde gemak… gooi je het in de gescheiden afvalcontainer 

Afval scheiden is één van de doeltreffendste manieren om duurzaam te leven. Veel afval, zoals plastic, papier en glas kan namelijk worden gerecycled voor een tweede of derde leven. Op die manier zijn er minder grondstoffen nodig voor alle onze producten. Natuurlijk kan dit alleen maar als jij zelf je afval goed uit sorteert.

Verder lezen: “Tips energie en water besparen + afval scheiden (mijn eco-reis als moeder update)

Dankjewel Daan! Wil jij ook een gastblog schrijven voor Mama’s Jungle over bespaar tips en duurzaam leven? Stuur een mail naar mamasjungle@hotmail.com

Post Author: Lori

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.