4 cadeautjes regel

De 4 cadeautjes regel: minimaliseren met Sinterklaas & Kerst

Een grote ergernis van mijzelf tijdens het mooie Sinterklaasfeest is niet die eindeloze pietendiscussie. Nee, ik stoor me aan het overdreven aantal cadeautjes voor kids. Kinderen zijn niet meer dankbaar na één cadeau, maar graaien direct door naar de volgende. Zo wil ik mijn dochter niet opvoeden. Alsof het in de lucht zat, trof ik een artikel bij Mamaliefde over de 4 cadeautjes regel. Dit is perfect en ik stelde het voor aan de familie. Vandaag vertel ik over ons heerlijke Sinterklaasfeest mét de 4 cadeautjes regel!

Wat is de 4 cadeautjes regel?

De 4 cadeautjes regel houd simpelweg in dat je 4 “type” cadeautjes koopt. Deze regel kun je bij Sinterklaas gebruiken, maar natuurlijk ook met Kerst. Je kunt hem toepassen in je eigen gezin, maar ook als je met een grotere groep Sinterklaas of Kerst viert. In een grotere groep kun je dan een maximaal bedrag afspreken om het een beetje gelijk te houden. Het mooie van de 4 cadeautjes regel bij kinderen vind ik, dat de kids ook leren tevreden te zijn met minder cadeaus of met nuttige cadeaus naast speelgoed.

De 4 cadeautjes regel houdt in:

  • 1 ding dat ze willen
  • 1 ding dat ze nodig hebben
  • 1 ding dat ze dragen
  • 1 ding om te lezen

Hoe ging ons Sinterklaasfeest met de 4 cadeautjes regel?

Om half 4 komt de familie bij ons thuis. Het Sinterklaasfeestje draait vooral om de drie kinderen van 6, 6 en 3,5 jaar. De huiskamer is versierd met slingers en “Welkom Sint & Piet”. In de middag ravotten de kinderen lekker rond. Ze knutselen pietenhoedjes en “kleien” met pepernotendeeg.

Tegen half 6 zetten we een Sinterklaas cd op en beginnen te zingen. En ineens gaat de deurbel! De Sint komt gewoon langs met twee pieten, dat is spannend! Hij ruikt meteen de pepernoten uit de oven. De Sint weet veel te vertellen over de kids en ze mogen alvast een cadeautje uitpakken. Dan zwaaien we Sint en Piet uit en zingen “Dag Sinterklaasje”.

4 cadeautjes regel

En dan.. de cadeaus uitpakken die Sint en Piet hebben meegenomen! Om de beurt mogen ze een cadeautje uitpakken. Ze zijn redelijk snel door de cadeaus heen. Ik hoor een “Aahh, was dat al het?!”. En mijn dochter vond haar pyjama NIET-MOOI. Maar al gauw waren ze super zoet en lief aan het spelen met hun cadeaus. Helemaal blij en rode wangen. Niet veel later werd team terror moe en was het écht de hoogste tijd om naar huis te gaan. Zoals het echte peuters en kleuters betaamt 😉 Kortom, een super geslaagde Sinterklaas party!

En natuurlijk, welke 4 cadeautjes kreeg peutergirl?

4 cadeautjes regel

Wat ze wilt?

Een kassaatje! Ik liep toevallig tegen deze plastic kassa aan (ja, liever had ik natuurlijk hout). Maar deze kan piepen, bliepen, wegen en heeft een heuse microfoon! Daar kan geen andere kassa tegen op. Het bleek de perfecte keus, want ze is er dol mee!

Wat ze nodig heeft?

Peutergirl wilt altijd zo graag tijdens het eten een mes en “groot” zijn. Ik trof een schattig besteksetje met een poes erop (ze is gek van poezen). Superleuk detail, je kon het bestek gratis graveren, dus haar naam staat achterop.

Wat ze kan dragen?

Een roze onesie met hartjes! Te leuk toch. Of vond mama deze leuker dan peutergirl…? We gaan het zien 😉

Iets om te lezen?

Een boek over draken, een onderwerp dat hier veel leeft, mede dankzij alle jongetjes om haar heen. Ze is echt zowat het enige meisje van alle kinders hier. De draken gaan naar school en drie keer raden wie er ook bijna naar de basisschool gaat..!

En verder.. Van oma kreeg ze dan ook een chocolade letter en een leuk spel. We hadden namelijk afgesproken dat de oma’s ook één cadeautje mochten geven 😉

Perfect. Niet te veel. Niet te lang. Lekker direct spelen met de cadeaus. Iedereen helemaal happy. Hoe was jullie Sinterklaas?

Post Author: Lori

8 reacties op “De 4 cadeautjes regel: minimaliseren met Sinterklaas & Kerst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.