4 cadeautjes regel

De 4 cadeautjes regel; lekker minimaliseren met gezellige vibes tijdens de feestdagen

Ik wil het een anders. Hier komen altijd zó veel cadeautjes, aan het eind van het jaar. Tijd voor minder. Nieuwe herinneringen maken, waarbij het meer draait om de vibes van het feest. En de aandacht voor elkaar. Toen ik las op Mamaliefde over de 4 cadeautjes regel, werd ik helemaal enthousiast. De perfecte oplossing om te minimaliseren tijdens de feestdagen!

Die overload aan cadeautjes sluipt erin

Onze Buddhaboy is van november. Sinterklaas vieren we vaak bij 2 families. Tijdens Kerstmis maken we het helemaal bont. De eerste bij mijn familie, de twee bij de schoonfamilie en we willen ook nog een eigen gezinsmomentje. En iedereen wil maar geven. Dat is op zich reuze lief, maar die overload sluipt erin 😉

Verleidingen op de loer

En daarnaast. Hoe vaak laten we ons verleiden door de Actions, BigBazars en Prijsmeppers? Als ik voldaan de winkel uitloop, heb ik maar mooi een kar vol cadeaus gescoord! Maar na een tijdje komt dat moment van bezinning. Waren die extra dingen nou wel écht zo leuk? Hebben de kids niet al genoeg? Of erger nog: “Ik heb nu een aantal kleine ditjes en datjes, nu nog een echt cadeau. Iets goeds”. Joehoee :/

Slimme oplossing! De 4 cadeautjes regel

Dit is je rem; de 4 cadeautjes regel. Vier is namelijk niet heel veel. Zonde dus, om prullaria te geven. Het zijn ook niet zomaar cadeaus. Het gaat om: iets dat de persoon wilt, nodig heeft, draagt en leest. Wat mij zo aanspreekt is de volle aandacht. Je denkt de hele tijd aan diegene. Je gaat zachtjes aan vissen bij diegene. Net zo lang, tot je bij die 4 áller-superduper-leukste dingen komt.

Dus 4 “type” cadeautjes p.p.

  • Iets dat ze dolgraag willen
  • Dat ze nodig hebben
  • Iets om te dragen
  • En iets om te lezen

Voor je eigen kids of met een grote groep

Deze regel kun je bij Sinterklaas gebruiken, maar natuurlijk ook tijdens Kerst. Je kunt hem toepassen in je eigen gezin. Of met een grotere groep. In een grotere groep kun je een maximaal bedrag afspreken, om het een beetje gelijk te houden.

Duurzame cadeaus & minimaliseer tips

Naast minimaliseren, is het ook een leuke uitdaging om er wat duurzaamheid aan toe te voegen. En tegelijk bespaar je some cold hard cash 😉 Koop niet steeds nieuwe versieringen. Laat iedereen wat meenemen. Zo heb je ook steeds wat anders. Bewaar cadeauverpakkingen en strikjes of pak je cadeaus eens in met leuke stofjes. Dit kun je allemaal prima hergebruiken.

  • Scoor boeken lekker tweedehands; op marktplaats of via een kringloop;
  • Ook qua tweedehands speelgoed is er volop leuks verkrijgbaar;
  • Hebben jullie al een bomvol huis met speelgoed? Ga een keer voor een ruil;
  • Bij “1 ding dat ze willen”, kun je ook denken aan een speciaal uitje.

Lees ook: “Andere manieren om Kerst te vieren (met de focus op: aandacht voor elkaar)”

En, hoe pakte het bij ons uit?

Ik stel het plan voor bij mijn schoonzusjes: Vier cadeautjes maar met Sinterklaas, zullen we dat doen? “Perfect”, zeiden ze. Ik ben namelijk niet de enige met een huis bomvol speelgoed 😉 We spreken af dat we gewoon de cadeaus voor onze eigen kinderen kopen. De grootouders vinden het plan ook leuk. Wel willen ze graag 1 eigen cadeautje te geven. Prima! Als (groot)ouders zijn we lekker bezig. We kletsen met elkaar over het budget. En brainstormen wat over ideeën. Heerlijk, om alles los te laten. Gewoon 4 pakjes. Prima-de-prima! We kwekken wat over gezonde hapjes erbij. Jammie.

4 cadeautjes regel

Volledig in de vibe; hij komt, hij komt!

Met 5 kinderen in de familie, is het wel heel tof om een keer De Echte Sinterklaas uit te nodigen. Live. Nou dit was een hele happening. De kinderen gingen los met zingen, waren als pietjes verkleed. Trots laten ze hun zelfgemaakte pepernoten proeven aan de Sint. En met 5 kindjes X 4 cadeaus, zijn de zakken toch wel vol. Natuurlijk zijn de cadeautjes razendsnel uitgepakt. En natuurlijk waren er teleurgestelde gezichtjes, zo van: is het nu al voorbij? En mijn dametje vond haar pyjama NIET MOOI. Maar.. omdat het zo lekker beknopt was, gingen de kindjes heerlijk spelen met hun speelgoed. Moe en voldaan sluiten we de supergezellige avond af. Ja. Dit was fijn. En die pyjama? Daar moest in geslapen worden en heeft vele winterse dagen om haar lijfje gehangen 😉

4 cadeautjes regel

De 4 cadeaus van peutergirl

Wat ze wil, is dolgraag een kassa die echt kan bliepen. Helaas voor mama valt zo’n mooie houten dan af. Iets met keuzes en balans 😉 Wat ze nodig heeft, is een mooi besteksetje. Kan ze eindelijk eten met een mes erbij! En als heuse poezenfan, ontbreken die er niet op. Wat ze kan dragen? Een roze onesie met hartjes! Te leuk toch. En Iets om te lezen? Een tweedehands gescoord boek over draken. Een onderwerp dat hier veel leeft, mede dankzij alle jongetjes om haar heen. De draken gaan naar school en drie keer raden wie er ook bijna naar de basisschool gaat..! De oma’s gaven chocola en een leuk kinderspel. Nou ik zeg verwend!

4 cadeautjes regel

Ook leuk: “Mega diverse kindercadeaus voor Sint & Kerst! Check de 5 cadeautjes methode”

Perfect. Niet te veel. Niet te lang. Lekker direct spelen met de cadeaus. Iedereen helemaal happy. De 4 cadeautjes regel is wat mij betreft geslaagd en voor herhaling vatbaar. Hoe is jullie Sinterklaas? Much love! Lori

Post Author: Lori

8 reacties op “De 4 cadeautjes regel; lekker minimaliseren met gezellige vibes tijdens de feestdagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.