hoestdrank maken

Hoe ik mijn kindjes verzorg bij hoesten, proesten en niezen (+zelf hoestdrank maken)

Een lente of winterbaby is echt een wereld van verschil! Onze dochter uit mei vertoonde weinig snotneuzen. Onze zoon uit november heeft juist al veel verstopte neuzen en soepige ogen gehad. Echt ziek is hij net voor de tweede keer geweest. Ohg, die nachten! Hoe ik mijn kindjes verzorg bij ziekte en wat ik doe qua hoestdrank maken vertel ik je in dit artikel. 

Ziek zijn past niet in onze maatschappij

In een maatschappij waarbij een zieke werknemer euro’s kost, is ziek zijn echt not done. Toch voed ik mijn kindjes op met het idee dat ziek zijn mag. Geen “paracetamol en door” mentaliteit voor mij. Liever uitzieken en de rust, regelmaat en reinheid regel. Natuurlijk kom ik zo snel mogelijk naar huis, en offer mijn borst op als slaapplek voor de nacht.

Een zwakte of juist een sterkte?

In mijn optiek is ziek zijn niet per se erg. Je lichaam maakt anti-stoffen aan, en dit geeft een sterk lichaam. Je bouwt een weerstand op. Natuurlijk is een ziek kindje superzielig. Een oververhit koppie, prut en slijm uit alle gaten. Achgut. Maar van een sterk immuunsysteem, heb je je leven lang plezier.

Knuffeltherapie

Hoe ik mijn kindjes verzorg bij hoesten, proesten en niezen

Even een belangrijke note! In dit artikel heb ik het over het “gewone” hoesten, proesten en niezen. Ik wil graag laten zien hoe wij het hier aanpakken. Ik ben geen dokter, dus voor eigen keuzes ben je geheel zelf verantwoordelijk. Bij twijfel of ernstige dingen ga je gewoon netjes naar een dokter. Een homeopathische bijvoorbeeld 😉

Geen pillen bij koorts

Bij koorts ben ik normaal gesproken geen voorstander van paracetamol. De temperatuur van je lichaam is namelijk verhoogd, omdat je zo de ziekteverwekkers doodt. Bij paracetamol verlaag je de temperatuur en kan je lichaam niet het nodige werk doen.

Wat kun je wel doen bij koorts?

 • Dicht in de buurt blijven, zorgen voor een rustige omgeving;
 • Huid-op-huid liggen, de oeroude mama knuffeltherapie;
 • Zorgen dat je kindje genoeg vocht/ borstvoeding binnen krijgt;
 • En opletten of je kindje genoeg plasluiers heeft;
 • Vitamine C geven (of zelf nemen en via borstvoeding doorgeven);
 • Citroensokjes omdoen bij je kindje (alleen indien hij warme voeten heeft).

Citroensokjes? Knijp een halve citroen uit in een koude/lauwe bak met water. Doe er (spuug)doekjes in. Knijp deze uit en wikkel om de voetjes. Trek er wat grotere sokken overheen. Hierdoor zal de lichaamswarmte net iets af nemen zodat het scherpe randje van de koorts er vanaf gaat.

Ziekig manneke (Instagram foto)

Wat te doen bij hoesten en proesten?

Peutergirl heeft af en toe van die hinderlijke hoestbuien als ze in bed ligt. Zo sneu. Babyboy hoest in periodes met haar mee. De remedie voor de kleinste is gemakkelijk: tiet, tiet en nog meer tiet. Peutergirl krijgt geen borstvoeding meer en ondersteun ik door:

 • Rug en borst insmeren met speciale balsem voor open luchtwegen (bijv. van de Groene Vrouw);
 • Warme douche voor het slapen gaan. Door stomen gaat de neus open;
 • Open gesneden ui naast het bed;
 • Extra vitamine C (bijv. poeder in smoothie);
 • Soep met veel ui en knoflook;
 • En ze krijgt altijd een eigengemaakt hoestdrankje van mij. En dat recept staat hieronder!

Mama’s Liefdevolle Hoestdrank | Recept

Dit recept ben ik ook tegen gekomen en sindsdien maak ik het altijd met veel liefde voor peutergirl als weerstandsdrankje. Een soort natuurlijk antibioticum. Ik zet het in bij gedoe met luchtwegen, ogen en neus. Bij hoesten, proesten en niezen dus. Het drankje stopt de hoest en werkt slijmoplossend.

Nodig om zelf hoestdrank te maken

 • Water
 • Tijm (bio)
 • Kamille thee (los)
 • Gember (vers)
 • 1/2 Citroen (bio)
 • Imker honing (bio)
 • Glazen flesje

Je kunt natuurlijk ook de niet-bio variant, kamille thee uit een zakje of gember poeder nemen!

Recept

 1. Doe een aantal takjes biologische tijm in een laagje water (100cc). Kook 2 minuten door.
 2. Haal de takjes eruit. Dan haal je de blaadjes eraf en deze doe je weer terug in het water.
 3. Doe het warme water met de blaadjes in de blender.
 4. Daarna doe je de losse kamille in een theezakje en laat dit een tijdje trekken in het warme water.
 5. Vervolgens snijd je de gember fijn. Doe dit in het drankje.
 6. Pers een halve citroen. Doe dit sap ook in het drankje.
 7. Als het een beetje afgekoeld is, doe je de honing erbij. Nog niet als het kokend heet is, dan vernietig je de werking van de honing. Schud goed.

Geef 3-4 keer per dag (met name voor het slapen gaan) een eetlepel of mini glaasje hoestdrank. Ik heb schattige mini bierpul shotglaasjes. Die vindt peutergirl fantastisch 😉

Gelukkig hebben wij op wat kinderziektes, koorts en snotneuzen na, niks ergs meegemaakt qua ziekte. Maar zo verzorg ik mijn kiddo’s dus. Vooral er zijn en véél vertroetelen. Mijn brandende vraag is: hoe pakken jullie dat aan bij gesnotter, hoesten en koorts bij de kinderen?