seepje

Seepje: mijn “koop” alternatief voor zelfgemaakt wasmiddel*

Al jaren maak ik mijn eigen wasmiddel van.. water en zeep. Zo easy, dat ik écht geen reguliere wasmiddelen meer moest. Toch miste ik net dat kleine beetje extra schoon. Niet per se nodig, maar sceptisch probeerde ik de biologisch afbreekbare wasproducten van Seepje. Past dit in onze groene lifestyle? En ga ik nu toch voortaan weer wasmiddelen kopen?!

Simpel wassen was prima

Met mijn ubersimpele homemade wasmiddel kan ik prima wassen. Prima (de meeste) vlekken verwijderen. Prima weer neutraal (naar niks) ruikende was. Prima goedkoop, duurzaam en afval besparend.

Wasuitzondering zoals wasbare luiers

De wasbare luiers doen het alleen net even anders. Daarvoor gebruik ik een klein beetje biotex blauw en Klok waspoeder. Mijn eigen vloeibare wasmiddel is hierbij namelijk niet toereikend. Verder heb ik een stukje ossengalzeep voor de hardnekkige buitenspeelvlekken.

Maar wat miste ik nou precies?

Toch geeft een subtiel geurtje aan je kleding net dat kleine beetje extra schoon gevoel. Met name bij stinksokken en zomerse zweetokselstoffen. Ook kleutergirl weet steeds moeilijkere vlekken te produceren. Ik ben benieuwd of een ander groen product hier beter bij werkt.

seepje

En daar was Seepje

De wasmiddelen van Seepje zijn op basis van schillen uit een boom (van de Sapindus mukorossi, om precies te zijn). Zeepschillen kende ik al wel. Eens een beetje half geprobeerd. Maar nu wil ik het eens goed uitproberen. Seepje heeft daarnaast ook vloeibaar wasmiddel uit een pak op basis van deze schillen.

Hoera voor de verpakking!

De verpakkingen van Seepje zijn gemaakt van gerecyclede Engelse melkflessen en een stukje gerecycled papier. One love voor creatieve groene ondernemers 🙂

Extra dikke hoera voor de ingrediënten openheid!

Ik ben een ingrediëntenfreak. Een weirdo die graag al die stofjes uitpluist. Op de Seepje site staat alles zo goed en duidelijk omschreven qua ingrediënten. Wat mij betreft mag dit als richtlijn gelden voor andere bedrijven.

Seepje: “Die ingrediënten moeten niet alleen gezond en veilig voor je huid zijn, ook moeten ze vriendelijk zijn voor het milieu. Daarom zijn alle ingrediënten in de Seepje producten 100% biologisch afbreekbaar of, in het geval van minerale stoffen, veilig oplosbaar in het milieu”

Oké.. en was ’t wassen ook wat?

Als je met biologisch afbreekbare wasmiddelen aan de gang gaat (zoals je eigen gemaakte wasmiddel), dan moet ik eerlijk zeggen dat het geen vette knallers zijn. Je krijgt je normale was echt wel schoon. En dan is het allemaal prima. Alleen hardnekkige vlekken of extreme luchtjes hebben net wat extra nodig. Zelf gebruik ik daarvoor wat afgekrabde ossengalzeep op de vieze plekken. En soms gebruik ik dan wel regulier spul, maar dan een groene variant. Zoals die Klok of Neutral.

De zeepschillen en de vloeibare variant van Seepje “doen” het daarom hetzelfde als mijn eigen gemaakte wasmiddel. Gewoon prima voor de normale was, met een fijn “groen” gevoel voor jezelf, duurzaam, afvalbesparend en milieuvriendelijk. Let wel op bij je witte was. Zeepschillen kunnen als ze niet goed circuleren of te lang blijven liggen vlekken veroorzaken. Bij de vloeibare variant is dat niet. Tot slot is er ten opzichte van mijn eigen wasmiddel nog één extra plus! Het geeft dat frisse geurtje aan mijn was. En dat is wel een heerlijk extraatje 😉

Welk wasmiddel gebruik jij eigenlijk?


Winactie is gesloten en gewonnen door: Marit. Veel plezier, Marit. Ik ben erg benieuwd naar jouw bevindingen!