tweedelige wasbare luiers

Tweedelige wasbare luiers getest! Dubbele moeite of extra effectief?*

Tweedelige wasbare luiers bestaan uit twee broekjes. Logisch, maar al die verschillende mogelijkheden dan. Hoe zit dat precies? Al die delen, het leek me hartstikke ingewikkeld. Maar nu ben ik echt helemaal om! In dit artikel vind je alle ins & out over 2-delige wasbare luiers.

Tipje: lees eerst over het starten met wasbare luiers en de benodigdheden als je nog helemaal onbekend bent.

2-delige wasbare luiers: een nat én droog deel

De tweedelige wasbare luier bestaat uit een absorberend binnenbroekje en een waterdicht buitenbroekje. Het binnenste broekje vangt dus plas en poep op. Het buitenste broekje ofwel “overbroekje” voorkomt lekkage en viezigheid en houd de boel droog.

Jessica van Exploringlife: “Wij hebben gekozen voor Flip bumgenius. Dat is een tweedelige luier. Een inlegger (+vliesje) en een overbroekje in de leukste kleurtjes en motiefjes. We hebben voor dit systeem gekozen omdat de prijs heel goed meeviel en vooral dat het 1 luier is dat de hele luierperiode mee gaat. Wij kozen voor drukknopen. Minder problemen tijdens het wassen (niets dat aan elkaar klit) en in klittenband blijft heel snel vuil hangen.”

 

Vouwen, strikken en voorgevormd

Als binnenbroekje heb je verschillende soorten. Losse lappen die je kunt vouwen (zoals vroeger, ja). Dit heet een vouw- of strikluier. Je kunt ook voor een gemakkelijk “voorgevormd” binnenbroekje kiezen. Dit heeft al de vorm van een luier en kun je dichtmaken met drukknoopjes of klittenband.

Kikke PUL met printjes of een retro wolbroek?

Het buitenbroekje bestaat bijna altijd uit PUL. Dit is een gladde stof waar geen water doorheen komt. Je kunt ook kiezen voor natuurlijk materiaal zoals wol. Een wolbroekje moet je eerst behandelen met lanoline om hem waterdicht te maken.

TIP: Houden je luiers het niet in de nacht? Kies dan voor een (extra) wolbroekje!

2-delige luiers: wolbroekje + voorgevormde luier (links) PUL overbroekjes + klik boosters (rechts)

Hoe zit het met wassen en drogen?

De absorberende binnenbroekjes kun je prima wassen. Ze hebben wel de langste droogtijd, ongeveer 1,5- 2 dagen aan de lijn. Maar, ze absorberen dan ook als allerbeste de plasjes. Het wolbroekje hoef je alleen maar uit te hangen en af en toe te wassen en lanoliseren. De PUL overbroekjes hoef je ook niet na elke verschoonronde in de was te doen. Zeer geschikt voor meerdere kindjes en dus super duurzaam!

Scoor de beste merken 2-delige wasbare luiers

Kwalitatieve merken met “voorgevormde” absorberende binnenbroekjes zijn: Panda Baby, Petit Lulu, Totsbots (Bamboozle Stretch), Little Lamb, Mother-ease, Imse vimse en Popolini. Andere absorberende binnenbroekjes zijn: strikluiers van Popolini en de oldskool vouwluiers van Imse Vimse.

Waterdichte overbroekjes kun je vinden bij: gPants, Petit Lulu Milovia, TotsBots, Rumparooz, Flip, Panda Baby en Mother Ease. En Popolini heeft ook wollen overbroekjes.

Astrid van CooleOuders: “Ik heb de Bambion Mio luiers. Het is een systeem met een klittenband luier broekje, waar je een gevouwen luier in doet, met daar overheen een inlegdoekje. Het inlegdoekje vangt de poep op, welke je met doekje in al gewoon in de wc kunt doen en kunt doorspoelen. Ik vind dat vooral handig als je kindje iets ouder is (zoals ons meisje van tien maanden, dat vaak poept zonder te plassen) Als ze niet geplast hebben kun je de luier gewoon nog een keer gebruiken, en hoef je alleen een nieuw inlegdoekje erin te doen. De luierbroekjes hoef je dus niet zo heel vaak te vervangen, of je moet last hebben van spuit luiers. Ik vind het wassen niet heel lastig. We hebben een waszak in de luieremmer, en als die vol is gooi ik de waszak zo in de machine, en klaar is kees.

Getest: de 2-delige wasbare luier

Als twee delige wasbare luier mocht ik van de Luierhoek het binnenbroekje van Lulu Nature samen met het wollen overbroekje van Popolini uitproberen.

Wat ik vind van de Lulu Nature en Popolini

Ik was 3 dagen bezig met lanoliseren en mijn man viel van zijn stoel door de oldskool look van de wolbroek. Maar.. wat een fantastische combi! Heerlijk zacht, natuurlijk en fijn materiaal. Een supereffectieve luier om het ’s nachts droog te houden. Dit lukte mij voorheen niet met mijn pockets, dus ik ben helemaal gelukkig. En de looks? Volgens mijn man ouderwets, ik vind het echt alleen maar megaschattig 🙂

tweedelige wasbare luiers

Lulu Nature binnenbroekje + Poplini wolbroekje

Specificaties: voorgevormd binnenbroekje van Lulu Nature

 • Maat luier: 1 maat (3 t/m 15 kg)
 • Soort luier: voorgevormd binnenbroekje
 • Onderdelen: binnenbroekje, inclusief extra booster
 • Materiaal: 80% bamboe met 20% polyester
 • Sluiting: drukknoopjes
 • Prijs: € 17,30 per stuk

Specificaties: wollen overbroekje van Popolini

 • Maat luier: 3 maten (62/68, 74/80 of 86/92)
 • Soort luier: overbroekje
 • Onderdelen: 1 wolbroek
 • Materiaal: zuiver merinowol
 • Sluiting: –
 • Prijs: € 17,90-20,90 per stuk

De wasbare wereld van de Belgische luierhoek

De Belgische Luierhoek heeft een compleet assortiment aan wasbare luiers en benodigdheden. Hun website is zo mooi en uitgebreid. Ik heb er uren zitten lezen. Ook per mail zijn ze zeer vriendelijk en behulpzaam.

Wist je dat je hier infosessies  kunt bijwonen om je goed te verdiepen in het wasbaar luieren voordat je je (superduurzame) investering doet? Echt onwijs leuk en handig!

2-delige wasbare luiers VS de Snap-In-One luier

Oké, je moet inderdaad twee broekjes aan doen bij de tweedelige wasbare luiers. Toch is het “totaalpakket” om die billen helemaal niet groter of onhandiger dan bij andere types. Als je toch liever één luier wilt, dan is de Snap-In-One luier meer iets voor jou. Hierbij kun je alles aan elkaar vastklikken. Voor een snellere droogtijd klik je het gewoon even los.

Zo werkt de Snap-In-One luier (een 2-delige, maar eigenlijk ook 1-delige wasbare luier)

Het allergrootste voordeel van 2-delige luiers? Dat is dat je de luier echt helemaal op maat kunt maken. Doorlekken is daardoor praktisch onmogelijk.

Jussi van Jussimegens: “Wij gebruiken tweedelig. Daar las ik veel goeds over en dus heb ik tweedehands via marktplaats een pakket aangeschaft. Inmiddels zit ze in maat twee en we willen niet meer anders. Zo fijn. We hebben ook AIO geprobeerd maar dat lekte al vrij snel door en dus hebben we het bij tweedelig gelaten. Behalve op reis, dan gebruiken we wegwerp. Maar dat valt altijd tegen, lees spuitluiers en dus alles vies, wat we met wasbaar nooit hebben!”

Tweedelig wasbare luiers? Wat mij betreft extra effectief! Ben jij meer een 1-delig type? Lees dan alles over de All-In-One wasbare luier, de Snap-In-One luier of over de wasbare pocket luier.


Winactie gesloten. De winnaar is: Wendy vd Zwan Gefeliciteerd!