Een kindertraktatie kan ook duurzaam en gezond! (10 voorbeelden)

Een kindertraktatie kan ook duurzaam en gezond! (10 voorbeelden)

Na de traktatiestress (1 jaar oud) en traktatie #fail (2 jaar oud), wilde ik peutergirl nu wél met een toffe kindertraktatie op het kinderdagverblijf laten verschijnen. Maar wat dan? Het hoeft alleen maar gezond én duurzaam te zijn 😉 Zijn dat ook jouw eisen? Check dan zeker de tips hieronder. Succes enne.. goed bezig!

Hoge eisen aan de kindertraktatie

Nu heb ik totaal geen hoge eisen voor een kindertraktatie. Het hoeft alleen maar origineel, gezond, duurzaam, creatief, niet te duur en niet te bewerkelijk zijn. Het moet aantrekkelijk zijn voor kinderogen. En zeker géén snoep en geen kansloze kadootjes die direct kapot gaan of weggegooid worden.

Waarom stel ik zulke hoge eisen? Het natuurlijk mijn “ding”, maar ik wil ook graag het goede voorbeeld geven. En met een groene moeder imago kan ik nou niet bepaald met een plastic badeendje komen aanzetten.

Wanneer is een kindertraktatie duurzaam en gezond?

Een kindertraktatie is in mijn ogen duurzaam, als de andere kinderen er echt wat aan hebben. Speelgoed dat niet te vlug kapot gaat of zomaar weggegooid wordt. Ook denk ik aan zo min mogelijk of geen verpakkingsmateriaal. Een tweedehands dingetje of iets dat je kunt hergebruiken, klinkt al helemaal top.

In mijn ogen is iets met (biologische) groente of fruit altijd een goede, gezonde keuze. Daarnaast zijn zelfgebakken koekjes mogelijk. Op basis van banaan in plaats van suiker, bijvoorbeeld. In ieder geval iets dat geen suiker, kleurstoffen of schadelijke e-nummers bevat.

kindetraktatieHapjes op de B-day van Peutergirl (Instagram)

Voorbeelden van duurzame kindertraktaties

1. Duplo cadeaublok. Je kunt tweedehands vaak goedkoop een grote partij Duplo (of Lego) scoren. Stapel een paar duplo blokken op elkaar en met een feestelijke strik eromheen, is dit een perfect duurzame kindertraktatie. Hergebruik, weinig afval en het speelgoed is niet kapot te krijgen.

2. Koekjesvormpjes. Koekjesvormpjes koop je vaak in één grote zak en per stuk zijn ze dan erg geschikt voor een traktatie. De kunst is om op zoek te gaan naar uitstekers gemaakt van een duurzaam materiaal. Je kunt ook kiezen voor siliconen cupcake vormpjes. Extra leuk is het om de traktatie te vullen met een gezond koekje of fruit. Je kunt het vormpje ook vullen met (eigen gemaakte) klei of speelzand.

3. Vingerpoppetjes. Met simpele dingen zoals vingerpoppetjes, kan uren gespeeld worden. Je kunt ze zelf maken of kopen. Je kunt ook een soort poppetjes maken van knijpers. Dan kun je de traktatie direct pimpen met een gezond zakje lekkers eraan.

kindertraktatie

4. Speelzand. Speelzand is helemaal hot en een erg leuke traktatie voor kinderen die in de herfst of winter jarig zijn. Het zand koop je groot in. Verdeel het vervolgens in kleine porties voor de traktatie. Verzin een leuke verpakking die niet direct wordt weggegooid. Bijvoorbeeld een koekjesvormpje of zo’n kartonnen doosje waar je later weer mee kunt knutselen.

5. Stoepkrijt. Dit is juist weer een erg leuke traktatie voor kinderen die jarig zijn in de lente of zomer. Een grote doos stoepkrijt kost niet veel, en per stuk is het een leuke traktatie. Je kunt het vervolgens op vele manieren persoonlijk maken, door het stoepkrijt een “jasje” te geven (piratenthema, raket, prinsessenjurk of een kaartje met Jetje is jarig).

Voorbeelden van gezonde kindertrakties

6. Rauwkost vormpjes. Zoals boven beschreven zijn zandvormpjes, koekjesvormpjes of kleivormpjes uitermate geschikt om een gezonde traktatie in te doen. En wat kun je er zoal in doen? Rauwkost, fruit, noten, kaasblokjes etc.

7. Zakje popcorn. Maak zelf popcorn, zonder (of met mate) suiker en zout. Koop of maak een leuk tasje, vormpje of zakje. Schattige uiltje hè?

8. Gezonde koekjes. Misschien zijn courgette koekjes net te veel van het goede, maar bananenkoekjes lijken mij superleuk om uit te delen. Knutsel er wat leuks omheen of laat je creativiteit los in een fantasiespel, zoals dit voetbalveld met oranje koekjesleeuwen.

kindertraktatie

9. Hapjesprikkers. Het blijft leuk, die prikkers! Je kunt er namelijk van alles en nog wat aan vast prikken en het past binnen elk thema. Geïnspireerd door deze prikker, maakte ik ook die krokodillenprikkers (bovenste plaatje).

10. Doosje fruit. Met een creatief doosje, maak je van elk fruit een leuke traktatie. Dit is ook iets, dat je naar elk thema kunt aanpassen.

Kortom.. Er is genoeg gezonds & duurzaams mogelijk qua kindertraktatie. Je moet alleen even creatief zijn. Uiteindelijk hebben wij een bekertje fruit uitgedeeld. Niet super bijzonder, wel gezond. Wat heeft jouw kind tijdens zijn/haar afgelopen verjaardag uitgedeeld?