Moeten jouw kinderen helpen in het huishouden

Moeten jouw kinderen helpen in het huishouden?

Zelf kan ik daar kort en krachtig over zijn. Zeker weten, dat mijn kinderen moeten helpen in het huishouden. We doen het samen in deze toko. Al vanaf de leeftijd 2 helpt peutergirl mij met van alles. De grootste tip die ik kreeg: maak er een spelletje van! En dat werkt als een tierelier. Kijk maar.

Hoe zorg je dat je kinderen helpen in het huishouden?

Het saaie huishouden is voor niemand leuk. Of je nou groot of klein bent! Maar spelletjes doen en dingen samen doen zijn wél leuk. Sinds ik me daar bewust van ben, doe ik niet meer het huishouden als de kleintjes slapen. Maar gewoon samen. Voor mij leuker. Voor de kleintjes leuker. En als (áls) ze dan slapen.. heb ik ook nog eens wat tijd voor mijzelf!

tip 1. Wie het eerst …

Les 1 in kinderen: zorg dat je geen haast heb! Geloof me, dat verrijkt je leven. Maar stel dat je helaas toch haast hebt, dan werkt bij ons maar 1 ding. Wie het eerst.. bij de deur is, ..zijn jas aan heeft, ..bij de auto is..

Wie het eerst… alle PlayMobil in de bakjes heeft gedaan.

tip 2. Stukje stofzuiger rijden

Als ik moet stofzuigen wacht ik speciaal tot peutergirl wakker is. Ze vind het geweldig om op de stofzuiger te zitten en dan hebben we de grootste lol. Ze wil ook altijd een stukje zuigen. Prima-de-prima. Alleen jammer dat ik dan niet op de stofzuiger mag zitten 😉

tip 3. Pssssttt en wax on, wax off

In de badkamer geef ik onze dochter de spray en een doekje. Onze schoonmaakspray bestaat uit water en azijn dus veel kwaad kan het niet. Als ik niet kijk is de hele fles leeg. Maar als je af en toe even bij stuurt, gaat het helemaal goed!

(Ken jij Mr. Miyagi nog en snap je de titel? Dan ben je zeker een (bijna of plus) dertiger. Whaa. Same here.)

tip 4. Kleine wasjes, grote wasjes

Op zolder staat ook speelgoed, maar als ik bezig ben met de was, wil ze toch met mama. Prima! Dan zeg ik wat ze in de wasmachine of droger mag doen en mag ze de knopjes indrukken. Het spelletje zoek dezelfde sokken is ook slim leuk 😉

(De titel? Ook zo’n dertigers dingetjes…….Trafassi!! Love.)

tip 5. Tante kok en rel

Ik vind koken superleuk en ik vind het geweldig dat peuter daar ook interesse in toont. Tijdens het koken zit ze altijd bij mij op het aanrecht. Ja, het wordt een pleuris zooitje, maar het is ook super gezellig. Ze mag dingen wegen, snijden, roeren etc. Op de achtergrond staan dan altijd Dikkie Dik of Frozen liedjes op. En wij lachen, gieren, brullen met onze zelfverzonnen dansjes erbij.

Het huishouden is leuk!

Ja. Mwahh. Dat nou misschien ook weer net niet. Maar ach, het hoort erbij. En dan kun je het maar beter zo leuk mogelijk maken. Plus, jong geleerd is oud gedaan. Toch?!

Hoe gaat dat bij jullie en je kind(eren) in het huishouden?