speuren in slootjes

Spelen met je kids en de natuur: speuren in slootjes

Als er iets leuk is voor kinderen, is het wel de natuur ontdekken en spetteren met water. Speuren in slootjes is daarom dé perfecte zomeractiviteit voor jou en de kids. Iets dat ze zeker zullen onthouden. En.. gratis! Zaterdag 10 juni is het Slootjesdag. Tijd om wat slootjes-speelsuggesties op een rijtje te zetten. 

Speuren in slootjes in de buurt

Ieder huishouden heeft wel een slootje in de buurt. Wist je dat Nederland 300.000 km aan slootjes heeft liggen? Ons kikkerlandje is één groot speelparadijs joh. Voor veel insecten en vogels zijn sloten van levensbelang. En laten nou net die dieren interessant zijn voor ons kleine mensen gespuis.

Je kids als ware slootontdekkers

Ik kan me nog goed heugen hoe ik als kind bij een vlonder allemaal mosselen zag liggen. We hebben er uren gespeeld. Ik heb er ook een kapot getrapt. Dat is natuurlijk niet echt de bedoeling, maar ja, zo ontdekken kids ook het leven. Slootdiertjes en waterplanten zijn interessant. Die verwonderde blik in de ogen van je kids is onbetaalbaar.

Als echt slootontdekkers, handig om te hebben

Als ouder wordt je langzaam saai en suf. Die kinderlijke beleving vervaagd en wat handige tools hebben wij dan weer nodig om terug kind te worden en samen in die sloot te baggeren. Denk daarom aan:

  • doorzichtig bakjes (met dekseltje);
  • netje;
  • fototoestel, ja natúúrlijk, ik bedoel gewoon je smartphone.

en eventueel

  • leuke zoekkaarten met waterplanten en waterdieren
  • een vergrootglas of bugviewer

speuren in slootjes

Sexy slootvragen om je af te vragen

1. Sta je nu te baggeren in een schone of vieze sloot?

Hoe schoon de sloot is, kun je aflezen aan de hoeveelheid plantensoorten en dierensoorten die erin leven. Zoek de planten uit de tabel om te onderzoeken of je in een schone of vieze sloot staat te chillen met je kids. Ken je de planten niet? Geheimpje, ik ook niet. Gebruik deze handige waterplanten zoekkaart erbij.

speuren in slootjes

Bron: https://www.ivn.nl/slootjesdagen/waterkwaliteit

2. Welke beestjes kun je vinden?

Meer soorten dieren betekent een rijkere natuur in de sloot. Wanneer er maar weinig soorten zijn, zijn dat altijd de meest gewone soorten. Wanneer er naast de zeer algemeen voorkomende soorten ook minder algemene soorten voorkomen, dan weet je dat daar een betere waterkwaliteit is. Welke beestjes kun jij spotten?

Vangtip: vis met je netje langs de rand van de sloot. Een beetje tussen de waterplanten. Daar zitten de rakkers vaak verstopt.

speuren in slootjes

bron: https://www.ivn.nl/slootjesdagen/waterkwaliteit

3. Zoek de geheimpjes van de sloot

Pak eens een drijvende tak. Het lijkt niks hè? Maar na een tijdje zie je vast van alles krioelen. Schep ook eens wat water in een bakje en bekijk het door een loep. Er bestaan ook speciale “bug viewers” voor de enthousiastelingen 🙂

Doe het, maar doe het met zorg!

Als verliefdenaar op de natuur, wil je haar wel een beetje met beleid behandelen, nietwaar? Daarom wil ik je ook graag het volgende vertellen. Keer je netje een beetje voorzichtig om. Er kunnen kwetsbare diertjes in zitten. Let op dat het bakje met water en je gevangen diertjes niet té erg opwarmt tijdens een hete zomerdag. Dat vinden ze niet zo relaxt. En wat je vangt, moet in dezelfde sloot terug. Zo kun je ook voorkomen dat voor de slootdieren bepaalde gevaarlijke schimmels zich van sloot naar sloot verspreiden (deze zijn niet gevaarlijk voor mensen trouwens).

Andere toffe speel activiteiten voor je kids in de natuur

Naast slootjes zijn er nog meer toffe natuurdingen te beleven. Op modderdag gaan we klieren met dirt. Je kunt zoals peutergirl en ik laatst deden een wormenbak maken (check filmpje). En de knutselmoeders gaan aan de slag met een DIY insectenhotel.

Have fun! Wat zijn jouw favorieten speel manieren met je kids in de natuur? Ik laat me graag door je inspireren.


Winnen gesloten

Van IVN (instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) mag ik een leuk slootontdekkingspakket weggeven! In het pakket vindt je een water-doe-boek, een mooie waterdieren zoekkaart en wat geinige gadgets. Wil je op de hoogte blijven van alle leuke natuuractiviteiten die IVN organiseert? Check de Facebook van IVN. Gun je mij een groter bereik op Facebook, zodat ik vaker dit soort winacties kan organiseren? Like dan mijn eigen Facebook pagina Mama’s Jungle.