ingeknipt bij de bevalling

Ingeknipt bij de bevalling

Oké, we gaan voor mij even twee jaar terug in de tijd maar het blijft een actueel iets. Je ligt met je kersverse baby in bed en zodra je gedachten naar je poes gaan denk je: “aii”. Ingeknipt bij de bevalling. Komt dat nog wel goed? Gaat de pijn wel weg? Wordt het nog een beetje mooi?

Als ervaringsdeskundige (i know. Auww..) op dit gebied kan ik de volgende tips echt aanbevelen. En ja, het komt goed. En ja, het heeft even tijd nodig. En ja, je moet zéker gaan masseren. Daar zo meer over. Een extra tipje van de huidtherapeut, laten we maar zeggen 🙂

ingeknipt bij de bevalling

Wie kraait er nog naar die pietluttige knip als je zoiets op je borst hebt liggen?!!

Tips als je bent ingeknipt bij de bevalling

Oké, je kraait er toch naar (ik ook hoor). Komen de eerste tips.

Spoelen spoelen spoelen
Een gehechte knipwond aan je vagina en dan moeten plassen. Angst. Een (maat)bekertje met koud water naast je toilet is je grootste vriend. Schenk wat water langzaam over je onderkantje en begin te plassen. Zie je? Dat valt best mee.

De gehate harde stoel
Dat onderkantje is op z’n zachtst gezegd nogal gezwollen en blauw. Ik viel daarom ook bijna van mijn bed toen mijn kraamvrouw adviseerde om een paar keer per dag op een harde stoel te gaan zitten. Uh watte?! Door deze druk help je het wondvocht beter uit de zwelling. Huilen en lachen op die rare, harde klapstoel. Ik weet het nog goed. Maar het werkte wel.

Spiegeltje spiegeltje aan de wand..
..hoe is het met de onderkant?! Na een paar dagen durfde ik het eindelijk aan. Kijken naar de poes. Het valt echt mee. Die oorlogsbeelden van je beneden terrein zijn niet realistisch. Als je het eenmaal gezien hebt, stelt dat echt gerust.

Koude washand of coldpack
De zwelling een paar keer per dag koelen met een natte washand of coldpack in een doek is ook heel fijn. Niet te lang en niet direct kou op vlees. Dan zit je vast, probeer maar niet.

Dé tip der tips – litteken massage na inknippen bevalling

Een litteken dat strak en stug is veroorzaakt pijn. Pijn bij bewegen. Pijn bij seks. En met een simpele massage kun je dat oplossen. Omdat je het gebied extra doorbloed zal het litteken ook nog eens mooier genezen. En nee. Daar heb je geen dure crèmes voor nodig.

Vanaf het moment dat de wond netjes dicht is mag je gaan masseren. Allereerst gewoon het wrijven met of zonder olie (bv. kokosolie) aan de buitenkant. Ongeveer 1-3 x per dag. Door de doorbloeding gaat de genezing sneller. En niet geheel onbelangrijk; je raakt weer één met je eigen poes (wat vanaf nu niet meer de baarmachine is, afgesproken).

Als het litteken heel stug en strak is, bouw je het gewoon langzaam op. Je moet qua masseren niet over je pijngrens heen gaan. Net er tegen aan zeg maar.

Ook de binnenkant mag je gaan masseren. Die harde streng is het littekenweefsel. Dit kun je met masseren versoepelen. Met je wijsvinger aan de binnenkant tegen je duim aan de buitenkant en het litteken ertussen. Maak draaiende en wrijvende bewegingen tegen elkaar. Ook dit 1-3 x per dag.

Je merkt echt al snel dat het litteken soepeler wordt, en minder strak en pijnlijk aanvoelt. Ook geneest het mooier. Bij mij hielp het echt goed. Ben jij ingeknipt tijdens je bevalling en hoe ging de genezing bij jou? Kende jij deze tip al?