Gezondheid gaat verder, in en rondom het huis – DIY’s

Gezondheid gaat verder, in en rondom het huis – DIY’s

Naast gezond eten ben ik ook zoekende naar een gezonde omgeving. En ook hier slaan de tegenstrijdigheden je om de oren. Niet slecht. Wel slecht. Ik denk liever niet in deze termen. Het suggereert zo snel dat jij (of een ander) het fout doet en dat is jammer.

Iedereen mag op zijn eigen manier zijn steentje (of steen) bijdragen aan een betere wereld. En de interpretatie is all yours. Het doet mijzelf gewoon goed om bewust bezig te zijn met de wereld om mij heen en je kunt nooit voor een ander denken of bepalen. Gelukkig maar trouwens, want anders zou jij zelf niks meer te zeggen hebben 😉

Verzorgingsproducten
Het gaat zo automatisch. Je staat in de winkel, voor je een schap met de keuze is reuze. Wil ik dit? Wil ik dat? Wil ik extra plus, de goedkoopste, duurste of meest duurzame? Je kiest uit hetgeen dat je wordt voorgeschoteld, logisch. Maar er zijn nog meer opties. Je kunt ook kiezen om bepaalde dingen niet te gebruiken óf zelf te maken.

Zelf was ik altijd dol op al die verzorgingsproducten, kleurtjes, vormen, geuren, loved it! Ik heb nog steeds een hele verzameling in mijn badkamer. Tegenwoordig raakt die verzameling wel steeds meer uitgedund. Want hoe leuk al die potjes en flesjes ook zijn… deze gezonde levensstijl van nu vind ik nóg leuker. En van al dat DIY-en word ik nóg blijer. Daarnaast stel ik mij regelmatig de vraag “Heb je dit écht nodig?” Nee. Eigenlijk niet.

Waarom gebruik je dat niet?
Zo gebruik ik eigenlijk nooit wasverzachter. Voornamelijk omdat ik het altijd vergat te halen, ook omdat ik het duur vind en sinds er een kleintje in huis is ook omdat parfumstoffen snel irriterend zijn. Ook hoef je je haar niet elke dag (of twee keer per dag) te wassen. Tegenwoordig was ik mijn haren 2-3 keer per week max. Veel beter. En goedkoper. Baby verzorgingsproducten? Eigenlijk op een klein billenzalfje en drupje olie in bad, soms wat milde zeep na, eigenlijk ook niet.

Wat zit er in al die producten?
Als er op staat dat het goed is, is het goed en als er op staat dat het gezond is, is het gezond. Helaas pindakaas, dat is niet helemaal waar. En toen ik zelf tot deze verhelderende, klaarblijkende conclusie kwam ben ik gaan zoeken; wat dan wel? Dat bleek nog niet zo makkelijk.

Nu zelf aan de slag!
Of het allemaal beter, gezonder, duurzamer, goedkoper is? Het schijnt. Het zelf maken van allerlei producten. Kost het veel moeite? Ik ga het allemaal uitproberen deze komende tijd. Aangezien mijn persoonlijke verzorgingsspullen nog voldoende op voorraad zijn, beginnen we in de schoonmaakkast.

Ik begin met wat simpele dingen. Glasreiniger (bron) en vloeibaar wasmiddel (bron) voor de bonte was.

glasreiniger

 

Glasreiniger: makkelijker kan haast niet. 170 ml witte schoonmaakazijn + 330 ml gekookt (en afgekoeld) water + max. 5 druppels etherische lavendel olie. Alles in een hergebruikte glasreiniger fles. Goed schudden en klaar voor gebruik! Natuurlijk direct uitgeprobeerd, toppie! Werkt als een trein.

wasmiddel

Vloeibaar wasmiddel: los 40 gram geraspte marseille zeep in beetjes op, in 0,5 liter kokend water. Vervolgens nog 2 liter kokend water erbij. Nachtje laten afkoelen, goed roeren en in fles doen. Gebruik per wasbeurt ongeveer 1 wasbol nadat je even goed hebt geschud. Het heksenprutteltje staat vannacht dus af te koelen hier. (Voor de witte was kan er nog soda bij en voor de geur etherische olie maar ik houd het even eerst zo om te proberen.)

Ik houd jullie op de hoogte! Voor meer van dit soort geweldige recepten even klikken naar aromatherapie-info. Heb jij nog leuke websites met dit soort DIY dingen, pleasee share below, baby!