duurzame tips rondom groente en fruit

Een groene tip voor gele bananen (7x duurzame tips rondom groente en fruit)

Net als de meeste mensen doe ik mijn boodschappen voornamelijk bij de supermarkt. In een perfecte wereld zou ik liever al mijn producten bij lokale boeren, op markten en van klein bedrijven halen. Maar ook ik ben een bizzy mom, met twee kids en een job. Wat ik wél kan doen voor nu, is zo duurzaam mogelijk boodschappen doen. En daar helpen deze tips bij.

De inspiratie voor dit artikel is afkomstig van het artikel 10 do’s & don’t tegen voedselverspilling. Dankjewel Daisy!

7x duurzame tips rondom groente en fruit

1 Geef liefde aan het losse fruit

Zoek jij ook altijd een mooi trosje bananen? Wat gebeurt er eigenlijk met die losse bananen? Sinds ik me dat afvroeg, zie ik het als een sport om juist de losse bananen er tussen uit te vissen.

Red de losse banaan 😉

2 Laat lelijk fruit zich juist bijzonder voelen

Geen perfecte peer, een kromme komkommer of een pompoen met een klein plekje? Wees de superhero en kies juist deze producten. No problem!

duurzame tips rondom groente en fruit

bron: c2.staticflickr.com/4/3746/10424520855_ed28010de7.jpg

3 Boycot plastic jasjes en tasjes

Komkommers in het plastic? Je wast ze toch, en soms snijd je zelfs de schil eraf. Dan is dat plastic echt overbodig en voor mij een reden tot boycot. Daarnaast gaan groente en fruit prima los mee, of in een eigen tasje of netje. Ook plastic tasjes worden hier geboycot.

4 Groenten over? Maak goedkoop je eigen soepgroenten

Heb je nog prei, kool, paprika, wortel, courgette of andere groeten in de koelkast die je vandaag niet meer eet, maar die morgen waarschijnlijk niet meer zo lekker zijn? Snijd alles in kleine stukjes en vries het in bakjes in. Zo hoef je niks weg te gooien, heb jij alvast je soepgroenten in huis en bespaar je een plastic soepgroentenverpakking. Win-win-win!

5 Fruit over? Maak je eigen compote of smoothie en ijs ingrediënten!

En heb je fruit over dat je vandaag niet eet en wat morgen waarschijnlijk niet meer zo lekker is? Snijd je appels en peren in stukjes en kook dit zacht op een laag vuurtje. Zo heb je een heerlijke compote. Vries in of gebruik als gezond toetje na het avondeten. Ook kun je overrijp fruit in stukjes snijden en in bakjes invriezen. Zo kun je later op elk gewenst moment een lekkere ijskoffie smoothie maken of je hebt alvast ingrediënten voor fruitijs.

6 Groente en fruit op de juiste datum en tijd

Check de datum. Kies niet de verste, maar de beste. Ga je het binnen een paar dagen op eten? Dan hoeft het ook niet veel langer houdbaar te zijn. Check het seizoen. De meest duurzame keuze is natuurlijk ook om groente en fruit uit het seizoen te halen. Zo is februari van de aardpeer, andijvie en appel. Zoek groene en fruit uit het seizoen of download daar de app.

7 Slim én duurzaam als je expres teveel kookt

Kook expres te veel en geef de extra portie aan je alleenstaande buurman of buurvrouw. Of maak jezelf in de toekomst blij met een ingevroren portie. Zo heb je snel een gezonde maaltijd als je een keertje alleen eet. Of gebruik de extra portie als lunch op je werk de volgende dag.

Ultiem omgaan met je groente en fruit

Mijn ervaring is dat je je groenten en fruit pas optimaal duurzaam kunt kiezen en benutten met een weekmenu. Met een weekmenu kun je in één keer alles kopen wat je nodig hebt. Dat is ook goedkoper. En met een weekmenu weet je precies wanneer je wat gaat maken en welke houdbaarheidsdatum past. Zo hoef je niet elke dag moeilijk te doen en na te denken. Zo eet je vaker gezond. Gewoon heel veel voordelen dus. (download hier een hele leuke weekmenu printable)

Heb jij ook bepaalde gewoontes bij het uit kiezen van je groenten en fruit?