besparen op de energierekening: huilen!

besparen op de energierekening: huilen!

Zal ik je eens het grapje van de dag vertellen? Het gaat over onze energierekening. Iets dat nu héél snel op de kort-termijn aanpaklijst komt. Ik schrok me dood van ons kWh verbruik. Ahum, totaal niet eco, niet duurzaam en niet bewust. Wat is er gebeurd?! En hoe ga ik besparen op de energierekening?

Wat is een normaal energieverbruik?

Het elektriciteitsverbruik van een gemiddeld huishouden (2,2 personen) is 3.100 kilowattuur (kWh)*

Van twee volwassen die full- en parttime werken met een peuter (die 0,2 dus) zou je verwachten dat je toch wel zo richting het gemiddelde navigeert? Niet dus. Ik durf het bijna niet te typen, maar onze energie eindnota stond op 6000 kWh!

Hoe kan je verbruik zo hoog zijn?

Een foute berekening, dat moet wel. Nee, misschien hebben wij de meterstanden verkeerd doorgegeven. Shit, het klopt toch. Wat hebben wij uitgevroten dan? Tja, wij hebben wat met gezellige binnenverlichting en (vele) sfeervolle lichtslagen buiten tijdens de donkere (kerst) dagen. Ik vermoed tenminste dat het de gloeilampen zijn. Verder doen wij echt niks geks en veel van de onderstaande tips pas ik al toe. Eerlijk gezegd, geloof ik het nog steeds niet. Maar helaas.

Besparen op energierekening: tips!

Via de bespaartest kun je kijken hoe je kunt besparen op de energierekening. De nuttigste tips vind ik zelf:

  1. Houd je energieverbruik bij met een energieverbruiksmanager
  2. Zet de verwarming een graadje lager en uit als je weggaat of gaat slapen
  3. Was op 30 of 40 graden mét volle trommel
  4. Vervang gloeilampen door led
  5. Zet de vaatwassen op eco-stand of op lage temperatuur
  6. Douche twee minuten korter

Verder kun je nog: tochtstrips aanleggen, de douchekop vervangen door een bespaarkop en 2 minuten korter douchen, apparaten uit zetten in plaats van op stand-by en de was vaker uithangen.

Ik hoop dat onze Eneco Toon snel werkt. Dan heb ik inzicht in ons energieverbruik. Meten=weten. Gelukkig hebben we inmiddels al de meeste lampen vervangen door led en zetten we de lichtslangen niet aan maar hebben we (minder) led-kerstlichtjes voor buiten. Ik ga meer naar de bovenstaande tips leven. Mijn doel is 50% besparen! Ik wil die 3000 kWh per jaar halen. En als dat lukt…. dan gun ik mijzelf over 1-2 jaar écht die zonnepanelen!

*www.milieucentraal.nl