badspeelgoed

Zwarte vlokjes? Zo houd je je badspeelgoed schoon!

In bad gaan met mijn peuter, vind ik een van de leukste dingen om samen te doen. Lekker relaxen, dobberen, spelen en tegelijkertijd schoon worden. Love it! Omdat badwater en badspeelgoed regelmatig in een mond belanden, vind ik twee dingen belangrijk. Het badspeelgoed moet van goede kwaliteit zijn én ik moet het goed kunnen schoon houden.

Wat is kwalitatief badspeelgoed?

Kwalitatief badspeelgoed, is voor mij speelgoed dat langer dan een paar rondes mee gaat én is gemaakt van veilig materiaal. Als dat materiaal ook nog eens duurzaam of gerecycled is, ben ik helemaal blij!

Slechte stoffen in badspeelgoed

Zeker in bad verkennen onze kinderen van alles met hun mond. Stoffen die je beter kunt vermijden zijn PVC (polyvinylchloride), BPA (bisfenol) en weekmakers (ftalaten). Zij staan namelijk bekend als hormoonverstorende stoffen.

Duurzaam en ecologisch verantwoord badspeelgoed

Gelukkig is er ook veel badspeelgoed verkrijgbaar van betere kwaliteit. Ja, dat kost vaak iets meer. Maar uiteindelijk doe je er langer mee én het blijft beter schoon en veilig voor je kids. Dat je hiermee ook goed bezig bent voor ons wereldje, is alleen nog maar een extra pré. De volgende materialen zijn geschikt voor in bad, zijn goed schoon te maken én zijn duurzaam en ecologisch:

 • HDPE plastic (hoge dichtheid polyethyleen). Dit type plastic bestaat grotendeels uit koolstof en waterstof. Er komen geen gevaarlijke stoffen vrij, waardoor het een veilig soort plastic is. Het is goed recyclebaar. HDPE badspeelgoed schoonmaken kan gemakkelijk in de vaatwasser. (plastic code 2)
 • Natuurrubber is een veilig en biologisch afbreekbaar materiaal dat niet schadelijk is voor je kind. Hij kan er in knijpen en op kauwen. Natuurrubber drijft en is goed schoon te maken met een nat doekje en wat milde zeep.
 • Hout is ook geschikt als badspeelgoed, mits het gaat om samengeperst (gerecycled) hout van bijvoorbeeld rubberbomen die geen latex meer geven. Zo ja, dan kan het ook in de vaatwasser.

Of eh… niks kopen! Weet je wat de echte uitdaging is? Spelen met speelgoed, dat eigenlijk geen speelgoed is. Het is niet alleen de goedkoopste oplossing, je prikkelt en traint de fantasie van je kleine er ook het allermeest mee. Natuurlijk moet het qua materiaal ook wel geschikt zijn. Voorbeelden? Een trechter uit de keuken, verschillende bakjes, flessen of spuitjes.

badspeelgoed

Hier spelen we met een supergrappig houten ballonbootje in mijn bevalbad, zie filmpje op mijn Instagram.

Hoe voorkom je dat het badspeelgoed vies wordt?

Ken je die gekleurde spuitdiertjes? Wij vonden ze hier geweldig. Onze dochter drinkt voor de grap die straaltjes. Lachen.. tot er ineens zwartigheid uit spoot. Iew..! Dat bleek dus schimmel en haast onmogelijk te verwijderen.

Viezigheid zoals schimmel ontstaat door vocht + warme lucht op een voedingsbodem. Een laagje water in je badspeelgoed is dus funest. Ik moet eerlijk toegeven: ik ben een slechte badkamer (speelgoed) schoonmaakster. Geheel mijn eigen schuld dus. Hoe kan ik dat beter doen?

Tips om viezigheid te voorkomen op/in badspeelgoed

 • Spoel het badspeelgoed na gebruik even om met schoon water, om olie en zeep resten te verwijderen.
 • Laat nooit een laagje water staan in de badspeeltjes. Knijp of giet ze helemaal leeg.
 • Droog de speeltjes af met een handdoek of laat ze op een handdoek goed uitlekken.
 • Ventileer de ruimte goed. Zet de afzuiging aan. Zet na het badderen een raam of deur open.
 • Berg het badspeelgoed op in een mandje of rekje waar het water goed uit kan weglekken.

Toch viezigheid? Zo kun je het badspeelgoed schoonmaken

Badspeelgoed wordt hoe dan ook uiteindelijk vies. Het gaat voornamelijk om residu van badolie en zeep, huidschilfers, alg of schimmel. Als je de bovenstaande tips volgt, dan volstaat 3 á 4 keer per jaar een grote schoonmaakbeurt wel. Afhankelijk van het gebruik natuurlijk.

Hoe reinig je zacht badspeelgoed, zoals natuurrubber?

Maak een sopje met soda of een milde zeep. Laat het speelgoed even weken en schrob met een afwasborstel, sponsje of tandenborstel. Spoel af met water en laat goed opdrogen.

Hoe reinig je hard badspeelgoed, zoals HDPE plastic of geschikt hout?

Maak een sopje met soda of een milde zeep. Laat het speelgoed even weken en schrob met een afwasborstel, sponsje of tandenborstel. Spoel af met water en laat goed opdrogen.

Zet het speelgoed in de vaatwasser. Gebruik een normale cyclus met (milde / ecologische) zeep om alle bacteriën te doden. Je kunt het nog even extra naspoelen met water en vervolgens goed laten drogen.

Je kunt het speelgoed ook in de wasmachine doen. Doe het dan in een kussensloop en tussen de andere was. Gebruik het handwasprogramma. Let op: doe geen losse, kleine dingetjes in de wasmachine! Gebruik geen wasverzachter of agressieve middelen, maar een milde of biologische zeep. Je kunt het nog even extra naspoelen met water en vervolgens goed laten drogen.

Last van kalk, residu of beginnende schimmel op badspeelgoed?

Maak een oplossing van 1 deel natuurazijn op 3 delen water. Zorg dat het speelgoed goed doordrenkt is. Hele vieze plekjes doordrenken met pure natuurazijn. Minimaal 10 minuten laten intrekken. Met een tandenborstel goed schrobben. Afspoelen met schoon water en goed laten opdrogen.

Krijg je het speelgoed toch niet schoon of blijven de zwarte schimmelplekken?

Als je schimmel op badspeelgoed wilt verwijderen, vind je op internet ook “agressieve” schoonmaaktips. Zoals het gebruik van bleek, medicinale anti-roosshampoo (vanwege het antischimmelmiddel hierin) of andere anti-schimmelmiddelen. Besef dat je kind dit speelgoed ook in zijn mond stopt. Vraag jezelf af of je niet beter het speelgoed kunt vervangen – en het voortaan wat beter zal onderhouden, zoals ik 😉

Checklist: waar moet je voortaan op letten bij het kopen van badspeelgoed?

Ben je toe aan nieuw badspeelgoed? Of wil je het geven als (kraam)cadeau? Dan kun je nog even extra letten op de onderstaande punten zodat het nieuwe badspeelgoed lang mee gaat, veilig is en goed schoon te houden is.

 • Bestaat het badspeelgoed uit veilig of duurzaam materiaal?
 • Kan het speelgoed in de wasmachine of vaatwasser?
 • Zoek drijf- en knijp speeltjes uit zónder gat (en van bijv. natuurrubber).
 • Zoek badspeelgoed dat zoveel mogelijk uit één stuk gemaakt is en dus zo min mogelijk kleine gleufjes en kiertjes heeft.

Mijn goede voornemen is nu zeker wel duidelijk, haha. Er ligt nu netjes een handdoekje klaar waarop ik het babspeelgoed bewaar en knijpspeeltjes maak ik zéker leeg. Want zwarte vlokjes? Getver! Maar nu ben ik nieuwsgierig. Wat voor speelgoed hebben jullie kinderen in bad of in de douche? En vooral: hoe doe jij ze reinigen? Praat mee in de reacties hieronder en deel je tips.

afbeeldingen: Pixabay